search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05.09.2025 03:34
MENU CLOSE

Νηστίσιμοι ντολμάδες με ξινολάχανο και καρύδια, συνταγή της Θράκης

03.12.2024 06:20
dolmades_xinolaxano_new

Ένα αγαπημένο χειμωνιάτικο θρακιώτικο φαγητό στη νηστίσιμη εκδοχή του, με καρύδια, ιδανικό για τη νηστεία των Χριστουγέννων.

Οι νηστίσιμοι ντολμάδες μπορούν επίσης να παρασκευαστούν με φρέσκο λάχανο, με αμπελόφυλλα αλλά και με λαπαθόφυλλα όπως συνηθίζεται στην Κρήτη.

Υλικά για τη Συνταγή

15 φύλλα ξινολάχανου (τουρσί)

15 κουταλιές της σούπας ρύζι (κοφτές), τύπου Καρολίνα, πλυμένο και στραγγισμένο

3 κουταλιές της σούπας (γεμάτες) καρύδι, αλεσμένο

1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 πράσο, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

1 μικρό καρότο, τριμμένο

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά

1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σκόνη

Αλατοπίπερο κατά βούληση

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον

Εκτέλεση

1. Αρχικά ξεχωρίστε τα φύλλα του ξινολάχανου από τη συσκευασία, κρατώντας όσα είναι μεγαλούτσικα και αφαιρέστε τα σκληρά σημεία τους. Αφήστε τα στην άκρη και ετοιμάστε τη γέμιση.

2. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι και το πράσο. Όταν γυαλίσει και μαλακώσει το κρεμμύδι, βάλτε το τριμμένο καρότο, την πάπρικα και τον κουρκουμά. Σοτάρετέ τα κι αυτά για λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς, προσέχοντας να μην καούν τα μπαχαρικά.

3. Προσθέστε τα αλεσμένα καρύδια, το σκόρδο και το στραγγισμένο ρύζι. Ανακατέψτε, βάλτε λίγο νερό και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αδειάστε τη γέμιση σε ένα πιάτο και συνεχίστε στο ίδιο σκεύος την ετοιμασία του φαγητού.

4. Πάρτε ένα φύλλο, βάλτε 1 κουταλιά από τη γέμιση και τυλίξτε όπως τους κανονικούς ντολμάδες, σε ρολό. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση.

5. Προαιρετικά στρώστε μερικά φύλλα ξινολάχανου που έχουν τυχόν περισσέψει, στον πάτο της κατσαρόλας και στήστε τα ρολάκια το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να αφήνουν κενά μεταξύ τους.

6. Βάλτε λίγο νερό από τον βραστήρα στην κατσαρόλα, να σκεπαστούν οι ντολμάδες, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο και σιγοβράστε με κλειστό καπάκι για 1 ώρα ή και παραπάνω μέχρι να μαλακώσει το λάχανο. Δοκιμάστε το φαγητό (το λάχανο και το ρύζι), αρτύστε ανάλογα, αν είναι απαραίτητο και σερβίρετέ το κατά προτίμηση ζεστό.

Διαβάστε επίσης:

Ανατρεπτικοί λουκουμάδες, γεμιστοί με μπισκότα oreo

Λαλάγγια Αρεόπολης, το ευέλικτο αρτοσκεύασμα των μεγάλων θρησκευτικών εορτών

Καραμελωμένα μήλα των πανηγυριών και υπαίθριων αγορών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05.09.2025 02:42