search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 00:02
MENU CLOSE

Επιστολική ψήφος: Έτσι θα ψηφίσουν όσοι εγγράφηκαν στην πλατφόρμα – Αναλυτικά η διαδικασία και οι ημερομηνίες  

03.05.2024 19:30
epistoliki_psifos_1

Μία μάλλον απλή διαδικασία, που όμως μένει να αποδειχθεί στην πράξη εάν μπορεί να εφαρμοστεί το ίδιο απλά όσο φαίνεται, προβλέπουν οι οδηγίες για την επιστολή ψήφο στις ευρωεκλογές.

Η διαδικασία που περιγράφεται αναλυτικά στις οδηγίες που απέστειλε η διοίκηση των ΕΛΤΑ (μέσω αυτών και μίας ιδιωτικής ταχυδρομικής εταιρίας θα γίνει όλο το εγχείρημα) είναι εξαντλητικά αναλυτική, όπως φαίνεται από το σχετικό έγγραφο που δημοσιεύει το topontiki.gr.

Ο εκλογέας θα παραλάβει αρχικά το φάκελο από το υπουργείο Εσωτερικών με μία αυστηρή τήρηση των κανόνων (στη διεύθυνση που έχει δηλώσει) και στη συνέχεια, αφού βάλει την ψήφο του σε αυτόν, θα τον παραδώσει είτε στον διανομέα (έως 3 Ιουνίου), είτε στο Ταχυδρομικό γραφείο από το οποίο εξυπηρετείται (έως 4 Ιουνίου).

Παράδοση φακέλου από τον εκλογέα μπορεί να γίνει σε ταχυδρομικό πρακτορείο (όχι διανομέα) μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιουνίου, αλλά δεν υπάρχει πλέον δέσμευση ότι θα παραδοθεί έγκαιρα (οι εκλογές είναι 9 Ιουνίου) στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου.

Οι οδηγίες προβλέπουν επίσης ότι ο εκλογές θα παραδώσει το φάκελο στην εταιρία (ΕΛΤΑ ή ιδιωτική) από την οποία τον παρέλαβε.

Άλλα θέματα που έχουν ενδιαφέρον είναι τι γίνεται εφόσον δεν βρεθεί ο παραλήπτης-εκλογέας όταν επισκεφτεί τη δηλωμένη διεύθυνση ο διανομέας, ή τι συμβαίνει εάν ο φάκελος με την ψήφο έχει αλλοιώσεις/φθορές, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η ταυτοποίηση του εκλογέα.

Σημειωτέον ότι οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου έχουν προτεραιότητα στα ταχυδρομικά καταστήματα, εφόσον πρόκειται για τη διαδικασία αυτή.

Η δυνατότητα αυτή, που διαφημίστηκε ως μεγάλη μεταρρύθμιση, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και προφανώς έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν η προετοιμασία που γίνεται και τελικά το εγχείρημα θα έχει επιτυχία και δεν θα παρουσιαστούν προβλήματα.

Το γεγονός ότι εγγράφηκαν περίπου 201 χιλιάδες ψηφοφόροι, ίσως τελικά διευκολύνει το σύστημα να κάνει το πρώτο του βήμα πιο ομαλά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι εκτιμήσεις ήταν για πολύ μεγαλύτερο νούμερο.

Διαβάστε επίσης:

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το μήνυμα της Σταύρωσης είναι το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στην αδικία

Στέφανος Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει όλη την Κεντροαριστερά (video)

Νέα Αριστερά: Εξορμήσεις σε όλη την Ελλάδα μετά το Πάσχα, με κεντρικό σύνθημα «Δώσε φωνή στο δίκιο σου»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 23:57