search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:27
MENU CLOSE

Αγωνία για τη Ράφα: Ο Μπάιντεν καλεί IDF και Μοσάντ στον Λευκό Οίκο – Ανένδοτος ο Νετανιάχου για την στρατιωτική επιχείρηση

19.03.2024 21:29
peina gaza – new

Αξιωματούχους της Μοσάντ και των IDF ζήτησε να δει στην Ουάσινγκτον ο Τζο Μπάιντεν για να συζητήσουν την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, εν μέσω ανησυχιών για επικείμενο λιμό στη Γάζα.

Όπως δήλωσε η η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ, Aμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιθανότατα θα συναντηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Ουάσινγκτον .
Η Ζαν-Πιέρ τόνισε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να στείλει ομάδα υψηλόβαθμων στρατιωτικών, αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών και ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Αμερικανική πρωτεύουσα για συναντήσεις μέσα τις επόμενες ημέρες για εμπεριστατωμένες συζητήσεις.

Εξετάζονται ακόμη λεπτομέρειες, αλλά η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τόνισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Λευκός Οίκος προέτρεψε το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να επιτρέψει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τώρα έως τον Μάιο αναμένεται λιμός στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου 300.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι λόγω των συγκρούσεων, σύμφωνα με έκθεση μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ, που δημοσιεύτηκε χθες.

Σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κατάσταση «καταστροφικής πείνας» έχει αυξηθεί σε 1,1 εκατομμύριο – δηλαδή στον μισό πληθυσμό του θύλακα, σύμφωνα με την έκθεση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC).

Νετανιάχου: Αποφασισμένος να προχωρήσει στη χερσαία επίθεση στη Ράφα 

Η καταστροφή της Χαμάς στη Ράφα απαιτεί μια χερσαία εισβολή από τις ισραηλινές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από μια έκκληση του Λευκού Οίκου να επανεξετάσει το Ισραήλ τη στρατηγική για την πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν εκτοπιστεί εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

Ενημερώνοντας τους βουλετές, ο Νετανιάχου τόνισε ότι είχε καταστήσει «εξαιρετικά σαφές» στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «ότι είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την εξάλειψη αυτών των ταγμάτων (Χαμάς) στη Ράφα και δεν υπάρχει τρόπος να το κάνουμε αυτό παρά μόνο με χερσαία επιχείρηση».

Την Τρίτη ο Λευκός Οίκος έκανε μια νέα απόπειρα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για να αποφευχθεί ένας ανθρωπογενής λιμός, ενώ πιέζει το Ισραήλ να αποσυρθεί από τα σχέδια για χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή, όπου θα συναντήσει ανώτερους ηγέτες της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας για να «συζητήσουν τη σωστή αρχιτεκτονική για μια διαρκή ειρήνη». Για πρώτη φορά, ο Μπλίνκεν δεν έκανε καμία αναφορά για στάση στο Ισραήλ και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι δεν είχε λάβει καμία ειδοποίηση για μια επικείμενη επίσκεψη του αμερικανού αξιωματούχου.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης, της πρώτης έπειτα από έναν μήνα και κάτι, με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο κ. Νετανιάχου επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να «επιτύχει όλους τους στόχους του πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης «της εξάλειψης της Χαμάς».

Παρά τις διεθνείς πιέσεις, το Ισραήλ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στην οποία έχουν βρει καταφύγιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους βίαια εκτοπισμένοι, πολλοί πάνω από μια φορά.

Νωρίς σήμερα το πρωί, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε πως 78 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας, οι 15 σε κατοικία στη Ράφα.

Η διεξαγωγή μείζονος χερσαίας επιχείρησης στην πόλη θα ήταν «λάθος», δήλωσε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν, σημειώνοντας πάντως πως το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει προτού γίνουν, «τις προσεχείς ημέρες», συνομιλίες για αυτή.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε να πάει στην Ουάσιγκτον ισραηλινή αντιπροσωπεία για να συζητηθεί το πώς θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο η Χαμάς «χωρίς να διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter). Επανέλαβε εξάλλου πως θέλει άμεση κατάπαυση του πυρός για «αρκετές εβδομάδες» στο πλαίσιο συμφωνίας που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων και την αύξηση «της βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Λιμός

Η μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή που έχει προκαλέσει ο πόλεμος και ο λιμός, που ακόμη επικεντρώνεται στον βορρά αλλά απειλεί το σύνολο του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, εγείρουν μεγεθυνόμενη ανησυχία.

Το Ισραήλ επιβάλλει απόλυτη πολιορκία τη Λωρίδα της Γάζας από τις πρώτες μέρες του πολέμου και ελέγχει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας. Φθάνει κυρίως μέσω Αιγύπτου στη Ράφα, είναι όμως εντελώς ανεπαρκείς για να καλυφθούν οι πελώριες ανάγκες του πληθυσμού. Κι είναι πολύ δύσκολο να φθάσει στον βορρά, όπου βρίσκονται το τρέχον διάστημα κάπου 300.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ένας στους δυο κατοίκους της Γάζας —ή αλλιώς 1,1 εκατ. άνθρωποι— βιώνει «καταστροφική» επισιτιστική κατάσταση, ειδικά στο βόρειο τμήμα του θύλακα, προειδοποίησαν χθες υπηρεσίες του ΟΗΕ, με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους να κάνει λόγο για «άμεσα επικείμενο λιμό».

Η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας πως ο λιμός «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο».

Στην καρδιά της πόλης της Γάζας ξέσπασαν χθες Δευτέρα σκληρές μάχες κι έγιναν βομβαρδισμοί στον χώρο γύρω από και μέσα στο νοσοκομείο αλ Σίφα, το μεγαλύτερο του θύλακα, που ο ισραηλινός στρατός είχε ήδη καταλάβει εξ εφόδου τη 15η Νοεμβρίου, προτού αποσυρθεί.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως σκότωσε δεκάδες παλαιστίνιους μαχητές και ότι συνέλαβε «πάνω από 200» στο πλαίσιο της στο νοσοκομείο, που ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε εξαιτίας «πληροφοριών» κατά τις οποίες «υψηλόβαθμοι» της Χαμάς το χρησιμοποιούσαν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Εξάλλου, η Ουάσιγκτον ανέφερε πως επιβεβαιώνει τον θάνατο την περασμένη εβδομάδα του υπαρχηγού του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς Μαρουάν Ίσα, του πιο υψηλόβαθμου στελέχους της που έχει σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου.

Διαβάστε επίσης:

Επιμένει σε μια ευρωπαϊκή «οικονομία πολέμου» ο Σαρλ Μισέλ: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι»

Business με την σφαγή στη Γάζα: «Η παραθαλάσσια έκταση θα μπορούσε να είναι πολύτιμη», λέει ο γαμπρός του Τραμπ

Πούτιν: Ζήτησε την συνδρομή της FSB (πρώην KGB) για να παρακάμψουν οι ρωσικές εταιρείες τις δυτικές κυρώσεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:26