search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 10:19
MENU CLOSE

Γερμανικά ΜΜΕ: Συνελήφθη ύποπτος για κατασκοπεία και προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων

25.05.2024 23:30
germanoi-astynomikoi

Σύμφωνα με αποκαλύψεις της Welt am Sonntag στην Γερμανία, ευρήματα στο κινητό συλληφθέντος υπόπτου παραπέμπουν σε κατασκοπεία και προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο έχει επαναλάβει και η DW, ο συλληφθής είναι ένας ριζοσπάστης ισλαμιστής και φέρεται να σχετίζεται με την Χαμάς.

Ο Λιβανέζος στη καταγωγή Αμπτελαχίμ αλ Αχά, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2023 και στο κινητό του βρέθηκε αποθηκευμένο ψηφιακό υλικό και δεδομένα που παραπέμπουν σε χάρτες και τοποθεσίες. 

Με βάση αυτό το υλικό η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης τον κατηγορεί ότι σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον γερμανικών στόχων, καταρχήν της πρεσβείας του Ισραήλ στο Βερολίνο και της αμερικανικής βάσης στο Ραμστάιν, που είναι η μεγαλύτερη των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, παραπέμπουν σε άλλους τρεις που έχουν συλληφθεί και φέρονται να σχεδίαζαν μαζί τις επιθέσεις. Τα τρία άτομα είχαν συλληφθεί όταν εντοπίστηκε αποθήκη όπλων που είχαν τοποθετήσει στην Βουλγαρία. Ωστόσο, αποδείχθηκε από τις έρευνες πως τα όπλα αυτά ήταν άχρηστα καθώς ήταν σκουριασμένα. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Welt am Sonntag” οι επαφές μεταξύ υποστηρικτών της Χαμάς που ζουν στο Βερολίνο και στρατιωτικών στελεχών στο Λίβανο είναι πιο έντονες από ό,τι υπέθεταν οι αρχές μέχρι τώρα. Φέρονται να έχουν επαφές με άτομα της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαίωσε ο Ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας.

Η υπόθεση ωστόσο έχει προκαλέσει συναγερμό στις γερμανικές αρχές ασφαλείας, καθώς η χώρα θεωρεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

«Υψηλόβαθμα στελέχη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος, έλεγαν ότι η Χαμάς δεν αποτελούσε πονοκέφαλο στη γερμανική αστυνομία» είπε αξιωματούχος στην Welt TV. «Έγινε ίσως κάποτε κάποια έρευνα για πιθανή ροή των χρημάτων, δηλαδή δωρεών από τη Γερμανία προς τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Αλλά εάν τώρα αποδειχθεί ότι οι 4 συλληφθέντες σχεδίαζαν επιθέσεις στην Ευρώπη, τότε η Γερμανία αλλά μάλλον και ολόκληρη η Δυτική Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα διάσταση, ένα νέο επίπεδο της τρομοκρατίας, διότι τότε στους συνήθεις υπόπτους, το Ισλαμικό Κράτος και Αλ Κάιντα, προστίθεται μια άλλη τρομοκρατική ομάδα, η Χαμάς που δεν θέλει να δράσει μόνο στην περιφερειακή της περιοχή, αλλά και σε δυτικές χώρες. Κι αυτό θα μπορούσε να είναι απειλητικό για την Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: «Δεν θα στείλω στρατιώτες στην Ουκρανία»

Ινδία: Τουλάχιστον 24 νεκροί από τεράστια φωτιά σε αίθουσα παιχνιδιών

Βρετανία: Aποχώρησαν από το κόμμα των Τόρις 78 βουλευτές 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 10:15