ΤΕΤΑΡΤΗ 22.10.2025 07:42
MENU CLOSE

Οι ΗΠΑ παγώνουν όλη τη βοήθειά τους στο εξωτερικό - Ποιες χώρες εξαιρούνται, τι θα γίνει με την Ουκρανία

25.01.2025 07:02

Ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Μάρκο Ρούμπιο, πάγωσε τη βοήθεια στο εξωτερικό που χορηγούν οι ΗΠΑ, με εξαίρεση αυτή που προορίζεται για το Ισραήλ και την Αίγυπτο, για το διάστημα που θα επανεξετάζονται όλα τα προγράμματα, σύμφωνα με εσωτερικό ενημερωτικό σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επείγουσα επισιτιστική βοήθεια επίσης εξαιρείται, ωστόσο το κείμενο δεν κάνει καμιά αναφορά στην Ουκρανία, η οποία λάμβανε από την προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δισεκατομμύρια δολάρια για να αμύνεται έναντι της Ρωσίας — κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως παγώνει επίσης.

Το έγγραφο βασίζεται σε εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, διατάσσοντας το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό για 90 ημέρες.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος συγκαταλέγονται στις χώρες που λαμβάνουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

Στο εσωτερικό έγγραφο, ο νέος ΥΠΕΞ αναφέρει πως είναι αδύνατο για τη νέα κυβέρνηση να αποτιμήσει αν όλες οι δεσμεύσεις για βοήθεια «δεν είναι διπλές, είναι αποτελεσματικές και συμμορφώνονται προς την εξωτερική πολιτική του προέδρου Τραμπ».

Αυτός ο τελευταίος στο διάταγμά του τη Δευτέρα ανέφερε πως «η βιομηχανία και η γραφειοκρατία της βοήθειας των ΗΠΑ στο εξωτερικό δεν ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά συμφέροντα και, σε πολλές περιπτώσεις, αντιτίθενται στις αμερικανικές αξίες».

Διαβάστε επίσης:

«Έτοιμος» ο Πούτιν να συνομιλήσει με τον Τραμπ, λέει το Κρεμλίνο

Ο Τραμπ θα δημοσιοποιήσει τον φάκελο μετανάστευσης του πρίγκιπα Χάρι – Κινδυνεύει με απέλαση λόγω… ναρκωτικών

Ο «τυφώνας Τραμπ» χτύπησε τον Π.Ο.Υ.: Μείωση δαπανών και πάγωμα προσλήψεων

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.10.2025 07:39
Exit mobile version