Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση να έχουν διαρκώς απώλειες εν μέσω της θύελλας για τα Τέμπη, με τη μόνη που έχει «κέρδη» να είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία έχει εκτιναχθεί, και οι έρευνες η μία μετά την άλλη αρχίζουν να καταγράφουν την Πλεύση Ελευθερίας στη δεύτερη θέση, πάνω από το ΠΑΣΟΚ. Τα ευρήματα αυτά έχουν θορυβήσει τα πολιτικά κόμματα στο βαθμό που δείχνουν απαξίωση του πολιτικού συστήματος και ιδίως των δυνάμεων που έχουν κυβερνήσει. Περαιτέρω, δείχνουν και την ανάγκη σημαντικής μερίδας των πολιτών να εκφράσει αγανάκτηση και οργή μέσω σχηματισμών που δείχνουν «αντισυστημικοί».
Ουσιαστικά, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την αδυναμία να συγκροτηθεί ένας ισχυρός προοδευτικός αντιπολιτευτικός πόλος που να μπορεί να απειλήσει την κυβέρνηση και να διεκδικήσει την εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε να μπορεί να αποκτήσει μια δυναμική αντίπαλου δέους με αποτέλεσμα να απειλείται κάθε τρεις και λίγο από εσωστρέφεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον «οδοστρωτήρα» Κασσελάκη, έχει σταθεροποιηθεί σε μονοψήφια ποσοστά, και δεν καταφέρνει να «χτυπήσει» διψήφιο πολλώ δε μάλλον να πετύχει την επιστροφή των αποχωρησάντων βουλευτών της Νέας Αριστεράς ώστε να ανακτήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αποτέλεσμα, οι προειδοποιήσεις για τον κατακερματισμό της κεντροαριστεράς και της αριστεράς και οι φωνές για μια επείγουσα κίνηση ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου – ώστε να αντιμετωπιστούν οι χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις του – να πολλαπλασιάζονται. Τα δε σενάρια περί «επιστροφής Τσίπρα» αναζωπυρώνονται από καιρού εις καιρόν, στο βαθμό που ο ίδιος – σε αντίθεση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – προωθεί τη λογική της συνεργασίας.
Σε αυτό το περιβάλλον, και με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αυτόνομη πορεία, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια προσπάθεια για την ενίσχυσή του με συσπείρωση κομματικών και φιλικών δυνάμεων εν όψει και του συνεδρίου που τοποθετείται στα τέλη Μαϊου, σε συνδυασμό με την προσπάθεια για την επαναπροσέγγιση με τη Νέα Αριστερά.
Στις αρχές της εβδομάδας ο Σωκράτης Φάμελλος στον χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση για το βιβλίο του Γιάννη Μπαλάφα, πρότεινε να υπάρξει άμεσα κοινοβουλευτική συμπόρευση αλλά και πολιτικός διάλογος «με σχήματα και δυνάμεις που συμφωνούν» αλλά και σε πιο μεσαίο επίπεδο, με πολιτικές κινήσεις, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, κ.λπ. Χθες στην εισήγησή του προς το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, η αναφορά περί πολιτικού διαλόγου, μετεξελίχθηκε σε «πολιτικό φόρουμ διάλογου» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει πως υιοθετεί την ιδέα του Νίκου Κοτζιά και παραπέμπει σε μια οργανωμένη συζήτηση για την σύμπλευση ή ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων. Χωρίς ακόμα να είναι σαφές τι σημαίνει στην πράξη αυτή η πρόταση και πώς θα υλοποιηθεί.
Προς το παρόν, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κινητοποιήσει ένα δυναμικό κόσμου εντός ή κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, με τη διευρυμένη Επιτροπή Επανεκκίνησης (ή Ανασυγκρότησης, δεν φαίνεται να έχει καταλήξει η ονομασία της), εν όψει του Συνεδρίου. Σε αυτή την Επιτροπή αναμένεται να συμμετάσχουν στελέχη του κόμματος, βουλευτές, πρώην βουλευτές και πρώην υπουργοί από την περίοδο της διακυβέρνησης, άνθρωποι του πολιτισμού, επιστήμονες, διανοούμενοι, αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστές, ακόμη κι αν κάποιοι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βρίσκονται κοντά. Στόχος να σηματοδοτηθεί και να ζυμωθεί και προς τα κάτω μια αμφίπλευρη διεύρυνση (προς τα αριστερά και προς το κέντρο).
Εν ολίγοις επιχειρείται να διαμορφωθεί μια «μαγιά» ώστε, μαζί με δυνάμεις όπως το Πράττω του Νίκου Κοτζιά, ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλή, κ.ά. να ξεκινήσει μια διαδικασία διαλόγου και διεύρυνσης.
Σε ό,τι αφορά τη Νέα Αριστερά, φαίνεται πως έχει τους δικούς της ρυθμούς στην εσωτερική της συζήτηση για το «τι μέλλει γενέσθαι», ρυθμοί που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία πιέζει και διαμηνύει πως «τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων» και «δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο» γιατί «η κοινωνία απαιτεί να προχωρήσουμε άμεσα και όσοι μείνουν πίσω θα κριθούν για τη στάση τους».
Την προσπάθεια αυτή, φαίνεται να περιβάλλει μια άλλη προσπάθεια, αυτή για την οποία έκανε λόγο η Λούκα Κατσέλη στην συνέντευξή της στο «Βήμα» την περασμένη Κυριακή.
