search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 16:34
MENU CLOSE

Πομπηία: Αποκαλύφθηκε η μαύρη αίθουσα, με τοιχογραφίες της Ωραίας Ελένης και του Πάρη από τον Τρωικό Πόλεμο

11.04.2024 22:44
pomnpeii

Συναρπαστικά έργα τέχνης αποκαλύφθηκαν σε μια νέα ανασκαφή στην Πομπηία, την αρχαία ρωμαϊκή πόλη που καταδικάστηκε και θάφτηκε από τη θανατηφόρα έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη είναι μια εκτεταμένη τοιχογραφία που απεικονίζει την ελληνική θρύλο Ελένη της Τροίας, ζωγραφισμένη στους ψηλούς τοίχους μιας μεγάλης αίθουσας δεξιώσεων που πιστεύεται ότι ανήκε σε πολιτικό υψηλού επιπέδου.

Το ένα τρίτο της χαμένης πόλης δεν έχει ακόμη καθαριστεί από ηφαιστειακά συντρίμμια, τέφρα και ελαφρόπετρα, αλλά η τρέχουσα ανασκαφή οδήγησε στην ανακάλυψη αντικειμένων που υπογραμμίζουν τη θέση της Πομπηίας ως προπύργιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η αίθουσα του συμποσίου ανακαλύφθηκε ότι φιλοξενούσε πολλές τοιχογραφίες, συμπεριλαμβανομένων δύο τοιχογραφιών. Στο πρώτο κομμάτι, ο θεός Απόλλωνας φαίνεται να προσπαθεί να αποπλανήσει την ιέρεια Κασσάνδρα – αλλά σύμφωνα με το μύθο, η απόρριψή της στις επιδιώξεις του οδήγησε στο να αγνοηθούν οι προφητείες της. Η τραγική συνέπεια αυτής της απόρριψης απεικονίζεται στον δεύτερο πίνακα, όπου ο Πρίγκιπας Πάρις συναντά την Ελένη – μια ένωση που η Κασσάνδρα ξέρει ότι θα τελειώσει στον Τρωικό πόλεμο και θα τους καταδικάσει όλους.

Τα ερείπια της τραπεζαρίας είναι χωρίς ταβάνι ή στέγη, αφού κατέρρευσε κατά την έκρηξη. Αυτό που έχει απομείνει είναι ψηλοί μαύροι τοίχοι, στους οποίους είναι ζωγραφισμένες οι τοιχογραφίες.

Το δωμάτιο είναι ο πιο εντυπωσιακός κρυμμένος θησαυρός που αναδύθηκε από την ανασκαφή που ξεκίνησε πριν από 12 μήνες και θα εμφανιστεί σε μια σειρά ντοκιμαντέρ από το BBC και το Lion TV που θα μεταδοθεί αργότερα τον Απρίλιο.

(Parco Archaeologico di Pompei pre)
(Parco Archaeologico di Pompei pre)
Ο Απόλλωνας απεικονίζεται σε μια από τις τοιχογραφίες καθώς προσπαθεί να αποπλανήσει την Τρώα ιέρεια Κασσάνδρα (Parco Archeologico di Pompei pre)
Ο Απόλλωνας απεικονίζεται σε μια από τις τοιχογραφίες καθώς προσπαθεί να αποπλανήσει την Τρώα ιέρεια Κασσάνδρα (Parco Archeologico di Pompei pre)

Οι αρχαιολόγοι και οι αναστηλωτές έχουν εγκαταστήσει σκαλωσιές και θα τοποθετηθεί προσωρινή στέγη στην κορυφή και έχει εγχυθεί κόλλα γύψου στους τοίχους για να αποφευχθεί το ξεφλούδισμα των τοιχογραφιών.

Η τρέχουσα περιοχή ανασκαφών, η οποία αναφέρεται από τους ειδικούς ως περιοχή εννέα, έχει κάνει κάθε είδους ανακαλύψεις – εντόπισαν αυτό που πιστεύεται ότι είναι ένα αρτοποιείο και ένα πλυντήριο κοντά στο κτίριο όπου βρίσκεται η μεγάλη τραπεζαρία.

Η μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων που ανακαλύφθηκε στην πρόσφατη ανασκαφή (Parco Archaeologico di Pompei pre)
Η μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων που ανακαλύφθηκε στην πρόσφατη ανασκαφή (Parco Archaeologico di Pompei pre)

Οι μόνοι σκελετοί από την ανασκαφή έχουν ανακαλυφθεί στο αρτοποιείο, δύο ενήλικες και ένα παιδί που καταπλακώθηκαν από πέτρες που έπεσαν. Πιστεύεται ότι μπορεί να ήταν σκλάβοι που είχαν παγιδευτεί και δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από την έκρηξη.

Μια άλλη τοιχογραφία 2.000 ετών στη μεγάλη τραπεζαρία (Parco Archeologico di Pompei pre)
Μια άλλη τοιχογραφία 2.000 ετών στη μεγάλη τραπεζαρία (Parco Archeologico di Pompei pre)

Η ταυτότητα του ατόμου υψηλού κύρους που ήταν ιδιοκτήτης του κτιρίου πίσω από το αρτοποιείο και το πλυντήριο υποδηλώνεται σε πολλές επιγραφές στους τοίχους με τα αρχικά «ARV», που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι είναι αναφορά σε έναν πλούσιο άνδρα της Πομπηίας που ονομάζεται Aulus Rustius Verus.

Διαβάστε επίσης:

Βερολίνο: Πρόσθετη οικονομική βοήθεια στους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς

Ναυαγοί διασώθηκαν από νησί του Ειρηνικού γράφοντας τη λέξη «βοήθεια» στην άμμο

Ιστορικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της πρόσβασης στην άμβλωση ως θεμελιώδες δικαίωμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 16:32