ΠΕΜΠΤΗ 04.09.2025 11:36
MENU CLOSE

Συναντούσε «μυστικά» τον Πούτιν ο Γουίτκοφ; Θεωρίες και ερωτήματα στις ΗΠΑ για τον απεσταλμένο του Τραμπ

11.05.2025 06:40

Σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση ευαίσθητων διεθνών θεμάτων από την Ουάσιγκτον προκαλούν οι αποκαλύψεις του NBC σχετικά με τις ανεπίσημες εμφανίσεις/διαπραγματεύσεις του Στιβ Γουίτκοφ, προσωπικού απεσταλμένου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι επαφές έγιναν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, στις 11 Φεβρουαρίου, 13 Μαρτίου και 11 Απριλίου.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στις εν λόγω συναντήσεις, μεταφραστικό ρόλο φέρεται να είχε γυναίκα που επιλέχθηκε από το ίδιο το Κρεμλίνο, χωρίς να επιβεβαιώνεται αν πρόκειται για διερμηνέα εγκεκριμένη από τις αμερικανικές αρχές. 

Μάλιστα, σε σχετικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο, ο Γουίτκοφ ρωτά αμήχανα αν η γυναίκα είναι «από την πρεσβεία», αφήνοντας υπονοούμενα για την έλλειψη πρότερης ενημέρωσης.

Η γυναίκα αυτή ταυτοποιήθηκε, σύμφωνα με έρευνα του NBC, ως η 34χρονη Ναταλία Κόσκινα, δεύτερη γραμματέας στο τμήμα γλωσσολογίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με προϋπηρεσία στη ρωσική αποστολή στο ΝΑΤΟ και συμμετοχή σε επίσημες αποστολές υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρωσίας.

Αντίθετα με τον Γουίτκοφ, ο οποίος δεν γνωρίζει ρωσικά και εμφανίστηκε χωρίς επιτελείο, ο Πούτιν συνοδευόταν από τον σύμβουλό του Γιούρι Ουσάκοφ – πρώην πρέσβη της Ρωσίας στις ΗΠΑ – και τον Κίριλ Ντμιτρίγιεφ, απεσταλμένο για επενδυτικά και οικονομικά ζητήματα, καθώς και από τον δικό του μεταφραστή.

Η έλλειψη επίσημης εκπροσώπησης από την πλευρά των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την παρουσία μη διαπιστευμένων προσώπων, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και για το τι ειπώθηκε ακριβώς σε αυτές τις συναντήσεις, που αφορούν μείζονα γεωπολιτικά ζητήματα όπως η Ουκρανία, η Γάζα και το Ιράν.

Η υπόθεση Γουίτκοφ έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερα περιστατικά που θέτουν εν αμφιβόλω τις πρακτικές της διακυβέρνησης Τραμπ. Ανάμεσά τους και η υπόθεση “Signal”, όπου υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ χρησιμοποίησαν εμπορική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για απόρρητες συζητήσεις σχετικά με την επιχείρηση στην Υεμένη, με αποτέλεσμα, λόγω τεχνικού λάθους, να αποκτήσουν πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και ένας δημοσιογράφος.

Ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε το Κρεμλίνο έχουν προχωρήσει σε επίσημη τοποθέτηση για την υπόθεση Γουίτκοφ ή για την ταυτότητα της Ρωσίδας μεταφράστριας.

Διαβάστε επίσης:

Μακρόν: «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία»

Ιδιωτική επίσκεψη του νέου Πάπα στην βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε: Αφησε τριαντάφυλλο στον τάφο του Φραγκίσκου

Κρεμλίνο: «Η Ρωσία θα εξετάσει την πρόταση της Δύσης για εκεχειρία 30 ημερών» 

ΠΕΜΠΤΗ 04.09.2025 11:29
Exit mobile version