search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27.06.2025 02:02
MENU CLOSE

Λετονία: Νέα ζημιά σε υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών – Σε εξέλιξη έρευνα για «εξωτερική επιρροή»

26.01.2025 19:20
cables

Ένα υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών που συνέδεε τη Λετονία με τη Σουηδία υπέστη βλάβη σήμερα, πιθανότατα ως αποτέλεσμα κάποιας «εξωτερικής επιρροής» ανακοίνωσε η Ρίγα, σημειώνοντας ότι έχει σταλεί ένα περιπολικό σκάφος στην περιοχή για να επιθεωρήσει ένα ύποπτο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, το Michalis San, με σημαία Μάλτας.

Άλλα δύο πλοία θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο έρευνας για πιθανή εμπλοκή τους στο συμβάν, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό της Λετονίας.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα υπάρχει εξωτερική, σημαντική ζημιά», είπε η πρωθυπουργός Εβίκα Σιλίνα μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Λετονία συντονίζει τις ενέργειές της με το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες της Βαλτικής για να εξακριβώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καταστράφηκε το καλώδιο, ανέφερε νωρίτερα, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον είπε επίσης ότι η χώρα του συνεργάζεται στενά με τη Λετονία και το ΝΑΤΟ.

Την περασμένη εβδομάδα το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει φρεγάτες, αεροσκάφη και μη επανδρωμένους, θαλάσσιους δφρόνους στη Βαλτική για να βοηθήσει στην προστασία κρίσιμων υποδομών. Επιφυλάχθηκε επίσης του δικαιώματός του να αναλάβει δράση εναντίον ύποπτων πλοίων που συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια.

Κατασχέθηκε δεξαμενόπλοιο που μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο

Το τελευταίο διάστημα έχουν υποστεί ζημιές υποθαλάσσια καλώδια τηλεπικοινωνιών ή μεταφοράς ενέργειας. Τον περασμένο μήνα η Φινλανδία κατάσχεσε ένα δεξαμενόπλοιο που μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο, καθώς πιστεύει ότι έσυρε την άγκυρά του στον βυθό καταστρέφοντας τη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Estlink 2 και τέσσερα καλώδια τηλεπικοινωνιών που συνέδεαν τη Φινλανδία με την Εσθονία.

Το καλώδιο που κόπηκε νωρίς σήμερα την Κυριακή συνέδεε την πόλη Βέντσπιλς της Λετονίας με το νησί Γκότλαντ της Σουηδίας. Η ζημιά εντοπίστηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας.

Διαβάστε επίσης:

Κολομβία: «Μπλόκο» της Μπογκοτά, μετά το Μεξικό, σε στρατιωτικά αεροσκάφη με 160 μετανάστες από τις ΗΠΑ

Νέο ναυάγιο με μετανάστες στη Μεσόγειο: Δύο παιδιά ανασύρθηκαν νεκρά, δύο αγνοούμενοι

Στη Βαγδάτη ο Χακάν Φιντάν – Ζήτησε από το Ιράκ να κηρύξει το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27.06.2025 00:48