search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:30
MENU CLOSE

Το Ιράν επιμένει ότι προειδοποίησε πριν επιτεθεί στο Ισραήλ – Αμερικανοί αξιωματούχοι το διαψεύδουν

15.04.2024 15:42
IRAN-121

Τούρκοι, Ιορδανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Κυριακή ότι το Ιράν ειδοποίησε ευρέως αρκετές ημέρες πριν από την επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Τεχεράνη δεν προειδοποίησε την Ουάσιγκτον και ότι στόχευε να προκαλέσει σημαντική ζημιά.

Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους το Σάββατο ως αντίποινα μετά από το ισραηλινό χτύπημα στην πρεσβεία του στη Συρία.

Τα περισσότερα από τα drones και οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν πριν φτάσουν στο ισραηλινό έδαφος, αν και ένα νεαρό κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά και έχουν πυροδοτηθεί εκτεταμένες ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε την Κυριακή ότι το Ιράν έδωσε προειδοποίηση 72 ωρών στις γειτονικές χώρες και στον σύμμαχο του Ισραήλ τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι θα εξαπολύσουν τα πλήγματα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι είχε μιλήσει τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με την Τεχεράνη πριν από την επίθεση, προσθέτοντας ότι είχε μεταφέρει μηνύματα ως ενδιάμεσος για να βεβαιωθεί ότι οι αντιδράσεις ήταν ανάλογες.

«Το Ιράν είπε ότι το χτύπημα θα αποτελούσε μια απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του στη Δαμασκό και ότι δεν θα υπερέβαινε τα όρια. Είχαμε επίγνωση των πιθανοτήτων. Οι εξελίξεις δεν ήταν έκπληξη», δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή.

Ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος διέψευσε τη δήλωση του Αμιραμπντολαχιάν, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον είχε επαφή με το Ιράν μέσω ελβετικών μεσολαβητών, αλλά δεν έλαβε ειδοποίηση 72 ώρες νωρίτερα.

«Αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια», είπε ο αξιωματούχος «Δεν έδωσαν ειδοποίηση, ούτε έδωσαν καμία αίσθηση ότι… “αυτοί θα είναι οι στόχοι, οπότε εκκενώστε τους”.

Η Τεχεράνη έστειλε μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο μετά την έναρξη των επιδρομών και η πρόθεση ήταν να είναι “άκρως καταστροφική”, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο ισχυρισμός του Ιράν για εκτεταμένη προειδοποίηση μπορεί να είναι μια προσπάθεια αντίβαρου για την έλλειψη μεγάλης ζημιάς από την επίθεση.

Ιρακινοί, Τούρκοι και Ιορδανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ιράν είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για την επίθεση την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας μάλιστα και ορισμένες λεπτομέρειες.

Η επίθεση με drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους κινδύνευε να προκαλέσει μεγάλες απώλειες και να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Κλιμάκωση

Δύο ιρακινές πηγές, κυβερνητικός σύμβουλος ασφαλείας και αξιωματούχος ασφαλείας, δήλωσαν ότι το Ιράν είχε χρησιμοποιήσει διπλωματικά κανάλια για να ενημερώσει τη Βαγδάτη για την επίθεση τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν συμβεί.

Ο ακριβής χρόνος της επίθεσης δεν αποκαλύφθηκε σε εκείνο το σημείο, αλλά διαβιβάστηκε στις ιρακινές αρχές ασφαλείας και στρατιωτικές αρχές ώρες πριν από τα πλήγματα, επιτρέποντας στη Βαγδάτη να κλείσει τον εναέριο χώρο της και να αποφύγει θανατηφόρα ατυχήματα.

«Η κυβέρνηση κατάλαβε ξεκάθαρα από τους Ιρανούς αξιωματούχους ότι ο στρατός των ΗΠΑ στο Ιράκ γνώριζε επίσης την επίθεση εκ των προτέρων», είπε ο ιρακινός αξιωματούχος ασφαλείας.

Ανώτερος Ιορδανός αξιωματούχος είπε ότι το Ιράν κάλεσε Άραβες απεσταλμένους στην Τεχεράνη την Τετάρτη για να τους ενημερώσει για την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν επίθεση, αν και δεν διευκρίνισε το χρονοδιάγραμμα.

Ερωτηθείσα εάν το Ιράν είχε δώσει επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους και το είδος των όπλων που θα χρησιμοποιηθούν, η ιορδανική πηγή δεν απάντησε άμεσα.

Ιρανική πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα είπε ότι το Ιράν είχε ενημερώσει τις Η.Π.Α. μέσω διπλωματικών διαύλων που περιλάμβαναν το Κατάρ, την Τουρκία και την Ελβετία σχετικά με την προγραμματισμένη ημέρα της επίθεσης, λέγοντας ότι θα διεξαχθεί με τρόπο ώστε να μην προκληθεί απάντηση.

Το αν μπορεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση παραμένει υπό αμφισβήτηση. Ο Μπάιντεν είπε στο Ισραήλ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν στα αντίποινα του Ισραήλ.

Ωστόσο, το Ισραήλ εξακολουθεί να σταθμίζει την απάντησή του και «θα χτυπήσει το Ιράν με τον τρόπο και στο χρονοδιάγραμμα που είναι σωστό για εμάς», δήλωσε την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Μπένι Γκαντζ.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: «Επιδημία» παραιτήσεων από δημάρχους – Καθημερινό φαινόμενο οι απειλές από ακροδεξιούς

Νέα επίθεση με μαχαίρι στο Σίδνεϊ – Άνδρας επιτέθηκε σε ιερέα μέσα σε εκκλησία (video)

Μέση Ανατολή: Πώς φτάσαμε στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:29