search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27.06.2025 02:21
MENU CLOSE

Αποχωρήσεις από τα ψηφοδέλτια ΝΔ, η φήμη για τον Λοβέρδο, ο προφητικός Νότης, το μήνυμα της Ζαχαράκη και το παράδοξο με τη δικογραφία

06.05.2025 06:05
kalxas tue

Καλημέρα σας

Με περιοδείες ανά την Ελλάδα, θα προσπαθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να… ενισχύσει την τάση «επανασυσπείρωσης» της γαλάζιας εκλογικής βάσης, ώστε να πετύχει ορατά αποτελέσματα μέχρι την καλοκαιρινή ανάπαυλα.

Το σχεδόν ή περίπου 25% που καταγράφουν οι πρόσφατες, μετά τα μέτρα (επιδόματα), δημοσκοπήσεις θεωρείται καλό σημάδι μεν, αλλά όχι επαρκές.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι μετά από μία δύσκολη περίοδο, είναι πλέον κατάλληλο το κλίμα για ένα πυκνό πρόγραμμα επισκέψεων σε διάφορες περιοχές.

Πάντως καταβάλλεται προσπάθεια από το κυβερνητικό επιτελείο να πάει η συζήτηση σε θέματα που ενεργοποιούν τα συντηρητικά αντανακλαστικά του μεσαίου χώρου – όπως η ασφάλεια.

Αποχωρήσεις…

Έπεσε η πληροφορία ότι αποχωρούν, λέει, τουλάχιστον τέσσερις ή και πέντε γαλάζιοι βουλευτές στις επόμενες εκλογές – δεν θα είναι υποψήφιοι δηλαδή, με δική τους απόφαση – και έχει προκληθεί μια κάποια αναστάτωση στο στρατόπεδο της ΝΔ.

Οι πιο πολλοί από αυτούς που γνωρίζουν τα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος λένε για τον Γιάννη Τραγάκη – εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής πριν… 51 χρόνια το 1974 -, τον Διονύση Χατζηδάκη, τον Γιώργο Βλάχο, που δείχνει απογοητευμένος ως καραμανλικός από την πορεία της ΝΔ και τον Θόδωρο Καράογλου, που φέρεται ενδιαφερόμενος για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ένας πέμπτος είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, που είχε πει, πριν όμως εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής, ότι είναι η τελευταία του θητεία, αλλά τώρα δεν είναι και τόσο βέβαιο τι θα κάνει.

Ως εδώ τα σενάρια δεν έχουν… έκπληξη. Αλλά η πιθανότητα έκπληξης είναι ισχυρή, για τουλάχιστον μία περίπτωση: Αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη.

…Και μεταγραφές

Την ίδια ώρα βέβαια όλο και κάτι πληροφορίες για μεταγραφές υποψηφιοτήτων κυκλοφορούν.

Λέγεται για παράδειγμα ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος «κλείδωσε» στο μυαλό του Μητσοτάκη για το γαλάζιο ψηφοδέλτιο στο βόρειο τομέα της Αθήνας. Εκεί που εκλεγόταν δηλαδή και με το ΠΑΣΟΚ μέχρι να τον προσπεράσει η Μιλένα Αποστολάκη το 2023.

Ο ίδιος πάντως δηλώνει άγνοια για τα σενάρια αυτά και δεν επιβεβαιώνει ότι ενδιαφέρεται.

Τα καλά λόγια για κυβερνητικές πολιτικές και υπουργούς τα λέει επειδή αυτή είναι η άποψή του και όχι λόγω μίας τέτοιας προοπτικής συνεργασίας.

Η δικαίωση του Νότη και η παρέμβαση της Σοφίας

Ο Νότης Μηταράκης δικαιώθηκε, σχεδόν δύο χρόνια μετά, για εκείνη τη δήλωσή του ότι «πρέπει να αλλάξει ο ρόλος της πανεπιστημιακής αστυνομίας», που του κόστισε ουσιαστική την υπουργική του θέση τον Ιούλιο του 2023.

Ο Νότης είχε αντιληφθεί αμέσως μόλις πήγε στην Κατεχάκη ότι το πράγμα δεν τραβάει, αλλά η κυβέρνηση χρειάστηκε κάτι περίπου 20 μήνες για να καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σημείο να αναζητείται λύση στο αδιέξοδο.

Υπό αυτό το πρίσμα θα έχει ενδιαφέρον τι θα πει η Σοφία Ζαχαράκη στη σύνοδο των Πρυτάνεων που θα γίνει στα τέλη της εβδομάδας στη Χαλκιδική.

Η υπουργός Παιδείας μάλιστα μίλησε με τον μεταπτυχιακό φοιτητή που δέχθηκε επίθεση την περασμένη Τετάρτη στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, παρεμβαίνοντας στην υπόθεση, που απασχολεί τα πανεπιστήμια.

