search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 02:51
MENU CLOSE

Συνελήφθη ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας για διαφθορά

24.04.2024 17:52
Timur Ivanov

Ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας συνελήφθη με κατηγορίες για δωροδοκία, στο σημαντικότερο σκάνδαλο διαφθοράς της Ρωσίας από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.

Ο Τιμούρ Ιβάνοφ είναι ύποπτος για δωροδοκία 1 εκατομμυρίου ρούβλια (τουλάχιστον 10.800 δολάρια), μετέδωσε το ρωσικό TASS.

Ο Ιβάνοφ εμφανίστηκε σε δικαστήριο της Μόσχας την Τετάρτη, ντυμένος με πλήρη στρατιωτική περιβολή καθώς στεκόταν σε ένα γυάλινο κλουβί και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δωροδοκία ως μέλος οργανωμένης ομάδας ενώ εκτελούσε εργασίες με σύμβαση για το Υπουργείο Άμυνας. Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Ο Ιβάνοφ θα τεθεί υπό κράτηση μέχρι τουλάχιστον τις 23 Ιουνίου, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου της Μόσχας. Ο δικηγόρος του, Ντένις Μπαλούγιεφ, δήλωσε ότι ασκεί έφεση στην υπόθεση και ζήτησε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Ιβάνοφ, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης RIA Novosti.

Ο Ιβάνοφ, ο οποίος βρίσκεται στη θέση του από το 2016, θεωρείται «αρχιτέκτονας» του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και στενός σύμμαχος του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Ο Ιβάνοφ εξακολουθεί να αναφέρεται στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας ως εν ενεργεία υπουργός και δεν υπάρχουν αναφορές για απόλυσή του.

Η απροσδόκητη σύλληψη ενός συμμάχου του Σόιγκου μπορεί και πάλι να ασκήσει πίεση στον υπουργό Άμυνας, ο οποίος έχει επικριθεί για τον χειρισμό της εισβολής στην Ουκρανία – κυρίως από τον αρχηγό της ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, τους μήνες πριν από το θάνατό του πέρυσι. Παρά την κριτική, ο Σόιγκου κρατήθηκε στη θέση του από τον Πούτιν.

Οι ευθύνες του Ιβάνοφ περιλαμβάνουν την ανοικοδόμηση της Μαριούπολης, μιας πόλης στη νότια Ουκρανία που καταστράφηκε από τις ρωσικές δυνάμεις σε μια πολύμηνη πολιορκία στην αρχή του πολέμου. Ο υπουργός έχει θεαθεί να κόβει κορδέλες σε διάφορα κατασκευαστικά έργα στην πόλη.

Ο πλούσιος τρόπος ζωής του είναι ευρέως γνωστός στη Ρωσία και είχε μπει στον στόχαστρο του αείμνηστου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Ιβάνοφ μπήκε σε λίστα κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όμως, η πρώην σύζυγός του, Σβετλάνα Μανιόβιτς, συνέχισε να ζει στη χλιδή: κάνοντας κρουαζιέρα με γιοτ στη Μεσόγειο, με σκι στις Άλπεις και ζώντας στο Παρίσι.

Διαβάστε επίσης:

Πώς ένας αλιγάτορας προκάλεσε αναστάτωση σε αεροπορική βάση της Φλόριντα (Photos/Video)

Politico: Απειλή για την Ευρώπη η άνοδος της ακροδεξιάς – Ποιοι επιθυμούν επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τζον Λένον: Στο σφυρί η «χαμένη» 12χορδη κιθάρα του από την εποχή του «Help!» – Πόσο θα πουληθεί (photos/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06