Σε ύφεση η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού - Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο
Σχετική ύφεση παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με περισσότερους από 1.300 σεισμούς μεγέθους άνω των 3 Ρίχτερ από την 1η Φεβρουαρίου (και μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος τα 5,3 Ρίχτερ).
Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού.
Με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι τα δημόσια κτίρια, έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις, εντούτοις αποφάσισαν να διατηρηθούν τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας μέχρι την επόμενη συνεδρίαση των επιτροπών, το Σάββατο 22/2.
Έτσι, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό μέχρι και αύριο Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ενώ συνιστάται εκ νέου στους πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων, την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα στη Σαντορίνη, να προχωρήσουν στο άδειασμα των υδάτων σε πισίνες και να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
Διαβάστε επίσης
Τραγωδία στην Αρτέμιδα: 17χρονος μαθητής κοιμήθηκε στο σπίτι φίλου του και πέθανε στον ύπνο του