search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 00:05
MENU CLOSE

Στον δρόμο για την Ευρώπη

23.05.2024 06:14
karximakis-new

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου δεν συμβολίζουν απλώς μία ακόμη διαδικασία ανάδειξης νέων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και τις μεταβολές στη δυναμική των πολιτικών κομμάτων στην εγχώρια σκηνή. Λαμβάνονται υπ’όψιν ως μία μεγάλη -και ίσως, τελευταία για τη γενιά μας- ευκαιρία για αλλαγή υποδείγματος.

Αυτές οι εκλογές είναι κομβικές σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο και δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν με το μοντέλο της «χαλαρής ψήφου», ούτε με αυτό της άνευ όρων παραδοχής της αδυναμίας αλλαγής των συσχετισμών.

Οι αποφάσεις που θα παρθούν περνάνε μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο, με σκοπό το μέλλον μίας πιο δίκαιης κοινωνικά Ένωσης στην οποία επικρατεί μία κατάσταση ακραίων ανισοτήτων, ενώ τα πολιτικά λάθη που έπραξε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πολιτική ομάδα στην οποία ανήκει και η Νέα Δημοκρατία έχουν συντελέσει στην δημιουργία μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι είμαστε η χώρα στην οποία υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουμε την μικρότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωζώνη. Είναι ανάγκη να αποτελέσει προτεραιότητα  η επιβολή αναδιανομής προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και η ανατροπή αυτής της κατάστασης που οδηγεί στην περαιτέρω συμπίεση των εισοδημάτων των πολιτών αλλά και την αύξηση των τιμών.

Η κρίση στην ενέργεια, η τεράστια αύξηση του κόστους ζωής σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό έχουν γονατίσει τον λαό, την ώρα που το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης έρχεται αντιμέτωπο με τη σκληρή αλήθεια της αδυναμίας εξυπηρέτησης των άμεσων αναγκών του μέσου εργαζόμενου και νοικοκυριού τον μήνα.

Οι «εύκολες» λύσεις που παρουσιάζει η Ακροδεξιά επενδύοντας στην κοινωνική απογοήτευση πέφτουν στο κενό, καθώς στόχο μας αποτελεί μία «Γηραιά Ήπειρος» δίχως κοινωνικούς αποκλεισμούς, τοξική ατζέντα και πολιτικές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα δημοκρατικά μας κεκτημένα. Απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις σε γεωπολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αποτελεί στόχο μας η προώθηση μίας προοδευτικής ατζέντας που θα θωρακίζει τον Ευρωπαίο πολίτη απέναντι στην φτώχεια και την ανασφάλεια. Οι πολιτικές των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης αποτελούν την μόνη -υλοποιήσιμη- εναλλακτική απέναντι στον συντηρητισμό και την συνεχή υποβάθμιση των κοινωνικών τάξεων.

Είναι αδήριτη η ανάγκη για μία διαφορετική ευρωπαϊκή εκπροσώπηση που θα γνωρίζει τα προβλήματα της Ελλάδας σε κάθε περιφέρεια και πόλη και θα επιστρέφει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Περίπου το 60-70% των αποφάσεων που καθορίζουν τη ζωή μας αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και αυτό καθιστά υπόχρεο των ευρωβουλευτή να είναι ορατός, να επισκέπτεται συνεχώς τη χώρα και όχι να «αποκλειστεί», καθώς για πολλά χρόνια το κυρίαρχο μοντέλο του αφορούσε τον πολιτικό που ανά 5 χρόνια ζητούσε την ψήφο μας.

Οφείλει να συζητάει με τους πολίτες, τους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση με σκοπό να τους ακούει, ούτως ώστε οι διεκδικήσεις τους να μεταφέρονται στην Ευρώπη. Ο ευρωβουλευτής οφείλει να αγωνιστεί προκειμένου να επανέλθει ξανά στο προσκήνιο το κοινωνικό πρόσωπο μίας Ευρώπης που θα προστατεύει τους ευάλωτους και δεν θα θυτις πολιτικές της στα ολιγοπώλια.

Αυτές οι Ευρωεκλογές θα κρίνουν πολλά. Το παραγωγικό μοντέλο που θα ακολουθήσουν τα κράτη μέλη, την μεταναστευτική πολιτική, τους όρους αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η συμμετοχή στην κάλπη δύναται να δημιουργήσει όχι απλά την προσδοκία αλλαγής στην ζωή μας, αλλά και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αναφορικά με το ποια Ευρώπη επιθυμούμε πραγματικά.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συσπειρώσει τον λαό απέναντι στις πολιτικές λιτότητας και υποβάθμισης, επιτυγχάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για μία Ε.Ε. που ο κάθε πολίτης διαδραματίζει τον ρόλο του στην αλλαγή του υποδείγματος που οραματιζόμαστε για την πολιτικήως ενεργοί πολίτες.

*Ο Λευτέρης Καρχιμάκης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία.

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει στο Ιράν; Αναδύονται νέες απειλές κατά της Τεχεράνης;

Στην πρώτη γραμμή της πολιτικής πρέπει να βρίσκονται άνθρωποι με όραμα, ήθος και ψυχή

Πέντε δημοσκοπήσεις προϊδεάζουν για εκπλήξεις στις ευρωεκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15.06.2024 23:57