search
ΤΡΙΤΗ 22.07.2025 16:10
MENU CLOSE

Έξι αναπάντητα ερωτήματα για τη συνομιλία αξιωματούχων του Τραμπ στο Signal

27.03.2025 12:27
Pete- Hegseth

Η διαρροή συνομιλίας αξιωματούχων του Τραμπ στο Signal πυροδοτεί ερωτήματα για την ασφάλεια, τη διαφάνεια και τις ευθύνες και αφήνει ανοιχτά 6 ζητήματα.

Τις τελευταίες 48 ώρες, κορυφαίοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν δεχθεί ερωτήσεις από νομοθέτες και τον Τύπο σχετικά με το πώς ένας δημοσιογράφος εντάχθηκε σε μια ευαίσθητη ομαδική συνομιλία για μια επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση και γιατί η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Τραμπ αντάλλασσε ευαίσθητες πληροφορίες με μη ασφαλή τρόπο.

Το Atlantic ήταν το πρώτο μέσο που ανέφερε λεπτομέρειες της συνομιλίας στην πλατφόρμα Signal, αφού προστέθηκε κατά λάθος σε αυτήν ο αρχισυντάκτης του, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ. Παρακολούθησε το νήμα καθώς ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ συζητούσαν επικείμενες στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας επιβεβαίωσε αργότερα ότι τα τμήματα της συνομιλίας που αρχικά κοινοποίησε ο κ. Γκόλντμπεργκ «φαίνεται να είναι αυθεντικά».

Το Atlantic δημοσίευσε την Τετάρτη ολόκληρο το κείμενο της συνομιλίας, που έδειχνε λεπτομερή και ενδεχομένως απόρρητη ανασκόπηση για μια επίθεση στην Υεμένη τον Μάρτιο, μετά την επίθεση που δέχθηκε ο Γκόλντμπεργκ από την κυβέρνηση Τραμπ.

Αν και το νήμα φαίνεται να περιείχε ευαίσθητες πληροφορίες, πολλά παραμένουν άγνωστα.

Τα έξι αναπάντητα ερωτήματα για το «Signal-gate»

Ήταν οι πληροφορίες απόρρητες ή όχι;

Η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίζεται ότι οι πληροφορίες που μοιράστηκαν στη συνομιλία δεν ήταν διαβαθμισμένες.

Η Διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών Τάλσι Γκάμπαρντ είπε σε ακρόαση στο Κογκρέσο ότι η συνομιλία στο Signal ήταν «ειλικρινής και ευαίσθητη», αλλά «δεν μοιράστηκαν διαβαθμισμένες πληροφορίες».

Ωστόσο, υπό πίεση, τόσο η ίδια όσο και ο Διευθυντής της CIA Τζον Ράτκλιφ εμφανίστηκαν αβέβαιοι σχετικά με τη διαβάθμιση του σχεδίου επίθεσης. Αργότερα τόνισαν ότι ο Χέγκσεθ είχε την εξουσία να ταξινομεί και να αποχαρακτηρίζει τέτοιου είδους λεπτομέρειες.

Ο Χέγκσεθ αρνήθηκε ότι μοιράστηκε διαβαθμισμένο υλικό, αλλά ειδικοί είναι δύσπιστοι ότι τέτοιου είδους ευαίσθητες πληροφορίες δεν θα έφεραν τέτοιο χαρακτηρισμό.

«Η ιδέα ότι αυτές οι πληροφορίες δεν ήταν διαβαθμισμένες είναι αδιανόητη», δήλωσε ο Γκλεν Γκέρστελ, πρώην νομικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, στο BBC. «Δεν ξέρω αν τις αποχαρακτήρισαν αργότερα, αλλά κάθε επικείμενη στρατιωτική ενέργεια που αφορά αμερικανικά στρατεύματα θα ήταν διαβαθμισμένη εκείνη τη στιγμή».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ δήλωσε την Τετάρτη ότι «δεν συζητήθηκαν πολεμικά σχέδια» στη συνομιλία. Αντίθετα, χαρακτήρισε τις πληροφορίες ως «ευαίσθητες συζητήσεις πολιτικής».

