search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 12:25
MENU CLOSE

Ο Βορίδης θεωρεί «διπλωματικό πλεονέκτημα» την μη κύρωση των μνημονίων συνεργασίας για την Συμφωνία των Πρεσπών

21.05.2024 11:10
VORIDIS_VOULI_new

Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι νέες εξελίξεις στο μέτωπο αυτό ετέθησαν επί τάπητος στη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στο “Talk Radio 989”.

Αρχικώς, ο υπουργός Επικρατείας γύρισε πέντε χρόνια πριν, τότε που «εμείς καταψηφίσαμε τη Συμφωνία». Ωστόσο, συνέχισε, «ο πρωθυπουργός, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε πει στη Βουλή ότι άπαξ και κυρωθεί, δεσμεύει και δεν μπορεί κανείς να αποστεί από αυτήν. Όταν, στην προεκλογική εκστρατεία του 2019, μας έθεταν το ζήτημα, “τώρα που θα εκλεγείτε, θα την ακυρώσετε;”, εμείς λέγαμε ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί. Το λέγαμε προεκλογικά. Άρα, τώρα εμείς δεν έχουμε κανενός είδους ασυνέπεια ως προς αυτό», ξεκαθάρισε.

Στη μομφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «γιατί δεν έχετε κυρώσει τα μνημόνια;», αντέτεινε ότι η αντιπολίτευση ζητά, κατ’ ουσίαν, οι της Βόρειας Μακεδονίας «να έρχονται να αμφισβητούν τον πυρήνα – που είναι η όποια λύση δόθηκε με όποιο τρόπο δόθηκε στο θέμα της ονομασίας – και εμείς να τρέχουμε να κυρώσουμε τα μνημόνια».

Στον αντίποδα, «ο πρωθυπουργός λέει “ευτυχώς που εμείς επί πέντε χρόνια δεν το έχουμε κάνει αυτό, γιατί φοβόμασταν μια τέτοια εξέλιξη και προφανώς θέλαμε να έχουμε μια σειρά από μοχλούς αμύνης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων της χώρας στην κατεύθυνση αυτή, ένας από τους μοχλούς αμύνης ήταν το θέμα της κυρώσεως”».

Κατά συνέπεια, συνέχισε ο Μ. Βορίδης, «σήμερα βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση, να έχουμε αυτό το διπλωματικό πλεονέκτημα», αλλά έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και «μας λέει ότι πρέπει να παραιτηθούμε».

Ο υπουργός Επικρατείας έκλεισε την αναφορά του στο θέμα σημειώνοντας: «Εκείνοι αμφισβητούν την ονομασία και εμείς θα πρέπει να σπεύσουμε να κυρώσουμε, τι να πει κανείς…».
Η συνέντευξη έκλεισε με το θέμα των ευρωεκλογών. Στο ερώτημα ειδικότερα, αν πιστεύει πως υπάρχει κίνδυνος αλλαγής της ευρωπαϊκής ταυτότητας από την άνοδο της ακροδεξιάς, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε αρνητικά.

Διαβάστε επίσης:

Απάντηση Κασσελάκη σε Άδωνι για τον χαρακτηρισμό «μάπα»: Θυμίζει σε όλους με ποιον συγκυβερνά ο Μητσοτάκης

Μακεδονικό: Το Μαξίμου αφήνει τον ανένδοτο των Γεωργιάδη – Πλεύρη και υιοθετεί τη Συμφωνία των Πρεσπών  

ΣΥΡΙΖΑ για τελικό Κυπέλλου: Ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης η απουσία φιλάθλων από το Πανθεσσαλικό στάδιο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 12:25