search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 08:52
MENU CLOSE

Γιατί η Ουκρανία  προειδοποιεί για τον κίνδυνο Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου

18.04.2024 10:02
ukraine-russia-1

Με την προειδοποίηση ότι αν η Ουκρανία ηττηθεί στον πόλεμο με την Ρωσία, θα γίνει «Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος», προσπαθεί η Ουκρανία να εξασφαλίσει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ μιλώντας στο BBC απεύθυνε έκκληση στο αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη βοήθεια ύψους άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι τελικά το πακέτο θα εγκριθεί.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει το Σάββατο για την έγκριση του νομοσχεδίου, που προβλέπει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και την βοήθεια προς το Ισραήλ και τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού.

Μιλώντας στο BBC στην Ουάσινγκτον, ο Ουκρανός πρωθυπουργός είπε: «Χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα χθες, όχι αύριο, όχι σήμερα». «Αν δεν παρασχεθεί προστασία… η Ουκρανία θα πέσει. Άρα το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας θα καταστραφεί και όλος ο κόσμος θα χρειαστεί να βρει ένα νέο σύστημα ασφαλείας. Ειδάλλως θα υπάρξουν πολλές συγκρούσεις, πολλοί τέτοιοι πόλεμοι και στο τέλος της ημέρας, μπορεί να οδηγήσει σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Ντένις Σμίχαλ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία προειδοποιεί για τον κίνδυνο Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου αν ηττηθεί. Πέρυσι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε υποστηρίξει ότι αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο, στη συνέχεια θα εισβάλει στην Πολωνία και θα προκαλέσει Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, τους οποίους χαρακτήρισε «απόλυτη ανοησία».

Στη συνέντευξη που έδωσε στο BBC ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας εκλήθη να σχολιάσει πρόσφατο ισχυρισμό του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Μάικλ ΜακΚολ, ότι μέλη του κόμματός του «έχουν προσβληθεί» από την ρωσική προπαγάνδα. Ο Ντένις Σμιχαλ απάντησε: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα επηρεάζουν πολλά άτομα εδώ στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και στην Ουκρανία».

Μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις ΗΠΑ μπλοκάρουν την πρόσθετη βοήθεια προς την Ουκρανία εδώ και μήνες. Ορισμένοι από αυτούς τους βουλευτές απορρίπτουν το ενδεχόμενο χορήγησης δεκάδων δισεκατομμυρίων σε χώρες του εξωτερικού αν προηγουμένως δεν έχουν εγκριθεί τα κονδύλια για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο για την βοήθεια στο εξωτερικό αμέσως μόλις εγκριθεί από το Κογκρέσο «για να στείλει στον κόσμο το μήνυμα – στεκόμαστε στο πλευρό των φίλων μας».

Ο Βρετανός στρατηγός σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς, πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της Βρετανίας, εξέφρασε πρόσφατα φόβους ότι η Ουκρανία μπορεί να ηττηθεί φέτος αν δεν εξασφαλίσει πρόσθετη βοήθεια σε όπλα και πυρομαχικά για να κρατήσει τις γραμμές άμυνας.

«Η Ουκρανία μπορεί να έρθει στη θέση που θα νοιώσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει. Κι όταν φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο, γιατί να θέλουν οι άνθρωποι να πολεμήσουν και να θυσιαστούν», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Μπάρονς.

Διαβάστε επίσης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι ανάμεσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή

Αδιανόητο περιστατικό στη Βραζιλία: Πήγε τον νεκρό θείο της στην τράπεζα για να της υπογράψει δάνειο! Σοκαριστικό βίντεο

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Πώς το τηλεφώνημα Μπάιντεν έβαλε φρένο σε σχέδιο Νετανιάχου για επίθεση στο Ιράν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 07:12