Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Οι αντζούγιες μπορεί να είναι μικρά ψάρια, αλλά ό,τι τους λείπει σε εμφάνιση το παρέχουν σε διατροφικά οφέλη.
Αυτά τα μικροσκοπικά ψάρια είναι φορτωμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας τα μια από τις πιο υγιεινές επιλογές θαλασσινών.
Αυτό το άρθρο διερευνά τα οφέλη της αντζούγιας για την υγεία, τη θρεπτική της αξία, το τι θα γίνει αν φάτε μια ολόκληρη κονσέρβα, πώς να τις αποθηκεύσετε σωστά και πώς συγκρίνονται με τις σαρδέλες.
Οι αντζούγιες είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, υγιών λιπών και βασικών θρεπτικών συστατικών.
Διατροφική κατανομή (ανά 100 γραμμάρια αντζούγιας κονσέρβα σε λάδι)
Θρεπτικό στοιχείο | Ποσότητα | % Ημερήσια Αξία (DV) |
Θερμίδες | 210 kcal | – |
Πρωτεΐνη | 29 γρ. | 58% |
Ολικό λίπος | 10 γρ. | 15% |
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα | 2,1 γρ. | – |
Βιταμίνη Β12 | 3,6 mcg | 150% |
Σίδηρος | 4,6 mg | 25% |
Ασβέστιο | 147 mg | 15% |
Νάτριο (αλάτι) | 3.660 mg | 152% |
Η τακτική κατανάλωση αντζούγιας μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς, την λειτουργία του εγκεφάλου και τη γενική ευεξία.
1. Υγεία της καρδιάς
2. Δύναμη των οστών
3. Εγκέφαλος και ψυχική υγεία
4. Υψηλής ποιότητας πηγή πρωτεΐνης
Η κατανάλωση μιας ολόκληρης κονσέρβας αντζούγιες δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά προσέξτε την πρόσληψη νατρίου (αλατιού).
Μια κονσέρβα αντζούγιες είναι:
Αν φάτε μια ολόκληρη κονσέρβα αντζούγιες, τουλάχιστον ισορροπήστε το γεύμα σας με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, όπως φρέσκα λαχανικά ή δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ναι, οι αντζούγιες μπορεί να χαλάσουν αν δεν αποθηκευτούν σωστά.
Μέθοδος αποθήκευσης | Διάρκεια ζωής |
Κονσέρβα αντζούγιας που δεν έχει ανοιχτεί | Έως 1 έτος (δείτε ημερομηνίας λήξης) |
Ανοιγμένη κονσέρβα (στο ψυγείο, περιεχόμενο σε λάδι) | 5-7 μέρες |
Φρέσκιες αντζούγιες (ψυγείο) | 1-2 μέρες |
Κατεψυγμένες αντζούγιες | Έως 3 μήνες |
Σημάδια ότι οι αντζούγιες έχουν χαλάσει
Διατηρείτε τις ανοιγμένες αντζούγιες σε λάδι σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για να παρατείνετε τη φρεσκάδα.
Οι αντζούγιες και οι σαρδέλες είναι και τα δύο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ψάρια, αλλά έχουν κάποιες διαφορές.
Θρεπτικό στοιχείο | Αντζούγιες (ανά 100 γρ.) | Σαρδέλες (ανά 100 γρ.) |
Θερμίδες | 210 kcal | 208 kcal |
Πρωτεΐνη | 29 γρ. | 25 γρ. |
Ολικό λίπος | 10 γρ. | 11 γρ. |
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα | 2,1 γρ. | 1,5 γρ. |
Βιταμίνη Β12 | 150% DV | 200% DV |
Ασβέστιο | 15% DV | 38% DV |
Νάτριο (αλάτι) | 3.660 mg | 282 mg |
Βασικές διαφορές:
Τι να επιλέξετε;
Ο γαύρος είναι μια υπερτροφή γεμάτη με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τα γερά οστά. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ωμέγα-3, αλλά η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Βασικά συμπεράσματα:
Πηγή: onmed.gr
Διαβάστε επίσης:
ΕΟΔΥ: Πέντε θάνατοι από γρίπη και εννιά από covid-19
ΠΕΦ: Επιτακτική ανάγκη για να συνεχιστούν οι επενδύσεις ένα σταθερό πλαίσιο τριετίας
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.