search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:43
MENU CLOSE

Μητσοτάκης για την ακρίβεια: Δεν υπάρχει περίπτωση να θέσω εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική σταθερότητα

09.05.2024 06:03
mitsotakis

Αν υπάρχουν δύο στοιχεία που ξεχώρισαν από τη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός στο protothema.gr, αυτά δεν είναι άλλα από τις απαντήσεις που αφορούσαν στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο κυριολεκτικά «βάζει φωτιά» στα πορτοφόλια των νοικοκυριών.

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πολύ έχει ξαναδώσει αντίστοιχες απαντήσεις για το θέμα, αυτή τη φορά, και υπό την πίεση των ερωτήσεων που δέχθηκε, ουσιαστικά αποκάλυψε τη… φιλοσοφία της κυβέρνησης όσον αφορά στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου, άκρως πιεστικού προβλήματος. Και, παρά το γεγονός ότι υπήρξε και μια σχετική… αμηχανία στις απαντήσεις του – για παράδειγμα, η αναφορά στις αυξήσεις των τιμών στις ΗΠΑ, για να σημειώσει ότι «η Ελλάδα δεν είναι πρωταγωνιστής στην ακρίβεια», ίσως δεν ήταν και η καταλληλότερη επιλογή – η ουσία των επιλογών της κυβέρνησης θα μπορούσε να συμπυκνωθεί σε δύο άξονες:

• Ο πρώτος είναι ότι, πέραν των όποιων μέτρων και «καλαθιών» και παρεμβάσεων στην αγορά, η βασική πολιτική της κυβέρνησης είναι, όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης, ότι «η απάντηση στην ακρίβεια μπορεί να είναι μόνο οι μόνιμες αυξήσεις του διαθέσιμου εισοδήματος, των ονομαστικών μισθών». Βέβαια, αυτό που είχε επισημάνει και ο Χρήστος Σταϊκούρας, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις λειτουργούν σωρευτικά, ήτοι οι αυξήσεις του Απριλίου στις τιμές προστίθενται στις αυξήσεις του Μαρτίου, που προστέθηκαν στις αυξήσεις του Φεβρουαρίου και ούτω καθεξής. Οπότε και η μείωση του ΓΔΚ απλώς… επιβραδύνει κάπως τις αυξήσεις.

Έτσι, τελικά η ακρίβεια φθάνει να «τρέχει» με υψηλότερο ρυθμό από αυτόν των αυξήσεων των εισοδημάτων, κάτι που κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε, καθώς είπε ότι «δεν πρέπει απλά να μειωθεί ο πληθωρισμός, πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε και αποκλιμάκωση των τιμών», χωρίς, ωστόσο, να πει πώς θα συμβεί κάτι τέτοιο: αντιθέτως, την ώρα που η αμόλυβδη κινείται στα 2 ευρώ το λίτρο, ο Κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε να πει ότι «στα καύσιμα, λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι, διότι οι τιμές καθορίζονται από τις διεθνείς εξελίξεις».

• Ο δεύτερος, ωστόσο, είναι και ο πλέον σημαντικός, καθώς σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται και από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Όταν ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε γιατί τελικά δεν μειώνει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη ανελαστικής ζήτησης, όπως τα τρόφιμα, εκτός του ότι επανέλαβε ότι η όποια μείωση θα «χαθεί» στα διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν αντέχει η ελληνική οικονομία αυτή τη μείωση. Μόνο η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά την οποία εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση στοιχίζει 2,3 δισ. ευρώ. Είναι 1% του ΑΕΠ, το οποίο σημαίνει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2% πάει περίπατο».

Δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση, για όσο καιρό με εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες ως πρωθυπουργό αυτής της χώρας, να θέσω εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική σταθερότητα, έστω και αν αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε ένα πολιτικό κόστος. Δεν πρόκειται ποτέ να γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας», κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «ακατάσχετη παροχολογία» και για «λεφτόδεντρα». Ωστόσο, η ουσία βρίσκεται στο ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι το ίδιο «ανελαστικές» με τις ανάγκες των πολιτών. Οπότε οι ελπίδες για παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια μάλλον τείνουν στο μηδέν, έστω κι αν η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η τακτική της έχει κόστος. Το πόσο μεγάλο είναι, θα φανεί στο «ταμείο» της Κυριακής 9 Ιουνίου, όταν κλείσουν οι κάλπες των ευρωεκλογών…

Διαβάστε επίσης:

Μετακινήθηκε ο γενικός διευθυντής Εκλογών του ΥΠΕΣ – Τι έδειξε η ΕΔΕ για τη «διάρρηξη»

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει τα μαύρα μαντάτα του ΟΟΣΑ για τις ξένες επενδύσεις… άσπρα

Με «τα τα τα» το προεκλογικό Tiktok του Μητσοτάκη – Με Μαρίνα Σάττι και αναβάθμιση Peanut σε…«ευρωκομματόσκυλο»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:41