search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 20:42
MENU CLOSE

Μέση Ανατολή: Τι θα γίνει με τις τιμές του πετρελαίου μετά τις δραματικές εξελίξεις

15.04.2024 10:49
petrelaio

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς είχαν προεξοφληθεί οι αναταράξεις από την αναμενόμενη ιρανική επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και ο τρόπος με τον οποίον χτύπησε η Τεχεράνη δείχνει πως στόχος είναι να αποφευχθεί η γενίκευση του πολέμου.

Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ για παράδοση Ιουνίου υποχωρεί κατά 50 σεντς το βαρέλι, και με το άνοιγμα των αγορών ήταν στα 89,95 δολάρια, παραμένοντας ωστόσο κοντά στα 90 δολάρια. Το πετρέλαιο WTI για παράδοση Μαΐου υποχωρεί επίσης κατά 52 σεντς και βρίσκεται στα 85,14 δολάρια το βαρέλι.

Η ιρανική αντεπίθεση, η πρώτη που έχει δεχτεί το Ισραήλ από άλλη χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες, προκάλεσε ανησυχίες για ευρύτερο πόλεμο, που θα επηρεάσει την πετρελαϊκή αγορά. Αλλά η ιρανική επίθεση προκάλεσε μικρές ζημιές και το Ισραήλ απέφυγε να απαντήσει εν θερμώ, υπό την πίεση των ΗΠΑ που δεν θέλουν να ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο.

«Μία επίθεση είχε προεξοφληθεί τις μέρες πριν αυτή εκδηλωθεί. Επίσης οι περιορισμένες ζημιές και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωής σημαίνει ότι ίσως η απάντηση του Ισραήλ να είναι πιο μετρημένη», δήλωσε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής στην ING, επισημαίνοντας ότι ότι «σαφώς υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα και όλα εξαρτώνται από το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ».

Ο ΟΠΕΚ δεν θέλει μεγάλη αύξηση τιμών

Καθώς το Ιράν παράγει πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την μέρα και είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του ΟΠΕΚ, πιθανά προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς θα προέκυπταν από μία αυστηροποίηση των κυρώσεων και από ενδεχόμενα πλήγματα του Ισραήλ στις ιρανικές ενεργειακές υποδομές. Παράγοντες που ως τώρα δεν έχουν μπει στην εξίσωση της αγοράς.

Αν όμως υπάρξει απώλεια προμηθειών, αυτό θα οδηγήσει σε ράλι τιμών και σε αυτή την περίπτωση ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή για να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες, διότι μία πιθανή μεγάλη άνοδος των τιμών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης, σύμφωνα με τους αναλυτές της ING. «Ο ΟΠΕΚ δεν θα ήθελε να δει μεγάλες αυξήσεις τιμών γιατί θα υπάρξει κίνδυνος ως προς την ζήτηση», λέει η ING σε ενημερωτικό δελτίο της που εκδόθηκε το πρωί.

Οι τιμές του αργού είχαν αυξηθεί την Παρασκευή εν όψει της ιρανικής επίθεσης, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι ανοδικές τάσεις θα διατηρούνταν και σήμερα το πρωί, αλλά εφόσον δεν διαφαίνονται εμπόδια στον εφοδιασμό των αγορών, τελικά επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις.

Ένα μείζον πρόβλημα θα ήταν η οποιαδήποτε αναταραχή στα Στενά του Ορμούζ, κοντά στο Ιράν, περιοχή απ΄όπου διέρχονται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου κάθε μέρα.

«Η επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στην Συρία και τα αντίποινα του Ιράν αύξησαν την ένταση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο δεν αναμένουμε άμεση επίδραση στις τιμές του αργού πετρελαίου, με δεδομένη την επάρκεια εφοδιασμού στην αγορά και τα ήδη αυξημένα ασφάλιστρα γεωπολιτικού ρίσκου», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research, σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες τους.
Επισημαίνεται όμως ότι «η απάντηση του Ισραήλ θα καθορίσει κατά πόσο θα τερματιστεί η κλιμάκωση ή θα συνεχιστεί».

Οι αναλυτές της Citi Research τονίζουν από την πλευρά τους ότι η ένταση που επικρατεί από την αρχή του χρόνου στην ευρύτερη περιοχή έχει ωθήσει τις τιμές στην περιοχή των 85-90 δολαρίων το βαρέλι.

Με δεδομένο ότι υπάρχει ισορροπίας μεταξύ εφοδιασμού και ζήτησης στις αγορές, οποιαδήποτε κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης θα οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών στην περιοχή των 80 δολαρίων των βαρέλι.

«Είναι σαφές ότι η πετρελαϊκή αγορά δεν βλέπει την ανάγκη, αυτή την στιγμή, να βάλουμε στην εξίσωση κάποια απειλή για τις προμήθειες», τόνισε ο Βαντάνα Χάρι, ενεργειακός αναλυτής, μιλώντας στο BBC.

Ο Πίτερ ΜακΓκουάιρ, από την πλατφόρμα XM.com δήλωσε στο BBC ότι θα επικρατεί ρευστότητα στην ενεργειακή αγορά και πρόβλεψε ότι θα έχουν άνοδο τιμών μόνον εφόσον το Ισραήλ επιχειρήσει να δώσει μια ισχυρή απάντηση στην επίθεση αντιποίνων του Ιράν.

Διαβάστε επίσης:

Μακελειό στο Σίδνεϊ: «Ο δράστης στόχευε κυρίως γυναίκες, άγνωστο το κίνητρο» λέει η αστυνομία (photos/video)

ΗΠΑ: Φρίκη στο Μιλγουόκι – Τη σκότωσε και τη διαμέλισε στο πρώτο ραντεβού (photos/videos)

Τραγωδία στην Ινδονησία: Τουλάχιστον 19 νεκροί σε κατολίσθηση – Δύο αγνοούμενοι (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 20:36