search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:51
MENU CLOSE

Οι 9 με 12 μήνες προθεσμία του Μπάιντεν στο TikTok: Τι σημαίνει για τους χρήστες ένας αποκλεισμός και το παράδειγμα της Ινδίας

25.04.2024 10:45
Σήμερα κρίνεται η τύχη της TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες - Media

Ο Τζο Μπάιντεν επικύρωσε χθες τη νομοθεσία για αποκλεισμό του TikTok, όπου δίνει μια προθεσμία 9 μηνών (12 με προϋποθέσεις) ώστε η κινεζική εταιρεία να αποφασίσει αν θα πουλήσει τα ιδιοκτησιακά της δικαιώματα στις ΗΠΑ, ώστε να μην απαγορευτεί στη χώρα.

Η εταιρεία αντέδρασε άμεσα και ξεκαθάρισε πως θα κινηθεί νομικά, ενώ την ίδια ώρα, υψηλόβαθμα στελέχη της έχουν αρχίσει καμπάνια μέσω της πλατφόρμας, όπου παρακινούν τους Αμερικανούς χρήστες (υπολογίζονται περίπου σε 170 εκατομμύρια) να «αντιδράσουν κατά της αντισυνταγματικής απόφασης» της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η Γερουσία πέρασε το νομοσχέδιο με ψήφους 79-18 και ο Μπάιντεν υπέγραψε τον  επίμαχο νόμο, για τον οποίο οι επόμενοι 9 με 12 μήνες, θα έχουν έντονο παρασκήνιο, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση σε Αμερικανικά και διεθνή δικαστήρια.

Πώς ξεκίνησε η κόντρα με το TikTok

Τον περασμένο Μάρτιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την απόφαση απαγόρευσης που ζητούσε από την ByteDance, την ιδιοκτήτρια εταιρεία της πλατφόρμας, να πουλήσει το TikTok εντός 180 ημερών (περίπου έξι μήνες). 

Ωστόσο, ήταν αβέβαιο εάν η Γερουσία θα συναινούσε στο σκεπτικό ότι το TikTok αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια, που ήταν και η αιτία της κίνησης αυτής. 

Αυτό συνέβη ένα χρόνο αφότου νομοθέτες στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής έφεραν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της TikTok, Σου Ζι Τσου, για να καταθέσει για τους δεσμούς της πλατφόρμας με την Κίνα.

Σύμφωνα με την Washington Post, μέλη του Κογκρέσου και η κυβέρνηση Μπάιντεν. εργάζονταν επί μήνες για να φέρουν σε ισχύ αυτό το νομοσχέδιο.

Πότε θα μπει σε ισχύ η απαγόρευση

Αν δεν υπάρχει θετική έκβαση, από τον Ιανουάριο του 2025 η πλατφόρμα δεν θα λειτουργεί στις ΗΠΑ. Αν δώσει την επιπλέον 3μηνη παράταση, αν και ειδικοί αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να δώσει επιπλέον παράταση. Είναι το μόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν που ο Τραμπ είναι υποστηρικτής, καθώς είχε κάνει κινήσεις και ο ίδιος για την απαγόρευση της πλατφόρμας. Ο Τραμπ ήθελε να δώσει μικρότερη παράταση, αλλά ο Μπάιντεν «ζύγισε» και το γεγονός ότι μεσολαβούν εκλογές, επομένως θα ήταν πιο βολικό να παρθεί απόφαση μετά από αυτές για το TikTok.

Τι θα σημαίνει ο αποκλεισμός του TikTok για τους Αμερικανούς

Οπως αναφέρουν αναλυτές, εάν η ByteDance δεν μπορέσει ή αρνηθεί να υποκύψει στον «εκβιασμό» όπως αναφέρει, των ΗΠΑ, τότε θα πρέπει να αποσυρθεί από τις εφαρμογές σε android και σε ιστοσελίδες.

Οσο για το που θα στραφούν οι χρήστες; Το πιο πιθανό και πλησιέστερο στο TikTok, είναι τα shorts του Youtube. Η συγκεκριμένη εφαρμογή, μαζί με το Instagram reels, «απογειώθηκε» στην Ινδία, όταν η κυβέρνησή της απαγόρευσε το sell TikTok, στερώντας το από 200 εκατομμύρια χρήστες. Εκεί περιμένουν πως θα στραφούν οι Αμερικανοί χρήστες, με το TikTok να κινδυνεύει να χάσει μεσοπρόθεσμα μισό δισεκατομμύριο χρήστες μόνο από τις δύο αυτές χώρες (υπολογίζοντας και νέους χρήστες που μπαίνουν κάθε χρόνο). 

Η απειλή της «1ης Τροποποίησης»

Το βασικότερο εμπόδιο για την κυβέρνηση, θα είναι η 1η Τροποποίηση. Η απαγόρευση χαρακτηρίζεται αντισυνταγματική και η 1η Τροποποίηση σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση των αμερικανών σε «ιδέες, πληροφορίες ή ΜΜΕ του εξωτερικού»

Το ζήτημα «εθνικής ασφάλειας» που προτάσει η κυβέρνηση για την απαγόρευσή του, δεν αλλάζει την ουσία της 1ης Τροποποίησης, αφού δεν υπάρχει εξαίρεση για θέμα εθνικής ασφάλειας».

Διαβάστε επίσης:

Σλοβάκος ευρωβουλευτής έβγαλε… περιστέρι από την τσάντα του για να ευχηθεί «παγκόσμια ειρήνη»! (video)

Βόρεια Μακεδονία: Καθαρή νίκη για τη δεξιά αντιπολίτευση στις προεδρικές εκλογές – Στις 8 Μαΐου ο δεύτερος γύρος (video)

Κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:50