Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο λόγω της έντονης συνεργασίας Αθήνας και Παρισιού στον τομέα της άμυνας τα τελευταία χρόνια (και των εξοπλισμών, αφού η Ελλάδα… αγοράζει γαλλικά εδώ και πολλά χρόνια) ή της παγκόσμιας συγκυρίας με τις ΗΠΑ να δείχνουν διαθέσεις απομάκρυνσης από την Ευρώπη, αλλά και λόγω ορισμένων ρωγμών που παρατηρήθηκαν στο σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» το τελευταίο διάστημα.
Αρχίζοντας από το τελευταίο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκθέσει εκ νέου στον Σεμπαστιέν Λεκορνί τις αντιρρήσεις της Αθήνας για το ενδεχόμενο πώλησης στην Τουρκία των εξελιγμένων πυραύλων αέρος – αέρος Meteor, στο πλαίσιο του σχεδίου της Άγκυρας για ενίσχυση της Πολεμικής της Αεροπορίας με τα ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon, τα οποία και εξοπλίζονται με το συγκεκριμένο όπλο.
Ήδη, οι πληροφορίες ότι η συγκεκριμένη πώληση προχωρεί κανονικά – μετά την άρση του «όχι» της Γερμανίας στην πώληση των μαχητικών στην Τουρκία – έχει προκαλέσει «συναγερμό» στην Αθήνα, καθώς οι Meteor έδιναν στα μαχητικά Rafale της ελληνικής αεροπορίας συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας (οι πύραυλοι Meteor μπορούν να εκτοξευθούν και από τα F-16 που διαθέτει η Τουρκία, ωστόσο χρειάζεται προσαρμογή στα μαχητικά, ενώ ο πύραυλος είναι σχεδιασμένος για τα Rafale και τα Typhoon).
Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για το θέμα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, το Παρίσι, παρότι δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται τις αντιρρήσεις της Αθήνας, εντούτοις εξηγεί ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, καθώς η Βρετανία, που συμμετέχει στην κατασκευαστική κοινοπραξία, φαίνεται να έχει δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία – ιδίως αν ληφθεί υπόψη το «πακέτο», καθώς η Άγκυρα θέλει να αποκτήσει συνολικά 40 Typhoon, μαζί με τα όπλα που τα συνοδεύουν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποτροπή της ενίσχυσης της Τουρκίας με τους Meteor είναι εξαιρετικά δύσκολη πλέον, ωστόσο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσπαθεί να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο τις καλές σχέσεις της με το Μέγαρο Ελιζέ, μήπως και, τελικά, επιτευχθεί κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί και το ζήτημα της απόκτησης από την Ελλάδα και τέταρτης φρεγάτας τύπου FDI, γνωστές και ως Belharra. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Νίκος Δένδιας, είπε για το θέμα ότι οι διαπραγματεύσεις για την τέταρτη φρεγάτα FDI είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και ότι η συζήτηση αφορά το τελικό κόστος αγοράς, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «περιμένουμε μια φιλική χώρα και επιχείρηση να μας βοηθήσει σε αυτό».
Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ατζέντα θα υπάρξει και το θέμα του κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για την άμυνα, ύψους 150 δισ. ευρώ, υπό μορφήν χαμηλότοκων δανείων, καθώς η Ελλάδα επενδύει πολλά στα ευρωπαϊκά κονδύλια για να ολοκληρώσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα: ας μην διαφεύγει ότι Μητσοτάκης και Τουσκ, με κοινή επιστολή τους προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχαν ζητήσει κοινό πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας για την Ευρώπη, ενώ η Γαλλία θέλει να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία.
Από εκεί και πέρα, για την Ουκρανία η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να βοηθά, αλλά δεν σκοπεύει να στείλει στρατιώτες στην χώρα εν είδει δύναμης ασφαλείας, αν επιτευχθεί ειρήνευση με τη Ρωσία, όπως προτείνουν/ζητούν Βρετανία και Γαλλία. Τέλος, λένε οι πληροφορίες, θα συζητηθεί και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ειδικά μετά την ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, ανακοίνωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο και τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, ενώ στο Πειραιά έχει δέσει η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο επέστρεψε στη Μεσόγειο μετά από άσκηση στον ΙνδοΕιρηνικό και υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι θα συμμετάσχει στην ευρύτερη επιτήρηση των έργων για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Διαβάστε επίσης:
Σωκράτης Φάμελλος: «Όλες οι ανομίες της ΝΔ θα βγούνε στο φως» (Video)
Χρηστίδης: «Η Νέα Δημοκρατία γίνεται ουρά της Ομάδας Αλήθειας»
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.