Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Οι ευρωεκλογές του 2014 διεξήχθησαν στην Ελλάδα στις 25 Μαΐου και έχουν ιστορική σημασία για πολλούς και διάφορους λόγους.
Διεξήχθησαν σε μία περίοδο εξαιρετικά ταραγμένη πολιτικά και κοινωνικά, όπως θα περιγράψουμε παρακάτω.
Το, δε, μεγάλο πολιτικό γεγονός είναι ωστόσο ότι για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία, αναδείχτηκε από τη συγκεκριμένη κάλπη νικητής η Αριστερά.
Έγιναν για πρώτη φορά στην ιστορία τους ταυτόχρονα με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Έγιναν, επίσης για πρώτη φορά με σταυρό και όχι με λίστα.
Ανέδειξαν τρίτη δύναμη το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής., παρότι ένα χρόνο νωρίτερα είχε εμπλακεί – και αργότερα καταδικάστηκε η ηγεσία της – στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Την άνοιξη του 2014 η κοινωνία «έβραζε». Τα Μνημόνια είχαν επιφέρει τεράστιες απώλειες στα εισοδήματα των Ελλήνων και δεν φαινόταν καμία διέξοδος στον ορίζοντα.
Τα «λουκέτα» μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων ήταν συνεχή, οι απολύσεις, η απόγνωση, η κοινωνική αποσάρθρωση ήταν σε πρώτο πλάνο.
Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε στιγματιστεί κυρίως από δυο κομβικές ενέργειές της. Από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ το 2013 και από το λουκέτο στην ΕΡΤ, που ανάγκασε τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη να αποχωρήσει από την κυβέρνηση που είχε προκύψει από τις εκλογές του 2012 .
O ΕΝΦΙΑ είναι φόρος που επιβάλλει το κράτος για την ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για έναν φόρο που πληρώνουν στο κράτος όλοι οι ιδιοκτήτες για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους (κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια).
Προκάτοχος του φόρου ήταν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Χώρων (ΕΕΤΗΔΕ) που επιβάλλονταν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (το γνωστό τότε στην κοινή γνώμη ως «χαράτσι»). Η δημιουργία του ΕΝΦΙΑ «πλήγωσε» ανεπανόρθωτα τη δημοφιλία της κυβέρνησης αφού έπλητε ένα απο τα ταμπου της ελληνικής κοινωνίας, την ακίνητη περιουσία.
Το μεγαλύτερο ωστόσο πλήγμα για αυτήν ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013 – το οποίο άλλωστε υπήρξε η αιτία και για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και την μετατροπή της κυβέρνησης από τρικομματική σε δικομματική.
Το «μαύρο» στα κανάλια και τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ σόκαρε τους Ελληνες, έθεσε εν αμφιβολία ακόμα και τα δημοκρατικά κεκτημένα της μεταπολίτευσης, υπονόμευσε τον πλουραλισμό και την πολυφωνία του τύπου καθώς και τον πολιτισμό, και δημιούργησε μια πρωτοφανή ανασφάλεια στους πολίτες.
Ταυτόχρονα υπήρξε και τρομερό πλήγμα στον συναισθηματισμό της ελληνικής κοινωνίας, αφού η ΕΡΤ υπήρξε για δεκαετίες αναποσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων.
Οι ευρωεκλογές αυτές διεξήχθησαν για πρώτη φορά μέσα σε ένα έντονο κλίμα αμφισβήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πλειοψηφία των Ελλήνων αφού σε αυτήν έβλεπαν πολλοί τον «τιμωρό» τους.
Η οικονομική κρίση έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για τις χώρες της Ένωσης που επηρεάστηκαν περισσότερο -τα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα και την Ισπανία έφτασαν το 27% – και επηρέασε επίσης πολιτικά τις κυβερνήσεις που βρισκόταν εν ενεργεία σε 8 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, συμβάλλοντας στην αλλαγή στην κατανομή της πολιτικής ισχύος στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και την Ολλανδία.
Σε αυτό το σκηνικό εσωτερικό και ευρωπαΪκό η ήττα των κομμάτων της συγκυβέρνησης τελικά δεν αποφεύχθηκε, ενώ η αποδοκιμασία της ΝΔ δεν περιορίσθηκε μόνον στα αριστερά, αλλά καταγράφηκε και στα δεξιά της.
Ο κοινωνικός καταποντισμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (που μάλιστα κατέβηκε με… άλλο όνομα) όχι μόνον δεν αποφεύχθηκε τελικά, αλλά υπήρξε και εντυπωσιακός.
Τα δύο κόμματα έχασαν αθροιστικά 828.000 ψήφους.
