search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:12
MENU CLOSE

Οργή στη Μόσχα για τα όπλα των ΗΠΑ στο Κίεβο: «Δεν θα σώσουν τον Ζελένσκι, θα κάψουμε όλες τις προμήθειες» – Πύραυλοι ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στο νέο πακέτο

24.04.2024 21:39
ukraine_polemos_1402_1920-1080_new
credit: AP

Ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε την Τετάρτη ότι όλος ο εξοπλισμός και τα όπλα που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία «θα καούν» από τον ρωσικό στρατό.

O πρεσβευτής της Ρωσίας, προχώρησε στη συγκεκριμένη δήλωση μετά την επικύρωση Μπάιντεν του νόμου με τον οποίο θα χορηγηθεί βοήθεια ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία

«Η Αμερική έκανε την επιλογή της υπέρ του πολέμου. Πήρε το μέρος του κακού και υποστήριξε τον φασισμό. Προς όφελος του άπληστου και ακόρεστου στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θυσιάζει ζωές απλών ανθρώπων. Με την απόφασή τους, οι τοπικοί πολιτικοί ουσιαστικά καταδικάζουν ολόκληρη την Ουκρανία, την οποία χρησιμοποιούν ως πολιορκητικό κριό κατά της Ρωσίας», είπε ο απεσταλμένος, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο.

«Η αμερικανική βοήθεια δεν θα σώσει τον Ζελένσκι. Νέα όπλα θα καταστραφούν και οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα επιτευχθούν», σημείωσε ο Αντόνοφ.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο, «η ντροπή των αμερικανικών αρχών είναι εντυπωσιακή».

«Μιλούν για την ανάγκη να διοχετεύσουν στο ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου όπλα. Είναι έτοιμοι να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Ουκρανούς και Ρώσους με όπλα αμερικανικής κατασκευής. Στο τέλος, θέλουν να σώσουν τον κόσμο, με βάση τα αμερικανικούς κανόνες για την ενίσχυση του συστήματος κυριαρχίας των δυτικών χωρών στην παγκόσμια πλειοψηφία. Ουσιαστικά, η Διοίκηση παραβίασε τη δική της υποχρέωση βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών – να φέρει, εξίσου, μαζί με άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια ειδική ευθύνη για τη διεθνή ειρήνη», είπε ο Αντόνοφ.

Ο διπλωμάτης προειδοποίησε ότι «τα στρατιωτικά φορτία των ΗΠΑ και των “δορυφόρων” τους έχουν καεί, καίγονται και θα καούν από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις».

«Ο ρωσικός λαός είναι πλήρως ενωμένος γύρω από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον στρατό μας και το ναυτικό μας. Ο λαός κατανοεί ότι ο σκοπός μας είναι δίκαιος. Όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα επιτευχθούν», πρόσθεσε ο Αντόνοφ.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει την παράδοση πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι ΗΠΑ έστειλαν υπό άκρα μυστικότητα πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία και χρησιμοποιήθηκαν ήδη πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος.

Οι πύραυλοι συμπεριλαμβάνονταν σε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 12 Μαρτίου, είπε ο ίδιος αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των πυραύλων που παραδόθηκαν.

Πύραυλοι αυτού του τύπου χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα ξημερώματα της 17ης Απριλίου σε ουκρανική επίθεση εναντίον ρωσικού στρατιωτικού αεροδρομίου στην χερσόνησο της Κριμαίας, ανέφερε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Η αποστολή πυραύλων ATACMS (Army Tactical Missile Systems) με βεληνεκές έως και 300 χλμ. στην Ουκρανία αποτελούσε επί μήνες αντικείμενο συζήτησης στο επιτελείο του προέδρου Μπάιντεν. Πύραυλοι ATACMS μεσαίου βεληνεκούς είχαν παραδοθεί στην Ουκρανία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Το Πεντάγωνο αρχικά αντιτάχθηκε στην παραχώρηση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, θεωρώντας πως είναι δυσαναπλήρωτοι και θα υποβαθμιζόταν η στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ. Παράλληλα, εκφράζονταν ανησυχίες ότι η Ουκρανία θα τους χρησιμοποιούσε για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος, σε μεγάλη απόσταση από τα σύνορα.

Καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση του Λευκού Οίκου – σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο – ήταν ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στην Ουκρανία βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύτηκαν από τη Βόρεια Κορέα, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ. Συνεκτιμήθηκαν επίσης τα συνεχιζόμενα ρωσικά πλήγματα εναντίον ουκρανικών υποδομών ζωτικής σημασίας. «Είχαμε προειδοποιήσει τη Ρωσία για αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Στα τέλη Ιανουαρίου, αμβλύνθηκε η ανησυχία του Πενταγώνου για την αναπλήρωση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα παραδίδονταν στην Ουκρανία, με την απόκτηση νέων από τη βιομηχανία Lockheed-Martin.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν συμφώνησε στα μέσα Φεβρουαρίου να στείλει πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, κατόπιν σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Το αγκάθι εκείνη την περίοδο ήταν ότι είχαν εξαντληθεί οι επιλογές χρηματοδότησης με το αδιέξοδο στο Κογκρέσο να εμποδίζει την έγκριση περαιτέρω βοήθειας για την Ουκρανία.

Η χρυσή τομή βρέθηκε τελικά τον Μάρτιο, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να ζητά την αποστολή πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία υπό άκρα μυστικότητα, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να μη χαθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού, εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα Ερντογάν-Σταϊνμάιερ για το Μεσανατολικό και αιχμές για τα Eurofighter

ΗΠΑ: Για «αντισυνταγματικό νόμο» κάνει λόγο εκπρόσωπος του TikTok μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου από τον Μπάιντεν

Συνελήφθη ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας για διαφθορά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:12