Σεισμός στη Μιανμάρ: Πάνω από 3.000 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί - Η βροχή «απειλεί» τυχόν επιζώντες στα συντρίμμια
Ο απολογισμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε τις 3.000, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι, την ώρα που προβλέπονται ασυνήθιστες βροχοπτώσεις στη χώρα οι οποίες ενδέχεται να δυσχεράνουν το έργο της διάσωσης και της διανομής βοήθειας.
Έξι περιοχές της χώρας όπου ζουν 28 εκατομμύρια άνθρωποι είναι οι πλέον πληγείσες, με κτίρια να έχουν καταρρεύσει, ολόκληρες κοινότητες να έχουν ισοπεδωθεί και τους κατοίκους να έχουν μείνει χωρίς τρόφιμα, νερό και κατάλυμα.
Χθες Τετάρτη η πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Μιανμάρ ανακοίνωσε μέσω του Facebook ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 3.003, ενώ άλλοι 4.515 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 351 αγνοούνται.
Στο μεταξύ μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι από την Κυριακή και ως τις 11 Απριλίου αναμένονται ασυνήθιστες βροχοπτώσεις στη Μιανμάρ σε περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον σεισμό, όπως η Μάνταλεϊ, η Σαγκάινγκ και η Ναϊπιντάου.
«Έρχεται βροχή και ακόμη πάρα πολλοί άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι» στα συντρίμμια δήλωσε διασώστης. «Και ειδικά στη Μάνταλεϊ, αν αρχίσει να βρέχει, οι άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι θα πνιγούν, ακόμη κι αν είχαν επιβιώσει μέχρι τώρα», πρόσθεσε.
Στην ανάρτησή της η ιαπωνική πρεσβεία πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 53 πτήσεις για τη μεταφορά βοήθειας στη Μιανμάρ, ενώ περισσότεροι από 1.900 διασώστες έχουν σταλεί στη χώρα από 15 κράτη, περιλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ θα μεταβεί σήμερα στη Μπανγκόκ για να συζητήσει την απάντηση στον σεισμό στο πλαίσιο της συνόδου της Πρωτοβουλίας του Κόλπου της Βεγγάλης για την Πολυκλαδική Τεχνική και Οικονομική Συνεργασία (Bimstec), στην οποία συμμετέχουν το Μπανγκλαντές, το Μπουτάν, η Ινδία, η Μιανμάρ, το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα και η Ταϊλάνδη.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Εντοπίστηκε το λείψανο του 30ού θύματος των πυρκαγιών στο Λος Άντζελες
Αντίστροφη μέτρηση για τους δασμούς της «Ημέρας της Απελευθέρωσης» του Τραμπ