search
ΤΕΤΑΡΤΗ 09.07.2025 00:17
MENU CLOSE

Ευρωεκλογές 2024: Εκλογές στη Γαλλία μετά την κυριαρχία Λεπέν – Βαριά ήττα για Σολτς στη Γερμανία – Επικράτηση της ακροδεξιάς στην Αυστρία

09.06.2024 21:18
europi-ekloges-new

Από το Βίλνιους έως τη Λισαβόνα, δεκάδες εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν σήμερα για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η αναμενόμενη άνοδος της ακροδεξιάς ενδέχεται να καθορίσει την πολιτική πορεία της επόμενης πενταετίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ψηφοφορία για την εκλογή 720 ευρωβουλευτών διεξάγεται εν μέσω ανησυχιών που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία, και με τις μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη, απέναντι στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πολίτες 21 από τις 27 χώρες της ΕΕ, εκ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, ψηφίζουν την τελευταία ημέρα του εκλογικού μαραθωνίου που άρχισε την Πέμπτη στην Ολλανδία. Συνολικά, περισσότεροι από 360 εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν στις κάλπες.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση των πρώτων αποτελεσμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι τρεις πολιτικές ομάδες που σχηματίζουν έναν άτυπο συνασπισμό στο ΕΚ: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και οι Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι (Renew), συγκεντρώνουν μια άνετη πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, το ΕΛΚ βγάζει 181 έδρες, οι Σοσιαλιστές 135 έδρες, το Renew 82 έδρες, το κόμμα Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) 71 έδρες και το κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) 62 έδρες, οι Πράσινοι 53 έδρες και η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE) 34 έδρες. Ο αριθμός των Μη Εγγεγραμμένων (NI) είναι 51, ενώ οι νέες έδρες που μένει να αποφασιστεί σε ποιά πολιτική ομάδα θα ενταχθούν, είναι 51.

Στην Αυστρία, το ακροδεξιό κόμμα FPÖ λαμβάνει το 27% των ψήφων και αναδεικνύεται η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, σύμφωνα με τα exit poll που έγιναν γνωστά αργά το απόγευμα.

Εκλογές στη Γαλλία μετά την κυριαρχία Λεπέν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουελ Μακρον μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ανακοίνωσε την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία. Ο πρώτος γύρος θα γίνει στο τέλος Ιουνίου και ο δεύτερος αρχές Ιουλίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστών συνιστά κίνδυνο τόσο για τη Γαλλία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τόνισε πως για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σκόπιμο είναι να λάβει τον λόγο ο γαλλικός λαός.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη θέση στις γαλλικές ευρωεκλογές καταλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού TF1, λίγο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, θα κινηθεί γύρω στο 32,4%. Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης Αναγέννηση του προέδρου Μακρόν θα κινηθεί περί το 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνει ποσοστό περί το 14,3%. Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Η συμμετοχή εκτιμάται περί το 52,5% του εκλογικού σώματος και είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί προς τους Γάλλους πολίτες λίγο μετά την δημοσιοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, κάτι που δεν συνηθίζεται στη Γαλλία μετά τις ευρωεκλογές.

Στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε έρθει και πάλι πρώτο με 23,31% έναντι 22,41% που είχε λάβει η παράταξη Μακρόν.

Την τρίτη θέση είχαν καταλάβει οι Οικολόγοι με 13,47%, την τετάρτη οι Ρεπουμπλικάνοι με 8,48%, την πέμπτη η Ανυπότακτη Γαλλία με 6,31% και την έβδομη οι Σοσιαλιστές με 6,19%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν υπερβεί το 5% και συνεπώς δεν είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή με βάση τον γαλλικό ευρωεκλογικό νόμο.

Δεύτερος ο Βίλντερς στην Ολλανδία

Οι Ολλανδοί, οι πρώτοι που ψήφισαν την Πέμπτη, επιβεβαίωσαν μια άνοδο του ακροδεξιού κόμματος του Χέερτ Βίλντερς, παρά το γεγονός ότι το κόμμα αυτό αναμένεται να περιοριστεί στη δεύτερη θέση πίσω από τον συνασπισμό σοσιαλδημοκρατικών και οικολόγων, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που διεκδικεί μια δεύτερη πενταετή θητεία, ψήφισε το πρωί στο Μπούργκντορφ στην Κάτω Σαξονία, μαζί με τον σύζυγό της.

