ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27.06.2025 00:35
MENU CLOSE

ΣΚΑΪ: Το «Prime Time» παρουσίασε μια ψύχραιμη, πολύπλευρη, χωρίς «στρογγυλεμένες γωνίες» έρευνα για τους Ρομά (videos)

03.12.2024 12:23

Ήταν από τις εκπομπές μπροστά στην οποία το κλισέ «γροθιά στο στομάχι» ωχριά, αυτή η χθεσινοβραδινή «Prime Time» του ΣΚΑΪ. Από τότε που εντάχθηκε στο πρόγραμμα η ενημερωτική εκπομπή, ο σταθμός στην βραδινή ζώνη προγράμματος του έχει σχηματίσει χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στο διάσημο έργο «Δρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ» του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον.

Όλοι αυτοί συνδιαμόρφωσαν μια εκπομπή-βήμα έκφρασης για τους Ρομά, «κομμάτι» της ελληνικής κοινωνίας στο περιθώριο της, διαβιώνοντας στο όριο, συχνά εκτός αυτού. Ενδεχομένως να φαίνονται προφανή για κάποιους αυτά.

Η εκπομπή «έδειξε», επισης, πως αν κάποια στοιχεία της καθημερινότητας μπορεί για εμάς τους υπόλοιπους να είναι προφανή, για ορισμένους όμως, όπως τους Ρομά, δεν είναι δεδομένα. Για παράδειγμα το νερό. Το ρεύμα. Συνθήκες υγιεινής στη διαβίωση. Τα στοιχειώδη.

Ήταν μια έρευνα πολυπρισματική. Η παραβατικότητα σε κεντρικό σημείο στο τηλεοπτικό κάδρο. Οι συμμορίες και τα ναρκωτικά. Τι υποηστηρίζουν οι Ρομά, πως ενεργούν οι Αρχές (δια των εξειδικευμένων αστυνομικών καριέρας πρώτης γραμμής), ποια είναι η στάση της πολιτείας αλλά και τι λένε εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης πόλεων με καταυλισμούς Ρομά στη δικαιοδοσία τους. Ο εγγραματισμός και η Παιδεία. Η προσπάθεια για εξάλειψη αναχρονιστικών αντιλήψεων και παραδόσεων που στερούν σε γυναίκες, από τρυφερή ηλικία, τις ευκαιρίες για μόρφωση.

Οι τηλεθεατές έγιναν συνοδοιπόροι του Σουλιώτη στους καταυλισμούς Ρομά, σε Ζεφύρι, Μενίδι, Νέα Ζωή, Δύο Πεύκα Ασπρόπυργου, Εξαμίλια Κορίνθου. Είδαν να μιλούν άνθρωποι, ίσως άγνωστοι μεταξύ τους. Εκείνο που εξέφραζαν ταυτόσημο. Αποδοχή, κοινωνική ενσωμάτωση, αξιοπρέπεια και αξιοπρεπή αντιμετώπιση, ευκαιρίες στη μόρφωση και την εργασία.

Υπήρχε θυμός. Υπήρχε παράπονο. Υπήρχε -διακριτικός- λιγμός για το άδικο. Υπήρχε επιθυμία για εξέλιξη και ανέλιξη. Υπήρξε παραδοχή για καταστάσεις έκνομες. Υπογραμμίστηκε από τους ίδιους ότι το «τσουβάλιασμα» δεν τους αξίζει διότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Εκφράστηκαν όλα και άλλα, με αξιοπρέπεια. Η έρευνα δεν δραματοποίησε, δεν υπερέβαλε, δεν «γλίστρησε» στο μελό.

Η έρευνα έδειξε, από μαρτυρίες και παράθεση στοιχείων, ότι για καταστάσεις που χρονίζουν υπάρχουν ευθύνες και από τις δύο πλευρές. Η «κεντρική διοίκηση» έχει δεσμεύσει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 12 εκατ.ευρώ για δράσεις με σκοπό την ενσωμάτωση των Ρομά στην κοινωνία και το «σπάσιμο» των γκέτο. Από την εκπομπή έγινε γνωστό από πρώην αξιωματούχο του κυβερνητικού μηχανισμού ότι «πολλά χρήματα μένουν αδιάθετα» διότι το κράτος δεν είναι προετοιμασμένο για να καταρτίσει προγράμματα που αφορούν στην συγκεκριμένη ομάδα του ελληνικού πληθυσμού. Φαύλος κύκλος. Οι ευάλωτοι την «πληρώνουν».

52 λεπτά καθαρής εκπομπής με πολλή πληροφορία, το «Prime Time» καθήλωνε. Ίσως αν είχε μικρότερα σε διάρκεια διαφημιστικά διαλείμματα -ακόμα καλύτερα καθόλου διαφημίσεις- να μην υπήρχε κίνδυνος να χαθεί για τον τηλεθεατή η συνέχεια, η ατμόσφαιρα.

Η εκπομπή «κλείνει το μάτι» στον θεατή. Είναι απρόβλεπτη. Με την έννοια ότι δεν έχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Το περιεχόμενο της κάθε φορά διαφορετικό. Αυτό την κάνει ελκυστική. Πάντως όχι μονότονη και βαρετή.

Διαβάστε επίσης:

«Maestro»: Η Χάρις Αλεξίου πήγε μπισκότα κάνναβης στον αστυνομικό και το Χ την αποθέωσε

«The voice»… επί δύο στην κορυφή της τηλεθέασης το Σαββατοκύριακο

Νέα 48ωρη απεργία στο Κόκκινο από τα ξημερώματα της Τρίτης (03/12)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27.06.2025 00:32
Exit mobile version