Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Καλημέρα και καλό μήνα
Στον πιο δύσκολο, κατά τα φαινόμενα, μήνα εισέρχεται η κυβέρνηση.
Ο Φεβρουάριος είναι «μήνα Τεμπών».
Συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, οι κινητοποιήσεις αναμένεται να είναι μεγάλες και η κυβέρνηση είναι σε θέση άμυνας, ενώ βλέπει και τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν φθορά για τη ΝΔ.
Για την ακρίβεια, η αντιπολίτευση δεν είχε πάρει καν χαμπάρι αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία.
Όπως αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση, έτσι αιφνιδιάστηκε και η αντιπολίτευση.
Δύο προβλήματα έχει το Μαξίμου με τους υπουργούς στο θέμα της πολιτικής διαχείρισης των Τεμπών.
Γενικά η ομάδα δεν τραβάει.
Είτε γιατί πολλοί… φυλάνε τα «ρούχα» τους, ώστε να μην υποστούν προσωπικό πολιτικό κόστος, που θα το κουβαλάνε για καιρό.
Είτε γιατί αυτά μπορούν, αυτά κάνουν.
Δεν θα υπήρχε καλύτερη συγκυρία για έναν ριζικό, σαρωτικό, ίσως και δομικό ανασχηματισμό… Αλλά το πρόβλημα του «πάγκου» παραμένει…
Και ενώ η κυβέρνηση έχει τις φουρτούνες της, η αντιπολίτευση ταλαιπωρείται με τα δικά της προβλήματα.
Όταν μάλιστα δεν μπορεί να συντονιστεί ούτε καν για την κατάθεση μίας πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, τότε η κατάσταση είναι περίπου απερίγραπτη.
Το γιατί ο Φάμελλος βιάζεται για την κατάθεση της πρότασης, κανείς δεν το έχει αντιληφθεί πλήρως.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε υπέρ μίας κλιμάκωσης και επίσης ήθελε να υπάρξει πίεση προς την κυβέρνηση με προσεκτικά βήματα, ξαφνικά υπερθεμάτισε και ζητάει τη μομφή εδώ και τώρα.
Μόνο που χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν συμπληρώνονται οι 50 υπογραφές που απαιτούνται.
Αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι πρώτα πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα για την έκρηξη και μετά, με πιο σαφή εικόνα, να γίνει η πρόταση δυσπιστίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν να πιέζεται από τη Νέα Αριστερά να κάνει κινήσεις, αλλά η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος και γενικά και για την κεντροαριστερά.
Μία πρόταση δυσπιστίας τώρα θα συσπείρωνε την κυβέρνηση και πιθανόν να εκτόνωνε μέρος της πίεσης που δέχεται.
Ενώ μπορούν κάλλιστα όλοι μαζί να αφήσουν την κυβέρνηση να ψάχνει μόνη της λύση για να βγει από το αδιέξοδο – δεν χρειάζεται να της την προσφέρει η αντιπολίτευση στο πιάτο.
Εξελίξεις θα υπάρξουν και… διεθνώς στο θέμα των Τεμπών.
Υπό την έννοια ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον τι θα συζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι, την άλλη εβδομάδας που θα βρεθεί στη Ρώμη.
Το ότι ερευνώνται βαριές ευθύνες της, υπό ιταλικό έλεγχο, Hellenic Train στο δυστύχημα, μπορεί να οδηγήσει και σε αποφάσεις στο πολιτικό (και διακρατικό) επίπεδο.
Άλλωστε και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν χαρακτηρίσει το θέμα με την εταιρία ως… «πολιτικό».
Άρα μάλλον πρέπει να αναμένουμε ενέργειες του Μαξίμου και προς αυτή την κατεύθυνση.
Μετά την μερική αποεπένδυση του CVC από τον όμιλο Υγεία, σειρά φαίνεται να έχει πάρει η Εθνική Ασφαλιστική.
Την Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαίωσε ενδιαφέρον της για την εταιρία, ενώ δύσκολα από αυτή τη διαδικασία θα απουσιάσει η Εθνική Τράπεζα, και αυτό για πάρα πολλούς λόγους.
Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι η εταιρία είναι στενά συνδεδεμένη μαζί της, εξού και το όνομά της, τρέχει σειρά προγραμμάτων μέσα από το δίκτυο και κατέχει το 9,99% των μετοχών.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπει στο παιχνίδι.
Μένει να δούμε αν θα πρόκειται για πλειοδοτικό διαγωνισμό ή κάποιος θα φύγει από τη διαδικασία και θα αποτελέσει «παιχνίδι για έναν».
Διαβάστε επίσης:
Συναντήσεις Φάμελλου με τον υπουργό Επικρατείας και την υφυπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.