«Ελπίζω ότι μια πλειοψηφία υπέρ της ειρήνης θα βγει από αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αφότου ψήφισε στη Βουδαπέστη. Παραμένοντας πολύ επικριτικός απέναντι στις Βρυξέλλες, ο εθνικιστής ηγέτης εντείνει επιπλέον τις επιθέσεις κατά του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το ότι παρασύρει τις χώρες της Συμμαχίας σε μια «παγκόσμια ανάφλεξη».

Στην Ισπανία, το ποσοστό συμμετοχής ήταν μειωμένο στις 2.00 το μεσημέρι στο 28,01%, έναντι 34,74% που ήταν στις τελευταίες εκλογές του 2019. Στη Γαλλία αντίθετα, η συμμετοχή κατέγραψε αύξηση, ανήλθε στο 45,26% στις 5 το απόγευμα έναντι 43,29% το 2019. Στη χώρα αυτή όπου 49 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για να εκλέξουν 81 ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε ένα υψωθεί ένα φράγμα στην ακροδεξιά, πιστεύοντας ότι ο κίνδυνος είναι ότι η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί “μπλοκαρισμένη”.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον Εθνικό Συναγερμό υπό τον Ζορντάν Μπαρντελά, με περισσότερο από το 30% των ψήφων, πολύ μπροστά από την “Αναγέννηση”, το κόμμα του Γάλλου προέδρου, και ακολουθεί η σοσιαλδημοκρατική αριστερά με επικεφαλής τον Ραφαέλ Γκλικσμάν.

Βαριά ήττα για Σολτς στη Γερμανία

Με ποσοστό 30% η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που την ήθελαν ισχυρότερη δύναμη σε αυτές τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με νέα πρόβλεψη αποτελέσματος από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) κατορθώνει με 16,4% να αναδειχθεί για πρώτη φορά δεύτερο κόμμα σε εθνική κάλπη, παρότι απέχει αρκετά από τα δημοσκοπικά ποσοστά των προηγούμενων μηνών, όταν είχε φθάσει ακόμη και στο 23%.

Ο μεγάλος ηττημένος είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, το οποίο βρίσκεται στο 13,9% και αντιμετωπίζει έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, ακόμη και για απώλεια της νομιμοποίησής του στην εξουσία. Οι συγκυβερνώντες Πράσινοι, με 12,2%, απέδωσαν την απώλεια 8,3 μονάδων από τις ευρωεκλογές του 2019 στην αλλαγή ατζέντας στην Ευρώπη, από την πολιτική για το κλίμα στα θέματα ασφάλειας και οικονομίας, ενώ ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), θα περιοριστεί πιθανότατα κάτω από το 5%, με 4,8%. Η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) μόλις 8 μήνες από την ίδρυσή της κερδίζει 6,1%, ενώ η Αριστερά, από την οποία αποχώρησε η κυρία Βάγκενκνεχτ αντιμετωπίζει πλέον υπαρξιακό πρόβλημα, καθώς περιορίζεται στο 2,8%.

Για «καλή μέρα» για την Χριστιανική Ένωση και «σοβαρή ήττα» για τον κυβερνητικό συνασπισμό και τον καγκελάριο έκανε λόγο ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς και κάλεσε την κυβέρνηση «να αλλάξει πορεία» καθώς, όπως είπε, τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν όπως μέχρι τώρα. «Ζημιώνετε τη χώρα μας με τις πολιτικές που ακολουθείτε. Απαιτείται επειγόντως διόρθωση πορείας τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε. Ως «de facto» καταψηφισθείσα περιέγραψε την κυβέρνηση ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ και έδωσε στον συνασπισμό ζωή το πολύ ενός έτους.

«Πικρό βράδυ, δεν υπάρχει κάτι να ωραιοποιήσουμε», παραδέχθηκε η επικεφαλής της ευρωλίστας του SPD Καταρίνα Μπάρλεϊ και ξέσπασε σε δάκρυα. Από την πλευρά της AfD, η αρχηγός της Κ.Ο. Αλίς Βάιντελ δήλωσε ότι το σημερινό αποτέλεσμα και η δεύτερη θέση είναι «μεγάλη επιτυχία» του κόμματός της, «παρόλες τις προφητείες για καταστροφή».

«Δεν μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος» με αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε η αρχηγός των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ και πρόσθεσε ότι «βιώνουμε μια πολύ διαφορετική κοινωνική διάθεση από ό,τι το 2019», αναφερόμενη στο γεγονός ότι κορυφαία προτεραιότητα των ψηφοφόρων είναι πλέον η ασφάλεια και η οικονομία και όχι η κλιματική κρίση.

