Καταγγελία δικηγόρου θυμάτων Τεμπών: Έγιναν μαζικές διαγραφές αρχείων από τις κάμερες μετά το δυστύχημα
Νέες καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τα Τέμπη, από δικηγόρο οικογενειών θυμάτων, η οποία υποστηρίζει ότι στη δικογραφία για τη σιδηροδρομική τραγωδία δεν έχουν συμπεριληφθεί τα βίντεο, αλλά μόνο τα ηχητικά ντοκουμέντα.
Όπως είπε: «Ενώ οι ανακριτές τον Μάρτιο του 2023 ζήτησαν να κατασχεθούν τα βίντεο δηλαδή ζήτησαν να γίνει το αυτονόητο επί τη βάσει του οποίου, εάν αυτό είχε υλοποιηθεί άμεσα θα ξέραμε την αλήθεια. Με βάση την ενημέρωση που λάβαμε και τον Φεβρουάριο του 2025 όταν ενσωματώθηκε ένα μέρος των αρχείων και δη τα ηχητικά, αλλά διαπιστώσαμε ότι εξακολουθούσαν να λείπουν τα βίντεο, όταν ρωτήσαμε τον κ. ανακριτή για ποιο λόγο δόθηκαν οι ανακριτικές παραγγελίες για κατάσχεση των βίντεο, αυτές δεν υλοποιήθηκαν και δεν έχουν μπει ακόμα στη δικογραφία δύο χρόνια μετά, η απάντηση ήταν ότι «δεν μου παραδόθηκαν τα βίντεο από τη ΔΕΕ».
«Η απάντηση που λάβαμε από τον κύριο ανακριτή ότι απλά δεν παραδόθηκαν και ότι δεν υπήρχε αιτιολογία. Άρα έχουμε μία διαμορφωμένη κατάσταση στη βάση της οποίας η ΔΕΕ διατάχθηκε να κάνει την κατάσχεση των σχετικών αρχείων – βίντεο, δεν τα παρέδωσε στον ανακριτή -όπως μας αναφέρει- και ο ανακριτής δεν κίνησε καμία διαδικασία προς έρευνα των στελεχών της ΔΕΕ ή όποιου τέλος πάντων κατά νόμου υπευθύνου. Θα έπρεπε να έχει διαταχθεί προανακριτική έρευνα, για ποιους λόγους δεν υλοποιήθηκε η ανακριτική παραγγελία σε μία τέτοια τραγωδία», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, είπε ότι «αυτό το οποίο προέκυψε από την πρόσφατη έρευνα των λοιπών τεχνικών συμβούλων του κ. Κοκοτσάκη και Καράσκο, είναι ότι 2 Μαρτίου του 2023 (48 ώρες μετά τα Τέμπη), άρα πριν πάει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) να εκτελέσει τις ανακριτικές παραγγελίες, είχαν γίνει αλλεπάλληλες διαγραφές αρχείων υπό τον τίτλο “δυστύχημα”».
«Αρα, 14 Μαρτίου 2023 όταν πήγε εντός του κρίσιμου 15νθημέρου που ορίζει η νομοθεσία η ΔΕΕ, προφανώς κατά το ευλόγως αναμενόμενο, γιατί όπως μας έχουν ενημερώσει οι αρμόδιοι τεχνικοί σύμβουλοι είναι ευχερώς διαγνώσιμο, θα έπρεπε να έχουν διαγνώσει ότι υπήρξαν οι διαγραφές» σημείωσε.
Όπως υποστηρίζεται στο ρεπορτάζ του Open, έχουν γίνει εκατοντάδες διαγραφές, οι οποίες σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο που επικαλείται, τον κ. Ζωγράφου φτάνουν περίπου τις 300.
Διαβάστε επίσης:
ΕΛΜΕ Πειραιά: Κινητοποίηση για τη δίωξη κατά της εκπαιδευτικού Χρύσας Χοτζόγλου
Πειραιάς: Εντοπίστηκε κατάστημα με «φρουτάκια» – Τρεις συλλήψεις