search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 11:50
MENU CLOSE

Βιβλίο: Γιουνγκ: ένας μεγάλος οραματιστής

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2335
23/05/2024
26.05.2024 06:15
vivlio

Φρεντερίκ Λενουάρ

Καρλ Γιουνγκ

Ο εξερευνητής της ανθρώπινης ψυχής

Μετάφραση: Μήνα Πατεράκη – Γαρέφη

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελ.: 384

Το εγχείρημα του συγγραφέα είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, καθώς έρχεται αντιμέτωπο με πολλές δυσκολίες, με κυριότερη αυτήν του να μεταφερθεί δίχως εκπτώσεις ευρύτερα η σκέψη αυτού του μεγάλου οραματιστή. Ο Γιουνγκ, όπως και άλλοι στοχαστές που άφησαν βαθιά τα ίχνη τους στην ιστορία της σκέψης, έχουν μιαν επιπλέον ιδιότυπη δυσκολία: είναι ευρέως γνωστοί αλλά και απελπιστικά άγνωστοι. Αυτό σημαίνει ότι η γνώση του ονόματος ακόμα και η αναγνωρισιμότητα στις φωτογραφίες, μαζί με λίγες βιογραφικές πληροφορίες που φτάνουν μέχρι το να γνωρίζουμε ότι είναι ψυχαναλυτής και όχι διάσημος σκακιστής, μας είναι αρκετές για να σχηματίσουμε μια δική μας, πολύ προσωπική εντύπωση περί Γιουνγκ.

Το ότι ο Φρεντερίκ Λενουάρ λαμβάνει υπόψη του και αυτήν την παράμετρο, τον βοηθά σε μεγάλο βαθμό στο να βάλει τον φιλομαθή αναγνώστη στον σωστό δρόμο της γνωριμίας του με ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά μεγέθη που ανέδειξε ο περασμένος αιώνας: […] «…ο Γιουνγκ κομίζει ένα βλέμμα πάνω στο ανθρώπινο πλάσμα και τη σχέση του με τον κόσμο, το οποίο όχι μόνο διαταράσσει τις ψυχολογικές γνώσεις, αλλά επενεργεί και στη φιλοσοφία, την ανθρωπολογία, τη φυσική, τις επιστήμες της εκπαίδευσης, τη θεολογία, την ιστορία των μύθων και των δοξασιών». Ο Λενουάρ ανοίγει τη βεντάλια των γνωστικών πεδίων της επίδρασης που άσκησε η σκέψη του Γιουνγκ.

Σταθμός στη ζωή του υπήρξε η συνάντησή του με τον Φρόιντ. Μια συνάντηση που ξεκίνησε (όπως συνηθίζεται όταν συναντιούνται δύο μεγαλοφυΐες) με τις καλύτερες προϋποθέσεις – για να καταλήξουν στην πλήρη ρήξη, με αποτέλεσμα, μετά το 1912, να μπει ο Γιουνγκ στη μαύρη λίστα των φροϊδικών κύκλων. Στο έξοχο αυτό δοκίμιο, ο Γάλλος φιλόσοφος Φρεντερίκ Λενουάρ μας παραδίδει την πνευματική βιογραφία του Γιουνγκ καθιστώντας μας ταυτόχρονα κοινωνούς μιας τεράστιας πνευματικής διαδρομής, στην οποία συμμετέχει μια πλειάδα πνευματικών προσωπικοτήτων που σφράγισαν τη σύγχρονη σκέψη.

Διαβάστε επίσης:

Bιβλίο: Τολστόι υπέρ Πολωνών

Βιβλίο: Η Ευρώπη των μικρών Εθνών

Βιβλίο: Λογοτεχνικές προφητείες που έγιναν πραγματικότητα!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 11:49