Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Σε εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τις προμήθειες των τραπεζών και τις χρεώσεις που κάνουν σε εμβάσματα, αναλήψεις και προπληρωμένες κάρτες, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με συνέντευξη τύπου, μαζί με τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Θεώνη Αλαμπάση.
Ειδικότερα μεταξύ άλλων τόνισε ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση μείωσε τις προμήθειες για συναλλαγές έως 10 ευρώ με POS, επιτάχυνε τον εξωδικαστικό μηχανισμό με έμφαση στους ευάλωτους και έχουμε 73% περισσότερες αιτήσεις, στήριξε με νομοθετική πρωτοβουλία τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, από τον Δεκέμβριο του 2023 έδωσε την δυνατότητα παροχής στεγαστικών δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα.
«Στην προσπάθεια να περάσουμε σε μια νέα φάση προχωρήσαμε στην αποκρατικοποίηση των τραπεζών και οδήγησε σε έσοδα 3,5 δισ. ευρώ για τη χώρα, την ολοκληρώσαμε για να στείλουμε μήνυμα αξιοπιστίας. Παράλληλα προχωράει η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουμε πέσει στο 6,4% και με τον Ηρακλή 3 προσδοκούμε να πέσουν περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, περίπου στο 3%» είπε ακόμα κ. Χατζηδάκης.
«Η χώρα δυστυχώς είχε παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια λόγω της κρίσης της περασμένης 10ετιας. Δεν χρησιμοποιούμε μαγική γομολάστιχα αλλά πολιτικές που αποκλιμακώνουν γρήγορα το κόκκινο χρέος» συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης θυμίζοντας ότι οι τράπεζες έκαναν δωρεά 50 εκατ. ευρώ μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ, τη συμμετοχή των 4 συστημικών τραπεζών στον πέμπτο πυλώνα τον οποίο στήριξαν με 70 εκατ. ευρώ ενώ έχουμε την πρωτοβουλία για πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.
«Επειδή, όμως, θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά τρωτά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και σημεία που δικαιολογημένα εκνευρίζουν τους πολίτες, μετά από τις πρωτοβουλίες και την παραίνεσή μου να μειώσουν τις προμήθειες, κάτι που έκανα μερικώς, πήραμε τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Κυριακή» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.
Για τις τράπεζες το λεγόμενο “κόστος” των μέτρων για το 2025 είναι 350 εκατ. ευρώ. Δηλαδή από τα υψηλά κέρδη που πέτυχαν τα τελευταία χρόνια, επιβαρύνοντας υπέρμετρα κάθε συναλλαγή των πολιτών, θα γράψουν την επόμενη χρονιά, μικρότερη κερδοφορία κατά το ποσό αυτό. Ή αλλιώς, θα μειωθεί η “ληστεία”, όπως καταγγέλλουν πολλοί ότι γίνεται στο πεδίο αυτό, κατά 350 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται επίσης για ένδειξη της προκλητικής πολιτικής χρεώσεων που ακολουθούσαν ως τώρα οι τράπεζες.
Είναι 100 εκατ. ο φορέας επαναμίσθωσης, 100 εκατ. για το πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου, οι προμήθειες με την στενή έννοια του όρου είναι 130 εκατ. ευρώ και όλες οι υπόλοιπες δράσεις για τα ΑΤΜ κ.α. είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ το κόστος για τις τράπεζες αν κρατήσουν τα ακίνητα κλειστά θα είναι 10-20 εκατ. ευρώ.
Αφορά πληρωμές στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις εταιρείες ηλεκτρισμού, τις εταιρείες ύδρευσης και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αφορά πάγιες και μη πάγιες εντολές που θα είναι πλέον μηδενικές. Σήμερα η χρέωση για ΟΤΑ και ΔΕΚΟ είναι 0,6 ευρώ ενώ μόνο για την ΑΑΔΕ είναι μηδενική χρεώση. Το μέτρο προκαλεί απώλεια 35 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες και αντίστοιχη ωφέλεια για τους πολίτες
Αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2026. Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «τους δίνουμε τη δυνατότητα κλειστά ακίνητα να τα διαθέσουν γιατί θέλουμε να αυξηθεί η προσφορά των ακινήτων και μέσω αυτής να υπάρξει μείωση των ενοικίων. Ο ΕΝΦΙΑ προσαυξάνεται στο 100% αν στις 31/12/2025 αν δεν υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος για τα ακίνητα αυτά».
Τα τραπεζικά ιδρύματα διαθέτουν 21.458 ακίνητα και άλλα 9.604 οι Servicers το σημαντικότερο μέρος των οποίων είναι οικιστικά. Ο στόχος είναι η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και το δυνητικό κόστος αν κρατήσουν τα σπίτια κλειστά θα είναι 10-20 εκατ. ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα στοιχεία για τα επιτόκια καταθέσεων κάθε τράπεζας, τα επιτόκια στεγαστικής πίστης, τις χρεώσεις, τις προμήθειες και τα τέλη που συνδέονται με τις πληρωμές. Η πρώτη ανάρτηση με σημείο αναφοράς στις 31 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2025. Με τη δημοσίευση των στοιχείων αυτών οι καταναλωτές θα έχουν πλήρη, σαφή και συγκρίσιμη ενημέρωση και προφανέστατα ενισχύεται ο ανταγωνισμός.
Τα μη τραπεζικά ιδρύματα θα μπορούν να χορηγούν δάνεια και πιστώσεις όπως οι τράπεζες. Είναι ένα καθεστώς που ισχύει με βάση την ευρωπαική νομοθεσία στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Αφορά εταιρείες με μεγάλα πιστωτικά περιθώρια. Τον περασμένο Δεκέμβριο προβλέψαμε τέτοιους είδους ιδρύματα να δίνουν πέραν από τα καταναλωτικά δάνεια, να δίνουν στεγαστικά και κάποιας μορφής άλλα δάνεια. Τώρα καταργούμε κάθε περιορισμό.
Διαβάστε επίσης
Επίδομα επικινδυνότητας: Από 01/07/2025 η αύξηση 100 ευρώ τον μήνα σε 153.000 ένστολους
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον δεύτερο κύκλο του Προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ»
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.