Συντασσόμενη στο κλίμα ότι η σκληρή αστυνόμευση δεν είναι λύση, η Ζαχαράκη θα μιλήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, για «ελεγχόμενη είσοδο και βαρύτατες επιπτώσεις μετά από τη συνεργασία πάντα των πρυτανικών αρχών», θυμίζοντας το με έμφαση το «αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων».

Ενημέρωση για τη δικογραφία με το σταγονόμετρο

Αυτό το παράδοξο που εξελίσσεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή με τη δικογραφία για τα Τέμπη – και με κάθε δικογραφία δηλαδή, καθώς η διαδικασία είναι ίδια – πρέπει να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.  

Με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, η Βουλή καλείται να παίξει ρόλο εισαγγελέα σε τέτοιες υποθέσεις.

Αλλά την ίδια ώρα απαγορεύεται, λέει, τα κόμματα και οι βουλευτές να πάρουν τη δικογραφία για να τη μελετήσουν. Ούτε αντίγραφα, ούτε καν φωτογραφίες μπορούν να βγάλουν, παρά μόνο να διαβάζουν και να κρατάνε σημειώσεις! Από 58.000 σελίδες δικογραφίας τι σημειώσεις να κρατήσει κανείς άραγε; Τόμους;   

Άρα πώς να κάνουν γρήγορα και εμπεριστατωμένα τη δουλειά που επιτάσσει το Σύνταγμα; Τι είδους αρμοδιότητα είναι αυτή, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς, άμεσης και απρόσκοπτης πρόσβασης σε ένα ογκώδες υλικό, όπως αυτή η δικογραφία;

Σημειωτέον ότι δεν πρόκειται περί απορρήτου υλικού ή εγγράφων που δεν τα έχει κανείς, παρά μόνο ο ανακριτής. Κανονικά διατίθενται σε όλους τους εμπλεκόμενους δικηγόρους. Όπερ σημαίνει ότι η διαδικασία που εφαρμόζεται είναι και λίγο ιλαρή…

Στα δύο το ΠΑΣΟΚ

Ένα κόμμα στα δύο είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι υπερβολή, ούτε απλό σχήμα λόγου.

Υπάρχει ένα κρίσιμο ερώτημα στις δημοσκοπήσεις (με τελευταία την Opinion Poll) που αφορά στο πώς βλέπουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ το σενάριο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά – η Κωνσταντοπούλου δεν μπαίνει στη συζήτηση.

Ε λοιπόν, τα ευρήματα δείχνουν βαθύ διχασμό, χτυπητή διαίρεση. Στην OP για παράδειγμα υπέρ τάσσεται το 47% και εναντίον το 49%. Μέχρι πριν ένα χρόνο η ισορροπία ήταν 35-65, αλλά πλέον τα πράγματα είναι εντελώς μοιρασμένα.

Άντε μετά να επιλέξει ο Ανδρουλάκης αν θα το πάει αριστερόστροφα ή δεξιόστροφα το μαγαζί…

Στο ΧΑ με κάθε τρόπο – Η αυξημένη κίνηση στο γραφείο του προέδρου και τα… παραθυράκια εισόδου

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο γραφείο του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες χτυπούν την πόρτα με στόχο την είσοδο στο ταμπλό. Η επιστροφή της εμπιστοσύνης, το κύρος μιας εισαγωγής και –πάνω απ’ όλα– η ανάγκη για ρευστότητα, επαναφέρουν στο προσκήνιο το όνειρο της χρηματιστηριακής… στέγης.

Και επειδή ο δρόμος προς την εισαγωγή δεν είναι πάντα ευθύς, κάποιοι εξετάζουν εναλλακτικές διαδρομές: αγορά χρηματιστηριακών «κελυφών», εξαγορές υφιστάμενων εισηγμένων ή ακόμη και εταιρικές συγχωνεύσεις, ώστε να αποκτηθεί το απαιτούμενο μέγεθος. Τα διαθέσιμα κελύφη, βέβαια, σπανίζουν πια – και γι’ αυτό η πίεση αυξάνεται.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το ενδιαφέρον δεν είναι καθόλου θεωρητικό: υπάρχουν σχέδια, ραντεβού και πιέσεις για fast track διαδικασίες. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, τους επόμενους μήνες να δούμε ένα μίνι κύμα νέων αφίξεων στο ΧΑ – με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

Τα εκλογικά σενάρια, ο δρόμος του Καραμανλή, η επιδίωξη του Μπακογιάννη, το «καπέλο» στον Δένδια, το μήνυμα Δούκα και το ναυάγιο της Λατινοπούλου

4 ερωτήματα για τη δικογραφία, οι πόντοι Μητσοτάκη στον Χατζηδάκη, ο πρωινός καφές στη Χαριλάου και  η επίθεση της Ζωής στον Τσίπρα

Η καυτή πατάτα της δικογραφίας, η μάστιγα με τους κομματικούς διορισμούς, η αξιολόγηση των υπηρεσιών και ο πολιτισμός Ανδρουλάκη– Λιακούλη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27.06.2025 00:48