search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 04:37
MENU CLOSE

Νέα Αριστερά: Έμφαση στην αριστερή ατζέντα και αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2328
04/04/2024
05.04.2024 06:15
nea aristera 543- new

Το κενό που, κατά την εκτίμησή τους, αφήνει στα αριστερά του ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν από τη Νέα Αριστερά στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, όπως φάνηκε για παράδειγμα με τη μεγάλη έμφαση και τις λεπτομερείς κι επεξεργασμένες παρεμβάσεις για γυναικοκτονίες και κατώτατο μισθό, αλλά και με την εναντίωση στους εξοπλισμούς.

Παράλληλα με τη στάση της στην πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη, η Νέα Αριστερά θέλησε να υπογραμμίσει ότι δίνει το «παρών» σε κεντρικές μάχες ακόμη και με κοινές παρεμβάσεις των προοδευτικών κομμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν στοιχεία σοβαρότητας και στριμώχνουν την κυβέρνηση.

Πάντως, τα στελέχη της ξεκαθαρίζουν πως, παρά το γεγονός ότι είναι ανοιχτή σε συνεννόηση για κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, δεν μπαίνει σε συζητήσεις για συνεργασίες και συγχωνεύσεις κομμάτων – το είπε την περασμένη Παρασκευή μιλώντας στον 9,84 ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Με κάπως διαφορετικό τρόπο το είπε και ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας το Σάββατο στις εργασίες του Μεταβατικού Πανελλαδικού Συντονιστικού, κάνοντας κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο τα στελέχη της Νέας Αριστεράς αποχώρησαν τον περασμένο Νοέμβριο, η κριτική και οι φαρμακερές βολές «πέφτουν» με κάθε ευκαιρία. Με αφορμή τη συνέντευξη Κασσελάκη στον ΣΚΑΪ από τη Νέα Αριστερά σχολίασαν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από αγκυλώσεις, όπως είπε, «δεν έχει ιδεολογικό στίγμα και σχέση με τις σύγχρονες ιδέες της Αριστεράς» και πως είναι «βολικός αντίπαλος» του Μητσοτάκη, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός σίγουρα θα συνεχίσει να ασχολείται μαζί του.

Το Σάββατο, μιλώντας στο πανελλαδικό όργανο, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Α. Χαρίτσης σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «οριστικά μεταλλαχτεί» και προς επίρρωσιν παρέπεμψε στα εξής: 

– «Οι οικονομικές του θέσεις για τη μείωση των φόρων στα ανώτερα και ανώτατα στρώματα συνομιλούν με τη Ν.Δ. και τη λογική του trickle down».

– «Οι θέσεις του στα κρίσιμα γεωπολιτικά και εθνικά ζητήματα παραπέμπουν στον πιο παρωχημένο εθνολαϊκισμό».

Παράλληλα προέβη στη διαπίστωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα ενσωματωμένο, που με τις διαρκείς ρητορικές κορώνες και «το καθημερινό σόου της υπερπροβολής της προσωπικής ζωής του προέδρου του» από τα ΜΜΕ με όρους lifestyle, δείχνει πως «δεν είναι απειλή για το κυρίαρχο σύστημα εξουσίας» και συχνά προσφέρει διέξοδο στον Μητσοτάκη.

Κριτική όμως άσκησε και στο ΠΑΣΟΚ, παρά το ότι δεν υπάρχει κόντρα όπως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα ο Α. Χαρίτσης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ:

  • Αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στρατηγικής.
  • Είναι καθηλωμένο σε μια διαρκή αμφιταλάντευση ανάμεσα στις σύγχρονες τάσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και σε μια μικροκομματική αντίληψη παλαιού τύπου.
  • Συναινεί σε κεντρικές επιλογές της Ν.Δ. και όταν νιώθει ότι αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο αναδιπλώνεται σε θέσεις που δεν εκπέμπουν καθαρό στίγμα.
  • Λειτουργεί ως «κόμμα του μέσου όρου», και σε συνδυασμό με τις συντηρητικές φωνές στο εσωτερικό του καθίσταται κόμμα «αδιάφορο για τους πολλούς και τις πολλές που αναζητούν μια πειστική αντιπολίτευση απέναντι στη Δεξιά».

Με άλλα λόγια, η Νέα Αριστερά περιφρουρεί την αυτόνομη πορεία της στον δρόμο για τις ευρωεκλογές, επιχειρώντας να απευθυνθεί σε αριστερούς και προοδευτικούς ψηφοφόρους που έχουν απογοητευτεί από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζουν ότι δεν βοηθά η δυναμική μικρού κόμματος, από την άλλη, ποντάροντας και στην ψήφο διαμαρτυρίας των προοδευτικών και αριστερών ψηφοφόρων, ευελπιστούν πως στις ευρωεκλογές θα καταγραφούν σε ποσοστό που θα δείχνει τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν το αριστερό ακροατήριο στη Βουλή στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

O Νίκος Χαρδαλιάς διέγραψε τον Μανώλη Σφακιανάκη από την «Αττική Μπροστά» μετά τις δηλώσεις του για τη γυναικοκτονία

Κασσελάκης από Χανιά: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα – Είναι πιο συμπαγής από ποτέ

Σπαρτιάτες: Δίωξη κατά 11 βουλευτών και Κασιδιάρη για εξαπάτηση των εκλογέων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42