Εκεί αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία τεσσάρων Ινστιτούτων (Ιντερποστ, Ινστιτούτο ΕΝΑ, Ινστιτούτο Τσίπρα, In Social) για την διεξαγωγή ενός προγραμματικού συνεδρίου το φθινόπωρο του 2025, με συμμετοχή απ’ όλους τους χώρους.
Όπως το έθεσε η ίδια είναι αναγκαίο «να υπάρξει μια ομάδα πρωτοβουλίας από κοινωνικούς φορείς και ανεξάρτητα πρόσωπα, χωρίς κομματική ένταξη, που θα δράσει ως καταλύτης για τη δημιουργία ενός μετώπου δυνάμεων σε διαβούλευση με τα κόμματα του χώρου που διατηρούν την αυτονομία τους. Στόχος η συγκρότηση ενός αξιόπιστου ενωτικού ψηφοδελτίου στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και προγραμματικής σύγκλισης».
Σημειώνεται ότι ο ιδρυτής του Ινστιτούτου ένα και πρώην υπουργός Γιάννης Δραγασάκης, στην εκδήλωση για το βιβλίο του Γιάννη Μπαλάφα όπου ήταν ομιλητής (όπως και η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά), κινήθηκε σε ένα ανάλογο μήκος κύματος, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι ώρα να «συμμαζευτεί» ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος.
Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η ιστορία της Αριστεράς είναι μια ιστορία διασπάσεων», είναι όμως και μια ιστορία ενωτικών εγχειρημάτων, καθώς άλλοτε κυριαρχούν οι φυγόκεντρες τάσεις και οι κατακερματισμοί και άλλοτε οι κεντρομόλες τάσεις και οι συσπειρώσεις. Σήμερα, είπε, «η φάση των φυγόκεντρων τάσεων και των κατακερματισμών μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί», όμως «σημασία έχει να αρχίσουμε να συζητάμε και να εργαζόμαστε για το αναγκαίο νέο ενωτικό εγχείρημα(…)». «Η κατάσταση του κατακερματισμού που ζούμε είναι αναστρέψιμη» τόνισε.
Κάπου εδώ μπαίνει στο κάδρο και ο Αλέξης Τσίπρας, για τον οποίο διατηρείται η συζήτηση για το αν θα επιστρέψει στην ενεργό πολιτική δράση, ή αν θα παραμείνει ενεργός αλλά στα μετόπισθεν, με τον τρόπο που κινείται και παρεμβαίνει μέχρι σήμερα.
Αν και ουκ ολίγα σενάρια είχαν κυκλοφορήσει εδώ και πολλούς μήνες περί ίδρυσης νέου κόμματος, τον τελευταίο καιρό του αποδίδεται ένας ρόλος «καταλύτη» και «εγγυητή» της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, χωρίς να είναι ο ίδιος σε ρόλο αρχηγού.
Με τις παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα δείχνει να επιχειρεί να συμβάλλει στις προγραμματικές αναζητήσεις του ευρύτερου χώρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξωτερική πολιτική, τα εθνικά και τα ζητήματα γεωπολιτικής, όπου παρουσίασε χθες μια πλατφόρμα με το άρθρο του «Νέα εθνική πυξίδα».
Στις θεματικές παρεμβάσεις του πάντως, δεν παύει να παίρνει θέση και για ζητήματα τρέχουσας επικαιρότητας ακόμη και για την κατάσταση του πολιτικού συστήματος, απευθύνοντας συχνά προειδοποιήσεις στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, βάζοντας και τον παράγοντα του χρόνου και του μομέντουμ που αν χαθεί οι δυνάμεις αυτές θα καταστούν «μέρος του προβλήματος».
Στην πρόσφατη ημερίδα για το Κράτος Δικαίου, τον Φεβρουάριο, μεταξύ άλλων είχε σημειώσει φωτογραφίζοντας αυτές τις δυνάμεις, τα εξής: «Αν δεν υπάρξει έγκαιρη και πειστική απάντηση, που θα λάβει υπόψη τις διεργασίες και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν μέρος του προβλήματος και εκείνοι που εκ των πραγμάτων οφείλουν να είναι μέρος της λύσης».
Στη δε χθεσινή του παρέμβαση δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι με την επιλογή του να παραμείνει στη θέση του «παρά τη λαϊκή απονομιμοποίηση που επέφεραν οι πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, δεν οδηγεί σε αδιέξοδο μόνο τον ίδιο, την παράταξη του και τη κοινωνία» αλλά και την οικονομία και την χώρα.
Πάντως για τον επόμενο μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας θα απέχει από το εσωτερικό γίγνεσθαι καθώς θα βρίσκεται στη Βοστώνη, προσκεκλημένος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Χάρβαρντ, για σειρά διαλέξεων και σεμιναρίων σε φοιτητές.
Επομένως οι όποιες διεργασίες τρέχουν στο παρασκήνιο, ή και στο προσκήνιο, είναι ανοιχτές τουλάχιστον έως το φθινόπωρο όπως όλα δείχνουν, διάστημα που όλοι αναμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό, ειδικά αν δίπλα στο ζήτημα των Τεμπών μπουν ξανά και τα άλλα ζητήματα (ακρίβεια, υγεία, ασφάλεια, κλπ).
Το αν θα αποδώσουν οι προσπάθειες που γίνονται για την σύγκλιση με στόχο την έξοδο Μητσοτάκη – ΝΔ από την εξουσία και την προοδευτική εναλλακτική θα το δείξει η ζωή (όχι η Ζωή).
Διαβάστε επίσης:
Το ΠΑΣΟΚ έστειλε τον Τριαντόπουλο στη Δικαιοσύνη
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.