search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 05:51
MENU CLOSE

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα: Πώς θα κινηθούν μέσα μεταφοράς, οι πορείες και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

17.04.2024 07:08
gsee new

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Ηλεκτρικό, τρένα, Προαστιακό και Τραμ.

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ και οι ιδιοκτήτες ταξί ενώ δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω συμμετοχής της ΠΝΟ στην απεργία.

Η ΓΣΕΕ ζητά αυξήσεις μισθών, τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την πάταξη της αισχροκέρδειας και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Πρόβλημα στους δρόμους

Στους δρόμους αναμένεται κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς δεν θα υπάρχουν ούτε ταξί τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, με το μετρό και τον ηλεκτρικό να παραμένουν κλειστά όλη μέρα.

Στην απεργία συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, το ΕΚΑ και η ΕΙΝΑΠ.

Χωρίς σταθερά μέσα

Χειρόφρενο τραβούν οι εργαζόμενοι στο μετρό, καθώς το ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών) αποφάσισε τη συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία.

Το Τραμ μέχρι σήμερα το απόγευμα δεν είχε προβεί σε ανακοινώσεις για το αν θα συμμετέχει στην απεργία ή όχι, αν και αναμένεται να μη λειτουργήσει κι αυτό αύριο.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ, τα αστικά λεωφορεία αναμένεται να κινηθούν από τις 09:00 ως τις 21:00 (δεν θα γίνουν δρομολόγια από την έναρξη της βάρδιας ως τις 09:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας).

Κανονικά αναμένεται να κινηθούν τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

Ίδιο ωράριο θα ισχύει και για τα τρόλεϊ, με τους εργαζόμενους σε αυτά να έχουν προγραμματίσει προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί.

Τρένα: Αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια

Αναστολές και τροποποιήσεις θα υπάρξουν στα δρομολόγια σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού, αφού στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52, 53, 56 και 57
Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισα: 1591, 1592, 2593, 2594, 1597 και 1598
Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300, 1305, 1318, 1323, 1326 και 2301
Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206, 1207, 1222, 1223, 1230 και 1231
Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532, 1535, 1550, 1553, 2530 και 2533
Επίσης, λόγω της απεργίας τροποποιούνται τα παρακάτω δρομολόγια:

Στο τμήμα Πειραιάς-Κιάτο-Πειραιάς:

Την Τρίτη 16.4 οι αμαξοστοιχίες 2302 και 2304 θα πραγματοποιήσουν το δρομολόγιό τους από Πειραιά προς Άνω Λιόσια με τρένο και στο τμήμα Άνω Λιόσια – Κιάτο θα υποκατασταθεί με λεωφορεία.

Στο τμήμα Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα:

Την Τρίτη 16.4 η αμαξοστοιχία 2534 θα εκτελεστεί από Αθήνα προς Αφίδναι με τρένο και στο τμήμα Αφίδναι – Χαλκίδα θα υποκατασταθεί με λεωφορείο. Επίσης, η αμαξοστοιχία 2539 στο τμήμα Χαλκίδα – Οινόη θα υποκατασταθεί με λεωφορείο.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν επίσης τα πλοία την Τετάρτη σε όλη τη χώρα, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ.

Η απεργία της ΠΝΟ ξεκινά από τις 00:01 τα μεσάνυχτα απόψε. 

Ταξί: Οι ώρες που τραβούν χειρόφρενο

Στάση εργασίας θα κάνουν και οι οδηγοί των ταξί, καθώς από τις 5 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι δεν θα κυκλοφορούν. Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ΣΑΤΑ ανακοίνωσε συγκέντρωση στα γραφεία του τις 10 το πρωί.

Ώρες συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας
Το ραντεβού για την απεργιακή συγκέντρωση έχει δοθεί στο Σύνταγμα στις 9:30, στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.
Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην επαγγελματική κατάρτιση.
Οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων έχουν συγκέντρωση στις 9:00 το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας και από εκεί θα μεταβούν με πορεία στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ διοργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5:30 το πρωί στον ΗΣΑΠ του Πειραιά.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο συμμετέχουν στην απεργία
Στην απεργία συμμετέχουν επίσης και οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι Ομοσπονδίες.

«Κρεμάνε» τις μπλούζες οι υγειονομικοί

«Κρεμάνε» τις μπλούζες τους, σήμερα, οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της χώρας καθώς συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ.

Γιατροί νοσηλευτές και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ ζητούν μεταξύ άλλων την κατάργηση των απογευματινών επι πληρωμή χειρουργείων, αύξηση μισθών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Αναλυτικά τα αιτήματα ανά υγειονομικό κλάδο είναι τα ακόλουθα:

Η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) λέει όχι στην «”απογευματινή”» επί πληρωμή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Όχι στην άλωση των δημόσιων νοσοκομείων από τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που διαλύει και ιδιωτικοποιεί πλήρως την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση».

Οι γιατροί ζητούν, επίσης, ικανοποίηση των μισθολογικών αιτημάτων, επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Απαιτούν να μη γίνει καμία απόλυση συμβασιούχου, εργολαβικού εργαζόμενου και ζητούν αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία και κατάργηση όλων των πληρωμών (άμεσων και έμμεσων) των ασθενών.

Η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) ζητάει να σταματήσει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, διπλασιασμό μισθών, διπλασιασμό προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, διπλασιασμός της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) λέει «όχι» στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας και ζητεί αξιοπρέπεια και ασφάλεια για τους εργαζόμενους, αύξηση μισθών και χορήγηση δώρων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, μονιμοποίηση συμβασιούχων και εκδίωξη εργολάβων από τα νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης

Ζωγράφου: Χειροπέδες σε 2 νεαρούς για 11 ληστείες σε καταστήματα

Φωτιά στον Ασπρόπυργο κοντά σε καταυλισμό – Ισχυρή κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Καιρός – Meteo: Σε ποιες περιοχές έφτασε τους 32°C ο υδράργυρος σήμερα – Παραμένει καλοκαιρινό το σκηνικό και την Τρίτη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34