Η αρχηγός του BSW Ζάρα Βάγκενκνεχτ δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένη για το αποψινό αποτέλεσμα και έκανε λόγο για «ιστορική επιτυχία», καθώς το κόμμα της ιδρύθηκε μόλις πριν από οκτώ μήνες. Δεν αποκάλυψε ωστόσο σε ποια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ενταχθούν οι ευρωβουλευτές της.

«Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» στην Ισπανία

Στην Ιταλία, όπου η ψηφοφορία ξεκίνησε το Σάββατο, το μεταφασιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (FDI) της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι θα μπορούσε να στείλει 22 ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, σε σύγκριση με έξι που έχει σήμερα.

Η Μελόνι, η οποία τέθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος σε αυτές τις εκλογές, επανέλαβε ότι θέλει «να υπερασπιστεί τα σύνορα από την παράτυπη μετανάστευση, να προστατέψει την πραγματική οικονομία, να καταπολεμήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Ισπανία: Ελαφρύ προβάδισμα για το Λαϊκό Κόμμα

Οι Συντηρητικοί διατηρούν ελαφρύ προβάδισμα στην Ισπανία έναντι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στην ψηφοφορία των ευρωεκλογών που σημαδεύτηκε από την άνοδο της άκρας δεξιάς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε για την δημόσια τηλεόραση από τις 24 Μαΐου μέχρι χθες, δίνει στο Λαϊκό Κόμμα 21 έως 23 έδρες (32,4% των ψήφων). Ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 20 έως 22 έδρες (30,4% των ψήφων).

Στην ισπανική άκρα δεξιά, το κόμμα Vox καταλαμβάνει 6 έως 7 έδρες (10,4%), ενώ μία νέα ακροδεξιά παράταξη με την ονομασία «Η Γιορτή Τελείωσε» (Se acabo la fiesta) κάνει την είσοδό της στο Ευρωκοινοβούλιο με 2 έως 3 έδρες (3,9%).

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε επικρατήσει στις προηγούμενες ευρωεκλογές με 21 έδρες, έναντι 13 εδρών για το Λαϊκό Κόμμα και 4 εδρών για το Vox.

Βουλγαρία: Επικεφαλής με το 26% έως 28% των ψήφων το Gerb του Μπόικο Μπορίσοφ

Οι Βούλγαροι ψήφισαν σήμερα για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο παράλληλα με τις ευρωεκλογές και έδωσαν το προβάδισμα στο συντηρητικό κόμμα Gerb, χωρίς να υπάρχει πάντως εγγύηση για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση.

Ο αέρας της αλλαγής που έπνεε στην χώρα το καλοκαίρι το καλοκαίρι του 2020 έχει πέσει και ο άνθρωπος που εκδιώχθηκε από την εξουσία μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, επιστρέφει.

Με το 26% έως 28% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls, το κόμμα του, το Gerb, αποκτά μεγάλο προβάδισμα απέναντι στους μεταρρυθμιστές του συνασπισμού Συνεχίζουμε την Αλλαγή/Δημοκρατική Βουλγαρία, που συγκεντρώνει το 15% των ψήφων.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι ο Μπόικο Μπορίσοφ θα μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και ήδη εγείρουν το φάσμα νέων, των έβδομων κατά σειρά, βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο.

Το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MDL) της τουρκικής μειονότητας συγκεντρώνει το 15% και είναι υποψήφιος εταίρος για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Gerb.

Η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές σημαδεύτηκε από κύμα προπαγάνδας και παραπληροφόρησης κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μία χώρα όπου η νοσταλγία του κομμουνιστικού παρελθόντος παραμένει ισχυρή. Στο πλαίσιο αυτό, οι φιλορώσοι εθνικιστές του κόμματος Vazrajdane (Αναγέννηση) συγκέντρωσαν 12% έως 14% των ψήφων.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο Γκαντζ – Κατηγορεί Νετανιάχου και ζητά από τον υπ. Άμυνας «να πράξει το σωστό»

Ευρωεκλογές: Προς έκπληξη το Βέλγιο, το exit poll δείχνουν κυριαρχία των δύο άκρων

 Ευρωεκλογές 2024: Κύπριος influencer που κατέβηκε ως ανεξάρτητος, βγήκε τρίτος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 09.07.2025 00:13