Ο Τζαμίλ Τζάφερ, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου George Mason, είπε ότι ο Χέγκσεθ δεν έστειλε «ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο ή την περιοχή του Ειρηνικού».

«Αλλά ταυτόχρονα», πρόσθεσε, «πρόκειται για επιχειρησιακές λεπτομέρειες που, αν δημοσιοποιούνταν, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές ή να υπονομεύσουν την επιτυχία της επιχείρησης».

Ποιος πρόσθεσε τον Γκόλντμπεργκ στην ομάδα και γιατί;

Ο Γκόλντμπεργκ αναφέρει στο αρχικό του άρθρο ότι στις 11 Μαρτίου έλαβε αρχικά ένα αίτημα σύνδεσης στο Signal από χρήστη με όνομα Μάικλ Γουόλτζ, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ.

Δύο μέρες αργότερα, έλαβε ειδοποίηση ότι προστέθηκε σε μια ομάδα με τίτλο «Houthi PC small group».

Αναφέρει ότι η ομάδα έλαβε μήνυμα από τον Γουόλτζ, το οποίο ανέφερε επίσης ότι ένας από τους αναπληρωτές του «συγκεντρώνει» ομάδα υψηλόβαθμων στελεχών για τη συζήτηση.

Την Τρίτη, ο Τραμπ ανέφερε ότι κάποιο «κατώτερο στέλεχος» του Γουόλτζ πρόσθεσε τον Γκόλντμπεργκ στη συνομιλία.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Γουόλτζ είπε στη Λόρα Ίνγκραχαμ του Fox News: «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Εγώ δημιούργησα την ομάδα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, που ήταν επίσης στην ομάδα, δήλωσε την Τετάρτη ότι κάποιος έκανε «λάθος» προσθέτοντας τον Γκόλντμπεργκ.

Θα υπάρξει έρευνα από το Κογκρέσο;

Μένει να φανεί αν το Κογκρέσο θα ξεκινήσει έρευνα, καθώς έχει την εξουσία να το κάνει.

Ο Τραμπ είναι Ρεπουμπλικάνος και τα δύο σώματα του Κογκρέσου – Βουλή και Γερουσία – ελέγχονται από το κόμμα του.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιτροπές που έχουν εποπτεία στην εκτελεστική εξουσία, τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών ελέγχονται επίσης από Ρεπουμπλικάνους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες έχουν ως τώρα υποστηρίξει ένθερμα την ατζέντα Τραμπ, οπότε είναι μάλλον απίθανο να στηρίξουν έρευνα για τη συνομιλία στο Signal.

Δημοκρατικοί στη Βουλή προσπαθούν, σύμφωνα με το Reuters, να ψηφιστεί έρευνα που θα απαιτούσε από την κυβέρνηση να παραδώσει σχετικά αρχεία, αλλά δεν έχουν την πλειοψηφία.

Αν και μερικοί Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν ανησυχίες για τη διαρροή, ελάχιστοι φαίνονται πρόθυμοι να έρθουν σε ρήξη με τον πρόεδρο.

Θα παραιτηθεί κανείς λόγω του περιστατικού στο Signal;

Οι Δημοκρατικοί ζητούν παραιτήσεις, αλλά μέχρι στιγμής κανείς από τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στη συνομιλία δεν έχει παραιτηθεί.

Ο Χέγκσεθ και ο Γουόλτζ έχουν δεχθεί τις περισσότερες πιέσεις για παραίτηση, και μερικοί υπουργοί δήλωσαν ότι η διαδικασία θα τεθεί υπό επανεξέταση.

«Νομίζω ότι θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές», είπε ο Ρούμπιο στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Παρόλα αυτά, είναι ασαφές αν ο πρόεδρος θα ζητήσει παραιτήσεις. Μέχρι τώρα, ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται πλήρως τη συνομιλία και τα στελέχη που συμμετείχαν.

Ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ότι ο Γουόλτζ «ανέλαβε την ευθύνη», αλλά δήλωσε επίσης ότι διατηρεί την εμπιστοσύνη του στον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.

Ο Χέγκσεθ επίσης φαίνεται να μην έχει χάσει την εύνοια του Τραμπ.

«Ο Χέγκσεθ κάνει εξαιρετική δουλειά. Δεν είχε καμία σχέση με αυτό», είπε ο πρόεδρος.

Πόσο εκτεταμένη είναι η χρήση του Signal από την κυβέρνηση Τραμπ;

Η χρήση του Signal για τη συζήτηση της επίθεσης στους Χούθι εγείρει ευρύτερα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο οι ανώτατοι συνεργάτες του Τραμπ μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες.

Η Γκάμπαρντ κατέθεσε την Τετάρτη ότι το Signal ήταν «προεγκατεστημένο σε κυβερνητικές συσκευές».

Ανέφερε οδηγίες από την Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών, η οποία αναφέρει το Signal ως παράδειγμα εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων με κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο.

Ο Ράτκλιφ είχε επίσης καταθέσει ότι το Signal ήταν ήδη εγκατεστημένο στις συσκευές του όταν ανέλαβε τη CIA.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν οι υπεύθυνοι ασφαλείας είχαν δώσει οδηγίες για τη χρήση του Signal σε στρατιωτικές συζητήσεις, όπως οι επιθέσεις στους Χούθι.

«Δεν είναι σαφές αν οι συγκεκριμένες περιστάσεις ήταν εγκεκριμένες», είπε ο Τζάφερ.

Το CBS News, συνεργάτης του BBC στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι η NSA είχε προειδοποιήσει τους υπαλλήλους της να μην χρησιμοποιούν το Signal λόγω «μιας ευπάθειας» που είχε εντοπίσει.

«Η χρήση του Signal από συχνούς στόχους παρακολούθησης και κατασκοπείας έχει καταστήσει την εφαρμογή υψηλής αξίας στόχο για την υποκλοπή ευαίσθητων πληροφοριών», ανέφερε δελτίο της NSA έναν μήνα πριν τη συνομιλία για την επίθεση στους Χούθι.

Γιατί η ομάδα του Τραμπ χρησιμοποιούσε το Signal για να συζητήσει μια επίθεση;

Η συνομιλία φαίνεται να δείχνει ότι η συζήτηση των αξιωματούχων ξεκίνησε από την αίθουσα κρίσεων του Λευκού Οίκου, έναν από τους πιο ασφαλείς χώρους της κυβέρνησης.

Αυτό είναι ασυνήθιστο. Συνήθως, τέτοιες συζητήσεις συνεχίζονται σε ασφαλείς χώρους γνωστούς ως SCIF (Sensitive Compartmented Information Facility).

Ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν τέτοιους χώρους στα γραφεία και τα σπίτια τους για προστασία ευαίσθητων πληροφοριών.

Ωστόσο, αυτή η πρακτική ενδέχεται να καθιστά τον συντονισμό πιο δύσκολο, οδηγώντας έτσι σε χαλάρωση των κανόνων ασφαλείας.

«Ίσως ό,τι έχουν στη διάθεσή τους να μην είναι αρκετά αποτελεσματικό», είπε ο Τζάφερ. «Ή υπάρχουν τόσοι πολλοί περιορισμοί, που αναγκάζουν τα ανώτατα στελέχη να βρίσκουν λύσεις ανάγκης, οι οποίες από μόνες τους δημιουργούν τρωτά σημεία».

Διαβάστε επίσης

Δασμο-μανία από τον Τραμπ και νέες απειλές κατά της ΕΕ και του Καναδά

Ο Κιμ ετοίμαζει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία

Σεούλ: Η Βόρεια Κορέα έστειλε φέτος άλλους 3.000 στρατιώτες στη Ρωσία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 22.07.2025 16:10