search
ΤΕΤΑΡΤΗ 16.07.2025 15:10
MENU CLOSE

Έτοιμη δηλώνει η Μόσχα για άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο, αλλά ο Ζελένσκι δεν θέλει να «χαριστεί» κανένα έδαφος στον Πούτιν

29.04.2025 19:50
russia-ukraine-12

Η πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν για κατάπαυση του πυρός για τρεις ημέρες, από την 8η έως τη 10η Μαΐου, η οποία συμπίπτει με τις εκδηλώσεις μνήμης της Μόσχας για την Ημέρα της Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις 9 του μηνός, αποτελεί την έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, χωρίς προϋποθέσεις, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών BRICS στη Βραζιλία. Την ίδια ώρα ο Ζελένσκι λέει «όχι σε εδαφικά δώρα στον Πούτιν», βάζοντας ουσιαστικά εκ νέου εμπόδια σε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, αφού οι δηλώσεις του δείχνουν πως επιθυμεί συνέχιση του πολέμου προκειμένου να επιχειρήσει να ανακαταλάβει τις ουκρανικές περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, δεν θεωρεί εφικτή την παρακολούθηση της τήρησης μιας μακράς κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, ενώ εκτίμησε πως η Ουκρανία και η Ευρώπη απαιτούν κατάπαυση του πυρός από τη Ρωσία μόνο και μόνο επειδή το Κίεβο υφίσταται ήττα στο πεδίο της μάχης.

Σχετικά με την πρωτοβουλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, ανέφερε πως «γνωρίζουμε το τίμημα αυτών των δηλώσεων από το Κίεβο», ενώ επανέλαβε πως η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί μόνο με την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της.

Οι δηλώσεις των ηγετών των πέντε πυρηνικών χωρών ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει να εξαπολυθεί εξακολουθούν να είναι επίκαιρες, πρόσθεσε.

«Η πρότασή μας, την οποία εξέφρασε ο Πρόεδρος Πούτιν, είναι η έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων, χωρίς προϋποθέσεις. Μια κατάπαυση του πυρός (για 30 ημέρες, την οποία απαιτεί η Ουκρανία) σε αυτή την κατάσταση θεωρείται προϋπόθεση», σημείωσε.

Για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη γνώμη της Μόσχας, ο διάλογος είναι πάντα προτιμότερος, με τις δύο χώρες να συνεχίζουν τις επαφές σε διάφορους τομείς, στην προσπάθειά τους να επιτύχουν μια ισορροπία συμφερόντων, είπε ο Λαβρόφ.

Στο εγγύς μέλλον, ο κόσμος θα δει απτά αποτελέσματα για τα αμοιβαία συμφέροντα Μόσχας και Ουάσινγκτον, πρόσθεσε.

Επιμένει ο Ζελένσκι

Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαιτούν να μη «χαριστεί» κανένα έδαφος στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με στόχο τον τερματισμό του πολέμου, καθώς η Ουάσινγκτον φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ρωσικής κυριαρχίας ουκρανικών περιοχών που κατέλαβε η Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι, στις προτάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ για την ειρηνευτική διευθέτηση του πολέμου περιλαμβάνουν αναγνώριση de jure από τις ΗΠΑ του ελέγχου της Ρωσίας στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, συν την de facto αναγνώριση σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι δυνάμεις της Μόσχας.

«Όλοι θέλουμε αυτός ο πόλεμος να τελειώσει με δίκαιο τρόπο, χωρίς δώρα στον Πούτιν, και ειδικά όχι εδάφη», δήλωσε ο Ζελένσκι σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής.

Η Ρωσία κατέχει εν μέρει τέσσερις επαρχίες στη νότια και ανατολική Ουκρανία · το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα, τις οποίες προσάρτησε μετά από δημοψηφίσματα το 2022, που καταδικάστηκαν από το Κίεβο και τους συμμάχους του.

Το 2014 η Μόσχα προσάρτησε επίσης με αντίστοιχο δημοψήφισμα την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, μετά από επέμβαση στρατιωτικών ειδικών της δυνάμεων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η διεθνής αναγνώριση αυτών των προσαρτήσεων αποτελεί «επιβεβλημένη» προϋπόθεση για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που ξεκίνησε το 2022.

Ο Ζελένσκι δηλώνει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο ρωσικής αναγνώρισης είναι μη αποδεκτό για το Κίεβο.

Ο Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι η θέση του Ουκρανού ηγέτη επί του ζητήματος αυτού μπορεί να αλλάξει και ασκεί ολοένα μεγαλύτερες πιέσεις στο Κίεβο προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τη Μόσχα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει μεταξύ άλλων πως εκτιμά ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ υπονόησε πως ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι αυτός που καθυστερεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Στο πλαίσιο του ουκρανικού αλαλούμ, ενώ ο Ζελένσκι είχε αποκλείσει πλήρως κάθε επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο, την Τρίτη δήλωσε ότι είναι έτοιμος «για κάθε μορφής συνομιλίες» με τη Ρωσία με προϋπόθεση την πλήρη εκεχειρία, ενώ παράλληλα κατηγορεί τη Ρωσία ότι κωλυσιεργεί και ζητά αποδείξεις ότι θέλει ειρήνευση.

Ενώ ο Ζελένσκι δέχεται ασφυκτική πίεση από τις ΗΠΑ αλλά και από το εσωτερικό της χώρας του για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, επιμένει απτόητος στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του, με ώθηση από τους Ευρωπαίους συμμάχους του, ζητώντας την πλήρη αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας, ακόμα και την Κριμαία που χάθηκε πριν 11 χρόνια, θέση που ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ χαρακτήρισε τον Φεβρουάριο «μη ρεαλιστική», με τον χρόνο να κυλάει προς όφελός του Πούτιν.

Ο Ζελένσκι υποθέτει ότι η Ρωσία «κάτι ετοιμάζει» στην Λευκορωσία

Εντωμεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βλέπει «ύποπτες» κινήσεις της Ρωσίας μετά την ανακοίνωση για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπέθεσε ότι η Ρωσία «ετοιμάζει κάτι» στην Λευκορωσία αυτό το καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων.

«Αυτό το καλοκαίρι Ρωσία ετοιμάζει κάτι εκεί, με πρόσχημα τις στρατιωτικές ασκήσεις, δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνάντηση κορυφής στην Βαρσοβία, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες ή να επικαλεσθεί αποδεικτικά στοιχεία.

Ρωσία και Λευκορωσία ανακοίνωσαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τον Σεπτέμβριο.

Νωρίτερα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε εκ νέου την Φινλανδία και τη Σουηδία, ακόμη και με πυρηνικό πλήγμα, εφόσον εγκατέλειψαν την ουδετερότητα και εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτερα, δημοσίευμα της Wall Street Journal έκανε λόγο για στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας στα σύνορά της με την Ευρώπη, κυρίως στην παραμεθόριο με την Φινλανδία, όπου συγκεντρώνει στρατεύματα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες εντός τηςΡωσίας να χαρακτηρίζουν τη δραστηριότητα κατά μήκος των φινλανδικών συνόρων ως μέρος της προετοιμασίας του Κρεμλίνου για πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε νεκροί από το μπλακ άουτ στην Ισπανία, μεταξύ τους τριμελής οικογένεια – Τα αντικρουόμενα σενάρια για τη… «συσκότιση»

«Τύμπανα πολέμου» μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν – «Πράσινο φως» από Μόντι στον στρατό να απαντήσει στην επίθεση στο Κασμίρ

Το σχέδιο για τα «χρυσά διαβατήρια» της Μάλτας παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 16.07.2025 15:09