search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 23:49
MENU CLOSE

Νέα Υόρκη: Πάνω από 130 συλλήψεις μετά από διαδηλώσεις φοιτητών υποστήριξης των Παλαιστινίων

23.04.2024 18:50
new york uni

Περισσότερα από 130 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μπροστά από τις εγκαταστάσεις του διεθνούς κύρους πανεπιστημίου NYU στη Νέα Υόρκη, μετά από διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης, ανέφερε σήμερα η αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτά τα 133 άτομα αφέθηκαν ελεύθερα στη συνέχεια, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Οι συλλήψεις έγιναν καθώς πολλές αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις βρίσκονται σε αναβρασμό ξανά λόγω της πολεμικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Εδώ και δύο εβδομάδες περίπου, η κατάσταση στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ είναι τεταμένη, καθώς με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, έχουν δημιουργηθεί κινήματα υπέρ των Παλαιστινίων.

Ωστόσο, η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί σε αρκετές περιπτώσεις, με μαθητές να μην επιτρέπουν σε εβραίους να μπουν ακόμη και εντός πανεπιστημίου για μάθημα, ενώ δεν λείπουν οι προκλήσεις και από την άλλη πλευρά, όπου έχουν σκίσει πλακάτ φοιτητών που έχουν εκδηλώσει την στήριξή τους στη Γάζα.

Χθες, η κατάσταση ξέφυγε τόσο στο Γέιλ όσο και στο NYU, με την αστυνομία να προχωρά σε δεκάδες συλλήψεις.

Στο Γέιλ η ένταση έπιασε κόκκινο, καθώς διαδηλωτές δήλωναν ότι μάχονται για την ελευθερία του λόγου απέναντι στη δεξιά που τους κατηγορεί για αντισημιτισμό.

Στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια ακυρώθηκαν τα δια ζώσης μαθήματα λόγω επεισοδιακών διαδηλώσεων από φοιτητές, που σε μερικές περιπτώσεις… απαιτούσαν από το ίδιο το πανεπιστήμιο να συνδράμει στην κατασκευή στρατιωτικών όπλων για την Γάζα.

Στο Κονέκτικατ έκλεισαν δρόμους γύρω από την πανεπιστημιούπολη, με την αστυνομία να συλλαμβάνει τουλάχιστον 45 άτομα.

Στο NYU αν και οι φοιτητές είχαν απειληθεί με κυρώσεις, διαδήλωσαν τη νύχτα και η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις επίσης.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν αστυνομικούς να καταστρέφουν τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν: «Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα ησυχάσουμε. Αποκαλύψτε, αποεπενδύστε».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι έγιναν συλλήψεις, αφού το πανεπιστήμιο ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να απομακρύνουν τους καταληψίες από την πλατεία. Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο αριθμός των συλληφθέντων.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το προσωπικό και τους φοιτητές του Κολούμπια η πρόεδρος του πανεπιστημίου Νέματ Μινούς Σαφίκ επεσήμανε χθες Δευτέρα ότι αναστέλλονται τα δια ζώσης μαθήματα σε μια προσπάθεια «αποκλιμάκωσης της κατάστασης» και προκειμένου «όλοι μας να έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα».

Την προηγούμενη εβδομάδα η Σαφίκ είχε ζητήσει από την αστυνομία να απομακρύνει τις σκηνές που είχαν στήσει στο γρασίδι έξω από το κεντρικό κτίριο του Κολούμπια διαδηλωτές με αίτημα το πανεπιστήμιο να μην επενδύει σε ισραηλινές εταιρείες. Περισσότεροι από 100 φοιτητές συνελήφθησαν τότε, ενώ το Κολούμπια έχει αποπέμψει δεκάδες φοιτητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

«Θα μείνουμε εδώ μέχρι να μας μιλήσουν και να ακούσουν τα αιτήματά μας», δήλωσε χθες η Μίμι Ελάιας, μια φοιτήτρια που ήταν μεταξύ των συλληφθέντων και η οποία έχει εκδιωχθεί από το πανεπιστήμιο.

