search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:01
MENU CLOSE

Pattie Boyd: Η μούσα του George Harisson και η «Layla» του Eric Clapton, βγάζει στο σφυρί τα ερωτικά τους γράμματα

20.03.2024 07:10
Pattie Boyd

Ήταν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960. Το Λονδίνο ζούσε στους ρυθμούς της pop μουσικής, δοκίμαζε για πρώτη φορά την εκκεντρικότητα της νεανικής μόδας, γευόταν τους καρπούς της μεταπολεμικής ευημερίας, και ήταν ίσως το πιο hip μέρος του πλανήτη.

Η Pattie Boyd ήταν μια χαριτωμένη κοπέλα με καθαρό πρόσωπο και καταγάλανα μάτια που είχε αρχίσει να δουλεύει σαν μοντέλο. Ήταν η εποχή που οι θρυλικοί Beatles μεσουρανούσαν, και έκαναν τα γυρίσματα της μουσικής τους ταινίας «A Hard Day’s Night» (1964), όπου η Pattie Boyd έκανε ένα πέρασμα, εκεί την ξεχώρισε ο κιθαρίστας των Beatles, ο George Harrison, γνωρίστηκαν, και τελικά ερωτεύτηκαν. Μετά από δύο χρόνια, το 1966, έγινε ο γάμος τους, και η ευτυχία έδειχνε να είναι παντοτινή. Ήταν ένα από τα πιο διάσημα νέα ζευγάρια της Μεγάλης Βρετανίας.

Όμως οι Beatles είχαν ένα πολύ επιβαρυμένο πρόγραμμα συναυλιών, και ο  George Harrison έλειπε πολύ συχνά μακριά της.

Η Pattie Boyd θυμόταν ότι: «Ο Τζορτζ ήταν υπέροχος όταν έλειπε μακριά μου. Με επιθυμούσε περισσότερο και μου έγραφε λυρικά γράμματα και μου έστελνε υπέροχες κάρτες. Μού έλειπε κι εμένα πολύ. Η απόσταση μεταξύ μας φούντωνε τον έρωτά μας».

Ο κιθαρίστας των Yardbirds, Eric Clapton, ήταν ο καλύτερος φίλος του George Harrison, και πολλές φορές επισκεπτόταν το σπίτι του ζευγαριού στο Σάρεϊ. Στην πορεία, όμως, ανακάλυψε ότι είχε αρχίσει να ερωτεύεται την γυναίκα του φίλου του.  

Όταν οι Beatles μπήκαν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το τραγούδι «While my Guitar Gently Weeps», ο George Harisson πήρε μαζί του στο στούντιο τον φίλο του Eric Clapton, ο οποίος μάλιστα έπαιξε, γράφοντας το θρυλικό σόλο αυτού του αριστουργήματος. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που κάποιος άλλος μουσικός έπαιξε σε ηχογράφηση των Beatles, αν και το όνομα του Clapton δεν αναφέρεται καθόλου στα credits του άλμπουμ.

Μούσα δύο συνθετών

Οι αλλεπάλληλες συναυλίες, τα ταξίδια στην Ινδία, η ενασχόληση με τη γιόγκα και η γενικότερη απουσία του George Harrison, έβαλε μια απόσταση ανάμεσα σ’ αυτόν και την Pattie Boyd, η οποία όμως τον ενέπνευσε να συνθέσει ένα αριστουργηματικό τραγούδι για εκείνην. Μιλάμε για το «Something», των Beatles, το οποίο ο ίδιος ο Frank Sinatra θεωρούσε ένα από τα φοβερότερα ερωτικά τραγούδια του 20ού αιώνα, και στο οποίο δεν αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη «love» ή η έκφραση «I love you».

Στο μεταξύ, o Eric Clapton ήταν πραγματικά ερωτευμένος με την γυναίκα του φίλου του, και έγραψε κι αυτός ένα τραγούδι που περιέγραφε την οδύνη που δοκίμαζε. Ήταν το πασίγνωστο «Layla», αφού έτσι αποκαλούσε ο Clapton τρυφερά την Boyd.

Μάλιστα όταν κυκλοφόρησε το τραγούδι, η Boyd φοβόταν μήπως ο άντρας της καταλάβει ποια ήταν αυτή η «Layla», και αποκαλυφθεί ο έρωτας του Eric Clapton για κείνη.

Υπάρχουν επιστολές του Clapton προς την «Layla», όπου τη ρωτά αν ακόμη αγαπά τον σύζυγό της, και αν τρέφει αισθήματα για τον ίδιο. Μάλιστα την παρακαλεί να του απαντήσει όποια κι αν είναι η απάντηση, όσο σκληρή κι αν είναι. Ο Clapton ζητά να μην του τηλεφωνήσει, αλλά να απαντήσει με επιστολή γιατί είναι πιο ασφαλές.

Η απάντηση δεν ήλθε, και ο Clapton επανήλθε με μια επιστολή όπου ρωτά την Boyd, γιατί τον αρνιέται επειδή θεωρεί ότι δεν είναι καλός εραστής, επειδή είναι άσχημος, επειδή είναι αδύναμος ή επειδή είναι πολύ δυνατός; Την παρακαλεί να τον ελευθερώσει από τη γητειά της ή να δεχτεί την αγάπη του, καταλήγοντας «Πάρε με, είμαι δικός σου».

Τελικά η Pattie Boyd ακολούθησε τον Eric Clapton στην αμερικανική τουρνέ του, και λίγα χρόνια αργότερα, το 1979, παντρεύτηκαν. Τότε ο Clapton έγραψε άλλο ένα υπέροχο κομμάτι για την γυναίκα του, το επίσης διάσημο «Wonderful Tonight».

Τα χρόνια πέρασαν, οι δύο φίλοι αντιμετώπισαν τον διαδοχικό τους έρωτα και γάμο με την Pattie Boyd με χιούμορ, και διατήρησαν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους. Αυτό εξάλλου ήταν και το πνεύμα της δεκαετίας του 1970.

Μάλιστα όταν πέθανε ο George Harrison, ο φίλος του Eric Clapton πρωταγωνίστησε σε όλα τα κοντσέρτα που έγιναν για τη μνήμη του «σκαθαριού», κάνοντας την κιθάρα του πραγματικά να κλάψει.

Η Pattie Boyd, που τελικά έγινε φωτογράφος, έχει χωρίσει πολλά χρόνια από τον Clapton, τον άλλο μήνα βγάζει σε πλειστηριασμό τις ερωτικές επιστολές, τις κάρτες, τα σημειώματα και πολλούς στίχους που είχε φυλάξει όλα αυτά τα χρόνια. Ο οίκος Christie’s άρχισε να εκθέτει το υλικό, από τώρα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι συλλέκτες να αξιολογήσουν το υλικό και να προετοιμαστούν ώστε να αποκτήσουν τα απομεινάρια και τα πειστήρια δύο μεγάλων ερώτων μιας άλλης εποχής…

Διαβάστε επίσης:

Ράφα: Αξιωματούχοι των IDF και Μοσάντ στον Μπάιντεν – Ανένδοτος ο Νετανιάχου για την στρατιωτική επιχείρηση

Επιμένει σε μια ευρωπαϊκή «οικονομία πολέμου» ο Σαρλ Μισέλ: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι»

Business με την σφαγή στη Γάζα: «Η παραθαλάσσια έκταση θα μπορούσε να είναι πολύτιμη», λέει ο γαμπρός του Τραμπ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:00