search
ΠΕΜΠΤΗ 09.10.2025 07:27
MENU CLOSE

Νέο επεισόδιο στην διαμάχη ΜΜΕ – Τεχνητής Νοημοσύνης: Πρόσβαση στις δημοσιογραφικές σημειώσεις αξιώνει η Open AI

23.10.2024 15:37
nyt_new

Η  OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, ζήτησε από δικαστή της Νέας Υόρκης να επιβάλλει στους New York Times να της παραδώσουν «τις σημειώσεις των δημοσιογράφων από ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, έγγραφα που έχουν στο πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος και άλλα αρχεία», ώστε, όπως υποστηρίζει, να τεκμηριώνει ότι το προϊόν της μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρωτότυπο, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Με άλλα λόγια η αξίωση αυτή θέτει σε αμφισβήτηση το δημοσιογραφικό απόρρητο, θεμελιώδη όρο του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι μεταξύ οργανισμών ΜΜΕ και επιχειρήσεων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Έπειτα από την αγωγή της News Corp κατά της Prerplexity AI η OpenAI έχοντας ήδη αγωγή σε βάρος της  από τους «The New York Times», από τον περασμένο Δεκέμβριο, αξιώνει τώρα να έχει πρόσβαση σε αδημοσίευτο υλικό κάθε είδους, των ρεπόρτερ και αρθρογράφων του δημοσιογραφικού τίτλου.

Αμέσως πήραν θέση οι New York Times: «Το να επιτραπεί στην OpenAI να διερευνήσει την απόρρητη διαδικασία συλλογής ειδήσεων των Times θα είχε σοβαρές αρνητικές και εκτεταμένες συνέπειες. «Θα συνεπαγόταν την αποκάλυψη των εμπιστευτικών φακέλων των δημοσιογράφων των Times για ερευνητικά ρεπορτάζ σε εξαιρετικά ευαίσθητα θέματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τους ίδιους τους εναγόμενους».

Η εκδοτική εταιρεία των NYT είχε καταθέσει μήνυση κατά της OpenAI και της συνέταιρης Microsoft, τον Δεκέμβριο του 2023, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων για συμφωνία που δεν ευοδώθηκε, υποστηρίζοντας ότι η χρήση δημοσιογραφικού περιεχομένου για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM), όπως το ChatGPT, συνιστά «τζάμπα εκμετάλλευση» της δικής της επένδυσης στη δημοσιογραφία.

H Open ΑΙ αποσαφηνίζει ότι αξιώνει να έχει πρόσβαση σε στοιχεία ρεπορτάζ των NYT  που «αποτελούν έργο άλλου» και αντιγράφηκε ή σε έγγραφα που «αποτελούν δημόσιο αγαθό».

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά  όσο υποστηρίζει η εταιρεία Τ.Ν., κατά τους  ΝΥΤ. Οι άνθρωποι του δημοσιογραφικού οργανισμού ισχυρίζονται ότι η Open AI έχει «σαρώσει» εκατομμύρια άρθρα και στο πλαίσιο της αγωγής κατέθεσε ένα πάκο εγγράφων που σχετίζονται με χιλιάδες ιστορίες που καλύφθηκαν δημοσιογραφικά και χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’50.

Η Open AΙ αμφισβητεί ότι ο δημοσιογραφικός οργανισμός έχει επενδύσει «τεράστια ποσότητα χρόνου, τεχνογνωσίας και ταλέντου στη δημοσιογραφία της για έρευνες που διήρκεσαν μήνες ή και χρόνια και αφορούν σημαντικούς τομείς δημόσιου ενδιαφέροντος».

Οι ΝΥΤ τονίζουν πως «ακόμα και στην περιπτώσεις κατά τις οποίες οι σημειώσεις κάποιου δημοσιογράφου αποδεικνύουν ότι το 90% ενός άρθρου αποτελείται αυτολεξεί αποσπάσματα από τις πρωτογενείς πηγές του, το άρθρο εξακολουθεί να προστατεύεται από τα πνευματικά δικαιώματα».

Τόνισε επίσης ότι «σε κάθε περίπτωση, τα αρχεία πηγών των δημοσιογράφων στο σύνολό τους προστατεύονται από το δημοσιογραφικό απόρρητο, ανεξάρτητα από το αν τα αρχεία αυτά αποκαλύπτουν τις ταυτότητες εμπιστευτικών πηγών».

Οι ΝΥΤ υποστηρίζουν ότι η εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης αποσκοπεί να έχει η κίνηση της «ανασταλτικό αποτέλεσμα στο δημοσιογραφικό έργο τους και ότι θέλει να «οπλοποιήσει» την αποκάλυψη των δημοσιογραφικών σημειώσεων και πηγών για να «βάλει χέρι» στις εμπιστευτικές αλλά και άσχετες γι αυτήν πληροφορίες στις οποίες στηρίζονται τα ρεπορτάζ των Times. Ο δημοσιογραφικός οργανισμός επίσης επισημαίνει πως η Open AI δεν έχει ασχοληθεί με «τον αντίκτυπο που θα επιφέρουν μαζικές αποκαλύψεις δημοσιογραφικών πηγών».

Διαβάστε επίσης:

«Harry Potter»: Η νέα τηλεοπτική σειρά που θα εξερευνήσει βαθιά τον μαγικό κόσμο των διάσημων βιβλίων

ΕΣΗΕΑ: Εφιστά την προσοχή στην κάλυψη των κρουσμάτων ενδοσχολικής βίας

Εκατομμυριούχος: Η πρώτη φορά που το κοινό απάντησε… 100% λάθος – Ποια ήταν η ερώτηση (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.10.2025 07:22