search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:53
MENU CLOSE

Συνέδριο ΝΔ: Τέσσερα συν δύο συμπεράσματα – Πίεση από την αντιπολίτευση, συναγερμός για την ακροδεξιά 

08.04.2024 06:00
nea_dimokratia

Από το μεσημέρι της Κυριακής το 15ο συνέδριο της ΝΔ «πέρασε στην ιστορία», όπως συνηθίζεται να λέγεται, και το κυβερνών κόμμα και επισήμως μπήκε σε πλήρη προεκλογική φάση ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Αν και στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των ομιλητών βρέθηκαν τα 50α γενέθλια του κόμματος, τα οποία συμπίπτουν με την 50η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, εντούτοις, με κάποια χρονική απόσταση, πλέον, το «βάρος» του συνεδρίου έπεσε σε άλλα ζητήματα: για την ακρίβεια ο χαρακτήρας του θα μπορούσε να περιγράφει ως αμιγώς προεκλογικός, καθώς η κυβέρνηση δίνει πλέον πολύ μεγάλο βάρος στις ευρω-κάλπες της 9ης Ιουνίου.

Συνοψίζοντας τα πολλά που ακούστηκαν κατά το τριήμερο των εργασιών του συνεδρίου, τέσσερα θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις τοποθετήσεις υπουργών, στελεχών και απλών μελών:

  • Η ΝΔ φαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά τη διπλή εκλογική της νίκη τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023 αισθάνεται πίεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη από αυτά που βρίσκονται στα δεξιά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην εναρκτήρια, όσο και στην ομιλία με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του συνεδρίου επιφύλαξε δριμεία επίθεση στην Ελληνική Λύση και το πρόεδρό της, Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ φάνηκε να «πυροβολεί» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν… παρεμπιπτόντως (κυρίως κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου), ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκα και τα υπόλοιπα στελέχη της ΝΔ, καθώς το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Λύση μοιάζει να «χαϊδεύει» το διψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις.
  • Ταυτόχρονα, σε κυβέρνηση και κόμμα γίνεται εμφανώς προσπάθεια… πανστρατιάς και ευρείας κινητοποίησης, καθώς φαίνεται ότι το σχεδόν 41% του Ιουνίου του 2023 και η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και η γενικότερη κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό) έχουν ως παρενέργεια μια… χαλάρωση, που προφανώς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μητσοτάκης δίνει έντονα εθνικό χαρακτήρα στην ευρω-κάλπη και πρώτος ο ίδιος αρχίζει περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα (τη Δευτέρα θα πάει στη Ρόδο και την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη), με στόχο τόσο να κινητοποιηθούν τα στελέχη, όσο και να υπάρξει επαναπροσέγγιση με τους πολίτες που ενδεχομένως έχουν πάρει αποστάσεις από τη ΝΔ το τελευταίο διάστημα και το ίδιο αναμένεται να κάνουν όλα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.
  •  Όσο θα πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές, τόσο η πόλωση θα… χτυπάει κόκκινο, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση θεωρούν ότι η μετωπική σύγκρουση ευνοεί τους εκλογικούς τους στόχους. Ο κ. Μητσοτάκης περιγράφοντας την προεκλογική τακτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ μέχρι την 9η Ιουνίου ξεκαθάρισε ότι θα απαντά στα «ψέματα» της αντιπολίτευσης, όπερ έστι μεθερμηνευόμενον, οι εκατέρωθεν «μπαλωθιές» αναμένεται να γίνουν καθημερινό φαινόμενο το επόμενο δίμηνο, με την κυβέρνηση να επικεντρώνεται στην αποδόμηση της αντιπολίτευσης ως διχαστικής,τοξικής, χωρίς προτάσεις, μηδενιστικής, βλαπτικής για τη χώρα και οπορτουνιστικής (τα περί «εκμετάλλευσης του ανθρωπίνου πόνου» για την τραγωδία των Τεμπών ήδη έχουν ενταχθεί στο καθημερινό… μενού).
  •  Το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα φαίνεται ότι επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και η κεντροδεξιά ανησυχεί για απώλειες κυρίως προς τα δεξιά της. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην ομιλία του έκανε λόγο για «εχθρούς της Δημοκρατίας» και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε Κυριάκο (σ.σ. Μητσοτάκη) και Ούρσουλα (σ.σ. φον ντερ Λάιεν) και όχι Λεπέν και Σαλβίνι, ούτε τους εγχώριους φίλους του Πούτιν». Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αρχίζει προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή της στη θέση αυτή για άλλη μια θητεία, τόνισε ότι «εν όψει ευρωεκλογών, η ενωμένη Ευρώπη αμφισβητείται με πρωτοφανή τρόπο εντός κι εκτός. Γίνεται προσπάθεια να μας εξαφανίσουν από τον χάρτη. Γίνονται κυβερνοεπιθέσεις. Οι φίλοι του Πούτιν επιδιώκουν να ξαναγράψουν την ιστορία μας. Με ακροδεξιά σε ορισμένες χώρες καταπατούν τις αξίες μας και θέλουν να καταλάβουν την Ευρώπη, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ αυτό να συμβεί. Σε αυτές τις εκλογές υποστηρίζουμε την δημοκρατία, την ευημερία, την ασφάλεια».

Σε γενικές γραμμές αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από τις πιο «βαριές» τοποθετήσεις στη διάρκεια του συνεδρίου. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα δύο «στοιχεία» που έχουν ενδιαφέρον:

  • Το πρώτο αφορά στην αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά για την υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ του στενού του συνεργάτη Γιώργου Μουρούτη, καθώς κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα δεν έχει σχέση με τον ίδιο ούτε τυγχάνει της στήριξής του. Η αλήθεια είναι ότι η αντίδραση αυτή φάνηκε να ξενίζει πολύ κόσμο εντός της ΝΔ και έδειξε ότι, παρά την παρουσία του στο συνέδριο, αλλά και την απουσία παρέμβασης, ο Α. Σαμαράς παραμένει ένας διακριτός πόλος εντός του κόμματος με όλα όσα μπορεί να σημαίνει αυτό.
  • Το δεύτερο είναι οι αναφορές τόσο του Κ. Μητσοτάκη όσο και αρκετών υπουργών στο ζήτημα της «διεύρυνσης» της ΝΔ (κυρίως με την απορρόφηση στελεχών από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς) και η υποστήριξη στις κινήσεις αυτές, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει πληροφορίες ότι εντός του κόμματος επικρατεί μια χαμηλής εντάσεως δυσφορία για την τάση αυτή.

Διαβάστε επίσης:

Σβίγκου για Αγίους Αναργύρους: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει την ενσυναίσθηση να ζητήσει παραιτήσεις έστω κάποιου από την ΕΛ.ΑΣ.»

Γιάννης Κουράκης: Δίνω το παρών και ενώνω τις δυνάμεις μου στο μεγάλο προσκλητήριο του Νίκου Ανδρουλάκη

Ανδρουλάκης: «Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει λήξη της κυβέρνησης – Η ΝΔ θέλει αντίπαλο lifestyle» 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 10:53