Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Την πρώτη του εκτίμηση για τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που έπληξε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης (23/4) την Κωνσταντινούπολη, έκανε ο Ευθύμης Λέκκας.
«Υπάρχει περίπτωση να είναι ο προσεισμός» ανέφερε αρχικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ για τον ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, συμπληρώνοντας πως «πιθανότατα είναι το τελευταίο ρήγμα, το οποίο μπορεί να δώσει τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ. Σίγουρα θα υπάρχει ακολουθία».
Ο Ευθύμης Λέκκας, στην αρχή, τόνισε πως είναι πολύ αρχή για να γίνει εκτίμηση σε ό,τι αφορά στον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, διευκρινίζοντας: «Το επίκεντρο βρίσκεται γύρω στα 30 με 40 χιλιόμετρα δυτικά της Πόλης».
«Είναι το τελευταίο ρήγμα, που μπορεί να δώσει τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ», σημείωσε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.
«Ενδεχομένως οι σεισμοί να πυροδοτήσουν κάποια φαινόμενα, πρέπει να δούμε αν είναι ο κύριος σεισμό ή προσεισμός. Είναι πιθανό να είναι προσεισμός. Έχει ενδιαφέρον το φαινόμενο», είπε Ευθύμης Λέκκας.
«Πρόκειται για ένα σημείο προβληματίζει τους επιστήμονες», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Για «γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, που ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς» και «δεν έχει αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες δυτικά από την Κωνσταντινούπολη», έκανε λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
Η δυσκολία, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, έγκειται στο να εκτιμηθεί, αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. «Η περιοχή φιλοξενεί πολύ μεγάλα ρήγματα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία», ανέφερε.
Ο Κώστας Παπαζάχος διευκρίνισε, πάντως, ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, σημειώνοντας ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Θράκη σε χαμηλές εντάσεις.
«Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά», σχολίασε απότην πλευρά του, σε ανάρτησή του, ο Άκης Τσελέντης.
«Το πιο δυναμικό ρήγμα στον Ελλαδικό χώρο είναι η τάφρος του Βορείου Αιγαίου, η οποία αποτελεί προέκταση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Η τάφρος Βορείου Αιγαίου διέρχεται νότια της Σαμοθράκης και της ανατολικής Χαλκιδικής και βόρεια της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου. Πρέπει να παρακολουθούμε το ρήγμα του Βορέιου Αγαίου, πάντως θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα (αλλά υπαρκτή) να επηρεαστεί», προσθέτει μεταξύ άλλων.
Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη:
Διαβάστε επίσης:
Δεμένα τα πλοία την Πρωτομαγιά – 24ωρη απεργία των ναυτεργατών
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.