Με το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, κατά τέσσερις μονάδες ουσιαστικά σφραγίστηκε η μεταστροφή που είχε συντελεστεί στη διετία 2012-2014.
Οι ευρωεκλογές, όχι μόνον την πιστοποίησαν, αλλά άσκησαν και αυτοτελή επίδραση, συσπειρώνοντας περαιτέρω τους ψηφοφόρους, γύρω από την ανερχόμενη αντιπολίτευση. Η κοινή γνώμη διαπίστωσε, με βάση πλέον την ίδια την πραγματικότητα και όχι τις δημοσκοπήσεις, ότι η αντιπολίτευση κερδίζει και η κυβέρνηση χάνει.
Η Ελλάδα είχε το δικαίωμα εκλογής 21 ευρωβουλευτών, έναν λιγότερο από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, λόγω της εισόδου της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της ανακατανομής των εδρών.
Νικητής των ευρωεκλογών αναδείχθηκε ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς και δεύτερη δύναμη η Νέα Δημοκρατία. Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε η φασιστική Χρυσή Αυγή, ενώ η αποχή άγγιξε το 40,03%.
Στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 έλαβαν:
1. ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 26,57% και έξι έδρες
2. ΝΔ ποσοστό 22,72% και πέντε έδρες
3. Χρυσή Αυγή ποσοστό 9,39% και τρεις έδρες
4. Ελιά (το ΠΑΣΟΚ δηλαδή) ποσοστό 8,02% και δύο έδρες
(Το κόμμα δηλαδή που κυβέρνησε τη χώρα τόσα χρόνια, που είχε κερδίσει τις εκλογές μόλις τεσσεράμιση χρόνια πριν με 44% καταποντίστηκε στο 8% χάνοντας 36% των ψηφοφόρων)
5. Ποτάμι ποσοστό 6,60% και δύο έδρες
6. ΚΚΕ ποσοστό 6,11% και δύο έδρες
7. Ανεξάρτητοι Έλληνες ποσοστό 3,46% και μία έδρα
Με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2014 εκλέγονται οι: Μανώλης Γλέζος, Σοφία Σακοράφα, Δημήτρης Παπαδημούλης Γιώργος Κατρούγκαλος, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος,
Με τη ΝΔ οι: Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελισάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Γιώργος Κύρτσος, Θεόδωρος Ζαγοράκης.
Με τη Χρυσή Αυγή οι Ελευθέριος Συναδινός, Λάμπρος Φουντούλης, Γεώργιος Επιτήδειος.
Με την Ελιά (ΔΗΣΥ) Εύα – Ευδοξία Καϊλή, Νικόλαος Ανδρουλάκης.
Με το Ποτάμι Γεώργιος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος.
Με το ΚΚΕ Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήριος Ζαριανόπουλος.
Με τους ΑΝΕΛ ο Επαμεινώνδας Μαριάς, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε αμέσως.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μανώλης Γλέζος αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Χουντή, που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, όπως και η Σοφία Σακοράφα και αργότερα ο Κώστας Χρυσόγονος.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών – η καθαρή δηλαδή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την εκλογή της Ρένας Δούρου στις ταυτόχρονες περιφερειακές εκλογές δημιούργησε πολιτικό ρεύμα υπέρ του κόμματος της Αριστεράς.
Το προβάδισμα 4% του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δημιούργησε ρεύμα και εκτοξεύτηκε στο 11,5% στις δημοσκοπήσεις του Οκτωβρίου.
Η αντίδραση των Σαμαρά και Βενιζέλου υπήρξε σπασμωδική και εν τέλει καταστροφική για την κυβέρνησή τους.
Η αναζωπύρωση της κινδυνολογίας για το Grexit, οι δηλώσεις Γιουνκέρ, η θεαματική πολυήμερη πτώση του Χρηματιστηρίου, η τεχνητή αβεβαιότητα που καλλιεργήθηκε και που επέβαλε για λόγους τακτικής η συμφωνία των δύο αρχηγών, επηρέασαν αρνητικά τελικά το γενικό πολιτικό κλίμα, ακριβώς πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του ΠτΔ.
Ο κόσμος δεν ενστερνίστηκε την επιχειρηματολογία της συγκυβέρνησης Σαμαρά περί κινδύνων από μία έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, πήγε προς την αντιπολίτευση και της έδωσε το «ηθικό» δικαίωμα να μην συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η εποχή της «Πρώτης Φοράς Αριστερά» ερχότανε… Και οι ευρωεκλογές του 2014 ήταν η πρώτη πράξη αυτής της νέας εποχής.
Διαβάστε επίσης
ΣΥΡΙΖΑ σε Βορίδη: Τα τσεκούρια του υπουργού και ο διορισμός Μητσοτάκη στον Όμιλο της Εθνικής
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.