Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Mετά τις φρικαλεότητες στη Συρία, ήρθε και η συνταγματική διακήρυξη του νέου προέδρου Άχμαντ αλ Σάρα, που ηγείται στη χώρα μετά την ανατροπή Άσαντ.
Η Συρία επιφύλαξε κεντρικό ρόλο για τον ισλαμικό νόμο στη συνταγματική διακήρυξη που εξέδωσε τη Πέμπτη και η οποία εγγυάται τα δικαιώματα των γυναικών και την ελευθερία της έκφρασης για μια μεταβατική περίοδο πέντε ετών, σύμφωνα με μια συνοπτική παρουσίαση που αναγνώστηκε στην τηλεόραση.
Η διακήρυξη σχεδιάζεται να αποτελέσει τη βάση για τη ενδιάμεση περίοδο υπό την ηγεσία του προέδρου Άχμαντ αλ Σάρα, ενός ισλαμιστή σουνίτη που ηγήθηκε μιας επίθεσης αστραπή η οποία οδήγησε στην εκδίωξη του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία τον Δεκέμβριο.
Η ισλαμική νομολογία θα είναι «η κύρια πηγή» της νομοθεσίας, σύμφωνα με την περίληψη που αναγνώστηκε στη διάρκεια της τελετής υπογραφής, μια διαφορά από το προηγούμενο Σύνταγμα όπου αποκαλούνταν «μία από τις κύριες πηγές» της νομοθεσίας.
«Διατηρήσαμε την ισλαμική νομολογία ως την πρωταρχική πηγή της νομοθεσίας μεταξύ διαφόρων πηγών νομοθεσίας», αναφέρεται στην περίληψη που ανέγνωσε ένα μέλος της επιτροπής που συνέταξε τη διακήρυξη. «Αυτή η νομολογία είναι πραγματικός θησαυρός που δεν θα πρέπει να χαθεί», ανέφερε.
Ο Σάρα, που έχε υποσχεθεί να κυβερνήσει τη Συρία με συμπεριληπτικό τρόπο, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία της ηγεσίας του έπειτα από ένα κύμα σεχταριστικών δολοφονιών στην παράκτια περιοχή, η ευθύνη για τις οποίες επιρρίπτεται σε μαχητές που πρόσκεινται στην κυβέρνησή του.
Διόρισε την επιτροπή προκειμένου να συντάξει τη διακήρυξη πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Η διακήρυξη εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών «στην εκπαίδευση και τη συμμετοχή στην εργασία, και εγγυάται τα πολιτικά δικαιώματά τους», και προνοεί για την «ελευθερία της γνώμης, της έκφρασης, των μέσων ενημέρωσης, της δημοσίευσης και του Τύπου», σύμφωνα με την περίληψη.
«Ελπίζουμε πως αυτή θα είναι μια καλή αρχή για τον συριακό λαό στον δρόμο της οικοδόμησης και της ανάπτυξης», ανέφερε ο Σάρα σε δηλώσεις στη διάρκεια της τελετής υπογραφής που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Ο Σάρα είχε πει τον Φεβρουάριο πως η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών θα χρειαστεί τέσσερα με πέντε χρόνια.
Οι νέες αρχές ανέστειλαν το Σύνταγμα και διέλυσαν το κοινοβούλιο, που ήταν ένα σώμα που εκτελούσε τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας.
Η νέα συνταγματική διακήρυξη εγκαθιδρύει, εξάλλου, αυστηρή διάκριση των εξουσιών στη Συρία.
«Επιλέξαμε σκοπίμως την αυστηρή διάκριση των εξουσιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της συντακτικής επιτροπής Αμπντέλ Χαμίντ αλ Άουακ.
Ο αλ Άουακ δήλωσε πως υψηλόβαθμη εκλογική επιτροπή θα συσταθεί προκειμένου να επιβλέψει τις βουλευτικές εκλογές.
Σύμφωνα με τη συνταγματική διακήρυξη, ο προσωρινός πρόεδρος θα «διορίσει το ένα τρίτο» των μελών της μελλοντικής Βουλής, που είναι «η μόνη αρμόδια για τη νομοθετική διαδικασία».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί την εκτελεστική εξουσία, με τη συνδρομή υπουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων του, σύμφωνα με το κείμενο.
Η συνταγματική διακήρυξη δίνει στον πρόεδρο μοναδική έκτακτη εξουσία, αυτήν της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Η συνταγματική διακήρυξη προβλέπει εξάλλου τη σύσταση μιας «μεταβατικής επιτροπής δικαιοσύνης» με σκοπό κυρίως την απονομή δικαιοσύνης στα «θύματα και στους επιζώντες» του καθεστώτος ‘Ασαντ.
Υποστηρίζει την «ανεξαρτησία» της δικαιοσύνης και απαγορεύει τη δημιουργία «έκτακτων δικαστηρίων» από τα οποία οι Σύροι έχουν υποφέρει πολύ στο παρελθόν.
Σημειώνει τέλος «την ανάγκη να συσταθεί μια επιτροπή για να συντάξει ένα οριστικό Σύνταγμα».
Υπενθυμίζεται ότι οι de facto αρχές στη Συρία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το «τέλος» των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξήγαγαν εναντίον πιστών του Μπασάρ αλ Άσαντ στο δυτικό τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμά πάνω από 1.000 άνθρωποι να εκτελεστούν, γεγονός που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις και έντονη ανησυχία για την πολιτική των «μετριοπαθών» τζιχαντιστών που φόρεσαν… δυτικά κουστούμια.
Διαβάστε επίσης:
Πούτιν για Ουκρανία: «Ναι» επί της αρχής στην εκεχειρία 30 ημερών, «υπάρχουν αρκετά γκρίζα σημεία»
Ο Τραμπ και οι … κάλτσες του Βανς: «Έχω εντυπωσιαστεί, δεν μπορώ να συγκεντρωθώ»
Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.