Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο ο Τραμπ: Δασμοί 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ – Αναστάτωση στις αγορές, διεθνείς αντιδράσεις
Την επιβολή νέων δασμών 25% στα αυτοκίνητα «που δεν κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες» ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε «τεράστια ανάπτυξη» της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, υποσχόμενος αύξηση των επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο εσωτερικό της χώρας. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση της παραγωγής μας» δήλωσε από το Οβάλ γραφείο.
Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου αν υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση, ο Τραμπ απάντησε αρνητικά: «Αυτό είναι οριστικό» δήλωσε.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν από το νέο αυτό μέτρο θα εξαιρεθούν τα εξαρτήματα των αυτοκινήτων.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ βλέπει τους δασμούς ως εργαλείο για αύξηση εσόδων που θα αντισταθμίσουν τις φορολογικές περικοπές που έχει εξαγγείλει, αναζωογονώντας παράλληλα την παρακμάζουσα βιομηχανική βάση της χώρας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ημερομηνία ορόσημο της 2ας Απριλίου, την οποία έχει ονομάσει «Ημέρα Απελευθέρωσης». Τότε αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή αρκετοί από τους εξαγγελθέντες δασμούς στις εισαγωγές, που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει αναγκαίους για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Ο στενός του συνεργάτης στον Λευκό Οίκο, Γουίλ Σαρφ, διευκρίνισε πως τα νέα μέτρα αφορούν αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά που κατασκευάζονται στο εξωτερικό, ενώ τόνισε ότι οι δασμοί αυτοί προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες. Σύμφωνα με τον Σαρφ, η εφαρμογή των νέων δασμών αναμένεται να αποφέρει κέρδη «άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως» στα αμερικανικά ταμεία.
Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του προεδρικού διατάγματος δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες. Πολλά από τα οχήματα συναρμολογούνται με εξαρτήματα που προέρχονται από δεκάδες διαφορετικές χώρες, γεγονός που δημιουργεί ασάφειες για την εφαρμογή του μέτρου.
Μάρκ Κάρνι: Επίθεση στον Καναδά η επιβολή δασμών – Ο Τραμπ «προδίδει» τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου
Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στην επιβολή τελωνειακών δασμών 25% στα εισαγόμενα οχήματα είναι «απευθείας επίθεση» εναντίον των καναδών εργαζομένων, δήλωσε την Τετάρτη ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνι.
«Οι τελωνειακοί δασμοί σε βάρος της αυτοκινητοβιομηχανίας μας είναι απευθείας επίθεση εναντίον των εργαζομένων» στον Καναδά, είπε ο νέος ηγέτης των Φιλελεύθερων και πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Τραμπ ότι «προδίδει» τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχουν συνάψει οι δυο χώρες και το Μεξικό.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ λυπάται για την απόφαση του προέδρου Τραμπ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση λυπάται «βαθιά» για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στην επιβολή δασμών 25% στα ευρωπαϊκά οχήματα που εισάγει η χώρα του, τόνισε το βράδυ της Τετάρτης μέσω X η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Λυπάμαι βαθιά για την αμερικανική απόφαση», σημείωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν προσθέτοντας πως οι Βρυξέλλες «θα συνεχίσουν να αναζητούν λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων» με την Ουάσιγκτον.
Φόβοι για αυξήσεις τιμών – Πτώση των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας
Σύμφωνα με το BBC, αναλυτές προειδοποιούν πως η επιβολή των δασμών θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των αυτοκινήτων, πλήττοντας δημοφιλείς μάρκες όπως η Toyota και η Hyundai. Παράλληλα, εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα επιβαρύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με βασικούς συμμάχους, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Γερμανία.
Η ανακοίνωση προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές. Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, οι μετοχές της General Motors υποχώρησαν άνω του 4%, της Stellantis σχεδόν 3%, ενώ η Ford σημείωσε απώλειες της τάξης του 1%.
Το 2024 οι ΗΠΑ εισήγαγαν επιβατικά αυτοκίνητα αξίας 220 δισεκ. δολαρίων και είδη αυτοκινήτου αξίας 474 δισεκ. δολαρίων. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές ήταν το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, ο Καναδάς και η Γερμανία.
Από τότε που επέστρεψε στην προεδρία τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα — καθώς και δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Διαβάστε επίσης:
Διάταξη που περιορίζει το δικαίωμα ασύλου θα υιοθετήσει η Πολωνία