search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 10:23
MENU CLOSE

Ερώτηση ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Κίνδυνος στην καταβολή των επιδοτήσεων των αγροτών από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις

15.05.2024 16:53
pasok

Ερώτηση με θέμα «Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και η κακοδιαχείριση στον ΟΠΕΚΕΠΕ οδήγησαν τον Οργανισμό σε αστάθεια και ευρωπαϊκή εποπτεία με κίνδυνο στην καταβολή των επιδοτήσεων των αγροτών» κατέθεσαν 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Λάρισας Ευ. Λιακούλη.

Στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, σημειώνουν ότι οι Έλληνες αγρότες οφείλουν να μάθουν πώς τελικά καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις των τελευταίων πληρωμών των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των οικολογικών σχημάτων, τι θα γίνει με αυτές τις ενισχύσεις που παραμένουν απλήρωτες και πώς επιβλήθηκε η επιτήρηση.

Επίσης, αναφέρουν ότι το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα τη χώρα μας με την κάκιστη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και πως με τους επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς και την αστάθεια της διοίκησης επιβαρύνονται η οργανωτική και λειτουργική ανεπάρκεια του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εκτιμούν, δε, ότι «ο αγροτικός κόσμος αμφιβάλει βάσιμα ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να λάβει τα αναγκαία μέτρα νωρίτερα από τους 12 μήνες και να διορθώσει τις αδυναμίες που εντόπισε η ΕΕ, ώστε να αρθεί η επιτήρηση και να συνεχίσουν να καταβάλλονται χωρίς προβλήματα οι επιδοτήσεις του 2024 και να μειωθούν οι καταλογισμοί».

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ρωτούν:

1) Ποιες είναι αναλυτικά οι πληρωμές που έγιναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη βασική ενίσχυση, την αναδιανεμητική, τους νέους αγρότες, τις 18 συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα 33 οικολογικά σχήματα και τι παραμένει απλήρωτο; Παρακαλούμε να κατατεθούν για το 2023 οι σχετικές καταστάσεις με τον αριθμό των αιτήσεων, τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό στο ΣΣ ΚΑΠ, τον αριθμό των παραγωγών, τα ποσά που πληρώθηκαν μαζί με τις αιτήσεις που εκκρεμούν και τα ποσά που δεν καταβλήθηκαν.

2) Ποιες είναι οι ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαχείριση των πολύπλοκων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως τα οικολογικά σχήματα, και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των αναγκών αυτών;

3) Ποιες είναι οι ανάγκες σε σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Οργανισμού ώστε να κατανείμει δίκαια τις ενισχύσεις;

4) Ποιες ενέργειες έχουν γίνει προς άρση της σύγκρουσης αρμοδιοτήτων με το ΥΠΑΑΤ;

5) Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την ανάκτηση των αδικαιολόγητων παρακρατήσεων των ενισχύσεων από συμβούλους και ΚΥΔ;

6) Έχετε προβεί στην εκπόνηση χρονοδιαγράμματος ενεργειών που θα συζητήσετε στις 28 Μαΐου με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συγκεκριμένες δράσεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Παρακαλούμε να κατατεθεί το χρονοδιάγραμμα ενεργειών.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ σε Μαρινάκη: Aπέναντι στην αμφισβήτηση της Βόρειας Μακεδονίας η ελληνική κυβέρνηση προτάσσει την κωλυσιεργία ως απάντηση

Χάρης Δούκας: Προκλητικό κρεσέντο και επικίνδυνες αντιλήψεις του προέδρου του ΤΕΕ

Μύλος στη ΝΔ με τη Συμφωνία των Πρεσπών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 10:23