«Το 99% των ανθρώπων εδώ είναι υπέρ της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης. Δεν είμαστε υπέρ του αντισημιτισμού, ούτε υπέρ της ισλαμοφοβίας. Θέλουμε την απελευθέρωση όλου του κόσμου», τόνισε.

Από την πλευρά της η Σαφίκ κατήγγειλε ότι «αυτή την ένταση την εκμεταλλεύτηκαν και την όξυναν άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το Κολούμπια οι οποίοι ήρθαν στην πανεπιστημιούπολη για να εξυπηρετήσουν προσωπικούς σκοπούς»

Την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος του πανεπιστημίου κατέθεσε ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπερασπιζόμενη την αντίδραση της διοίκησης στον φερόμενο αντισημιτισμό των διαδηλωτών. Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, αλλά και ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής έχουν ζητήσει την παραίτηση της Σαφίκ.

Ο δισεκατομμυριούχος Κραφτ απειλεί να διακόψει την χρηματοδότηση στο Κολούμπια

Ο Ρόμπερτ Κραφτ, μεγάλος δωρητής του πανεπιστημίου, εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για την ελλιπή προστασία που παρέχει το Κολούμπια στους Εβραίους φοιτητές. Ο Κραφτ, που είναι Εβραίος, έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια στο πανεπιστήμιο και απείλησε να διακόψει τη χρηματοδότηση, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «δεν νιώθω άνετα να στηρίζω το πανεπιστήμιο μέχρι να ληφθούν διορθωτικά μέτρα».

Περισσότερα από 100 μέλη του προσωπικού του Κολούμπια ενώθηκαν χθες με τους φοιτητές.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τον οποίο επικρίνουν οι διαδηλωτές επειδή παρέχει χρηματοδότηση και όπλα στο Ισραήλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την εβραϊκή κοινότητα.

«Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει παρενοχλήσεις και εκκλήσεις για την άσκηση βίας εναντίον των Εβραίων», κατήγγειλε ο Μπάιντεν. «Αυτός ο ξεκάθαρος αντισημιτισμός είναι κατακριτέος και επικίνδυνος και δεν έχει απολύτως καμία θέση στα πανεπιστήμια ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Οι φοιτητές που οργανώνουν τη διαμαρτυρία στο Κολούμπια επέκριναν την ανακοίνωση του Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες είναι Εβραίοι και καταγγέλλοντας ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί «σε ακραία άτομα που δεν μας εκπροσωπούν».

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε μορφή μίσους ή μισαλλοδοξίας και αντιμετωπίζουμε με προσοχή μη φοιτητές που προσπαθούν να διαταράξουν την αλληλεγγύη που σχηματίζεται μεταξύ των φοιτητών –Παλαιστίνιων, μουσουλμάνων, Αράβων, Εβραίων, μαύρων και φιλοπαλαιστίνιων», υπογράμμισαν στην ανακοίνωσή τους.

Καταγγέλλοντας περιστατικά αντισημιτισμού Ρεπουμπλικάνοι ασχολήθηκαν το φθινόπωρο με το θέμα καλώντας σε ακρόαση στο Κογκρέσο τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων Πενσιλβάνια, Χάρβαρντ και MIT. Οι δύο πρώτες παραιτήθηκαν ακολούθως.

Η πρύτανης του Κολούμπια, κατά την ακρόασή της την προηγούμενη εβδομάδα στο Κογκρέσο, διαβεβαίωσε ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει καμία θέση στο πανεπιστήμιό, κάτι που όμως δεν εμπόδισε Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς να ζητήσουν την παραίτησή της, κάνοντας λόγο για «αναρχία».

Διαβάστε επίσης:

Αδιάκοπο σφυροκόπημα στη βόρεια Γάζα – Εκκένωση στην περιοχή Μπέιτ Λαχία διέταξε το Ισραήλ

Γάζα: Τα χέρια πολλών θυμάτων στους ομαδικούς τάφους ήταν δεμένα – Για «πιθανά εγκλήματα πολέμου» μιλά ο ΟΗΕ

Ποια κορυφαία σχεδιάστρια μόδας πηγαίνει στη φυλακή για λαθρεμπόριο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 23:46