search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 06:21
MENU CLOSE

«Ναρκοπέδιο» η βόρεια Ελλάδα για τη ΝΔ – Tο στοίχημα με τον Φρέντι Μπελέρη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2330
18/4/2024
18.04.2024 08:20
beleris-nd-new

Ο φόβος ότι η ΝΔ θα απολέσει μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων στη βόρεια Ελλάδα οδήγησε το κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρουν μία απόφαση με υψηλό ρίσκο, καθώς η τοποθέτηση του Φρέντι Μπελέρη στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος μπορεί να φέρει πολλούς και σοβαρούς πονοκεφάλους σε διπλωματικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή και με βάση τα όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η υποψηφιότητα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας – ο οποίος είναι φυλακισμένος από την αλβανική κυβέρνηση – μπορεί να μην προχωρήσει καθώς, εάν καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό, είναι πολύ πιθανή η παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση, αν και γνωρίζει πως η υπόθεση Μπελέρη μπορεί και να μην προχωρήσει επειδή η αλβανική κυβέρνηση μπορεί να κλιμακώσει την αντίδρασή της – στερώντας του το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι –, επιμένει στην υποψηφιότητα του φυλακισμένου δημάρχου, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να της δώσει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες που χρειάζεται για να μην πέσει κάτω από το 30%.

Οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την υποψηφιότητα Μπελέρη καθώς θεωρεί ότι μόνο έτσι μπορούν να ανακοπούν οι διαρροές προς τα άλλα, δεξιότερα κόμματα. Σε αυτό το σχέδιο πρωτοστατεί ο πρώην υπουργός Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσέγγιση του Μπελέρη.

Χθες άλλωστε ο γιος του φυλακισμένου δημάρχου Πέτρος Μπελέρης συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα ότι η Εκκλησία στηρίζει την υποψηφιότητα του πατέρα του.

Μακεδονική εκστρατεία

Σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχει μία σοβαρή παραδοχή. Ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο που έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, καθώς ένα πολύ μεγάλο τμήμα τους είναι ένα συντηρητικό ακροατήριο.

Είναι δηλαδή οι άνθρωποι οι οποίοι επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν αντιπαρατεθεί σθεναρά στη Συμφωνία των Πρεσπών συμμετέχοντας σε συλλαλητήρια και σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με τα στελέχη της Ν.Δ. και φυσικά με την Εκκλησία. Σήμερα οι άνθρωποι αυτοί με την καθοδήγηση της Εκκλησίας βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση για το νομοθέτημα το οποίο βάζει μία τάξη στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Το Μέγαρο Μαξίμου έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της προσέγγισης των δεξιών ψηφοφόρων με την υποψηφιότητα του Μπελέρη, αλλά και με την παρουσία των τριών σκληρών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος στη βόρεια Ελλάδα. Έτσι το επόμενο χρονικό διάστημα ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θανάσης Πλεύρης θα βρεθούν στη συμπρωτεύουσα. Επίσης ο βουλευτής Άγγελος Συρίγος θα μιλάει εξ ονόματος του – και φίλου του – Μπελέρη σε όλες τις συνεντεύξεις του.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως ότι στη Μακεδονία το κυβερνών κόμμα έχει φτάσει το 25,7%, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 15% και η Ελληνική Λύση στο 12,6%. Δηλαδή ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει πλασαριστεί στην τρίτη θέση, ενώ οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τελικά δεν αποκλείεται να φτάσει σε κάποιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας κοντά στο 20%.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι σε κάποιες περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς η Ελληνική Λύση καταγράφεται ακόμα και δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν θα φέρουν θεαματικά αποτελέσματα, αφού ο Βελόπουλος έχει κάνει πολλή δουλειά στην περιοχή ακολουθώντας μία ακραία επιχειρηματολογία για τα θέματα αυτά, αλλά και για τη στάση που έχει κρατήσει η κυβέρνηση στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Άλλωστε κατ’ επανάληψη ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης έχει επικρίνει την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής για τις σχέσεις της με την Ουκρανία, κάνοντας μάλιστα λόγο για μυστική διπλωματία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, όπως είναι γνωστό, στην περιοχή ζουν πολλοί Έλληνες Πόντιοι, οι οποίοι έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Η γκρίνια της… διεύρυνσης

Η υποψηφιότητα του φυλακισμένου δημάρχου έχει φέρει πάντως σοβαρές γκρίνιες και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αφού τα στελέχη που προέρχονται από τη διεύρυνση – και έχουν κεντροδεξιό προφίλ – εμφανίζονται ιδιαίτερα αρνητικά σε αυτή την επιλογή.

Θυμίζουν μάλιστα τη συμμετοχή του φυλακισμένου δημάρχου στο παρελθόν σε διάφορα γεγονότα, αλλά και τις επικριτικές αναφορές του εναντίον στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία έχει κατηγορήσει για αδιαφορία σχετικά με το Βορειοηπειρωτικό. Από αυτές τις κατηγορίες δεν είχε ξεφύγει ούτε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ο καθένας έχει το παρελθόν του και ο Φρέντι Μπελέρης το δικό του» λένε βουλευτές της Ν.Δ. που διαφωνούν με αυτήν την επιλογή και προσθέτουν: «Δεν είναι δυνατόν, ενώ η κυβέρνηση έφερε και πέρασε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, από την άλλη να επενδύει πολιτικά σε ένα πρόσωπο που στο παρελθόν έχει συνδεθεί με ακραία γεγονότα».

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού και της πίστης από τη Δεξιά τελειώνει εδώ»

ΠΑΣΟΚ: Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ ξηλώνει τη «μεταρρύθμιση» του Υπουργού Υγείας

Κυριάκος Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 03:36