search
ΤΡΙΤΗ 08.07.2025 23:49
MENU CLOSE

Eurovision 2025: Μπορεί η διοργάνωση να αποφύγει την πολιτική στην «ουδέτερη» Ελβετία;

15.05.2025 09:50
eurovision-2025
Η φωτογραφία είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, ένας κανόνας υπερισχύει (θεωρητικά τουλάχιστον) όλων των άλλων: καμία πολιτική.

Αυτός ο κανόνας εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), μια ομοσπονδία σχεδόν 70 δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων με έδρα τη Γενεύη. Η EBU ελέγχει τους στίχους των τραγουδιών, τις ενδυμασίες των καλλιτεχνών και ακόμη και τα σκηνικά τους, με στόχο να φέρει λίγη ελβετική ουδετερότητα στο διαγωνισμό και να αποφύγει οτιδήποτε αμφιλεγόμενο που θα μπορούσε να χαλάσει τη διασκέδαση.

Κι όμως, όπως σημειώνουν οι New York Times, όταν ο τελικός της Eurovision πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο στην έδρα της EBU στη Βασιλεία της Ελβετίας, η πολιτική θα εξακολουθεί να υφέρπει στο παρασκήνιο, ακόμα κι αν οι διοργανωτές καταφέρουν να την κρατήσουν μακριά από τη σκηνή.

Πολιτική και τραγούδι

Σε μια εποχή που οι επιπτώσεις του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα εξακολουθούν να επηρεάζουν τον πολιτιστικό χώρο, και η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι απομονωμένες λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, το ποιος έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη Eurovision φέρνει την πολιτική στο προσκήνιο.

Επιπλέον, το τι θεωρείται «πολιτικό» είναι συχνά μια ολισθηρή έννοια, στην οποία η EBU δεν δίνει πάντα συνεπή απάντηση.

Πρόσφατα, ραδιοτηλεοπτικοί φορείς από την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία ζήτησαν δημόσια συζήτηση για τη συμμετοχή του Ισραήλ, επαναφέροντας μια διαμάχη που απείλησε να επισκιάσει τον περσινό διαγωνισμό.

Στον περσινό τελικό στο Μάλμε της Σουηδίας, ορισμένοι καλλιτέχνες υπέγραψαν ψηφίσματα και έκαναν δηλώσεις υπέρ του αποκλεισμού του Ισραήλ λόγω της κατάστασης στη Γάζα. Μέλη του κοινού αποδοκίμασαν τον ισραηλινό καλλιτέχνη – αν και υπήρξαν και χειροκροτήματα.

Οι υπεύθυνοι της Eurovision απάντησαν επαναλαμβάνοντας την πάγια γραμμή ότι ο διαγωνισμός είναι διαγωνισμός μεταξύ ραδιοτηλεοπτικών φορέων, όχι κρατών. Άρα, οι πράξεις μιας κυβέρνησης δεν πρέπει να επηρεάζουν τον διαγωνισμό.

Φέτος, η EBU εξέδωσε έναν κώδικα δεοντολογίας που απαιτεί από όλους τους καλλιτέχνες και τις ομάδες τους να απέχουν από «πολιτικές δηλώσεις ή πρόκληση αντιπαραθέσεων». Επιπλέον, διόρισε τον Βρετανό παραγωγό εκδηλώσεων Μάρτιν Γκριν, γνωστό από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου 2012, ως επικεφαλής του διαγωνισμού και εκπρόσωπο σε περίπτωση κρίσεων.

«Έγιναν λάθη πέρυσι και όλοι μάθαμε από αυτά», είπε ο Γκριν σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι η Eurovision έχει πλέον «μια λεπτή ισορροπία να διατηρήσει». Όμως, κατέληξε, πρόκειται για «τηλεοπτικό σόου για όλη την οικογένεια», το οποίο οι θεατές θέλουν να απολαύσουν χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Ο… «ΟΗΕ της τηλεόρασης»

Η δράση της EBU εκτείνεται πέρα από τη Eurovision: διαθέτει περίπου 500 υπαλλήλους που ασκούν πιέσεις σε κυβερνήσεις εκ μέρους των μελών της και παρέχουν συμβουλές για τις τεχνολογικές εξελίξεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Το διοικητικό της συμβούλιο και η γενική συνέλευση, των οποίων οι συνεδριάσεις δεν δημοσιοποιούνται, επιβλέπουν αυτές τις δραστηριότητες και τη Eurovision.

Επειδή οι δημόσιοι φορείς της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συνεισφέρουν τα περισσότερα στη χρηματοδότηση της Eurovision, οι «μεγάλοι πέντε» προκρίνονται αυτόματα στον τελικό.

Πίσω από τη σκηνή, η Eurovision θυμίζει «τα Ηνωμένα Έθνη της τηλεόρασης», σύμφωνα με τη Σάρα Γιουέν, επόπτρια της Eurovision το 2003. Οι διαπραγματεύσεις, οι εθνικές περηφάνιες και οι διπλωματικές εντάσεις δεν λείπουν ποτέ.

Η πολιτική άρχισε να απειλεί σοβαρά τον διαγωνισμό τα τελευταία χρόνια.

Το 2009, η EBU ζήτησε από τη Γεωργία να αλλάξει το τραγούδι «We Don’t Wanna Put In» καθώς θεωρήθηκε ότι αναφερόταν στον πρόεδρο Πούτιν, λίγο μετά τον πόλεμο Γεωργίας-Ρωσίας. Η Γεωργία αρνήθηκε και αποχώρησε.

Πέρυσι, ζητήθηκε από το Ισραήλ να αλλάξει τον τίτλο και κάποιους στίχους του τραγουδιού του «October Rain», επειδή φαινόταν να αναφέρεται στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. Το τραγούδι μετονομάστηκε σε «Hurricane» και κάποιοι στίχοι άλλαξαν.

Ο Γκριν παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί πότε ένα τραγούδι είναι πολιτικό. «Είναι πολύ δύσκολο να το δεις άσπρο-μαύρο», είπε, και εξήγησε ότι βασικό κριτήριο είναι αν κάποιος προσπαθεί να «εκμεταλλευτεί τον διαγωνισμό».

Η πρόκληση του να διατηρηθεί η πολιτική εκτός Eurovision ξεπέρασε κατά πολύ τα τραγούδια το 2021, όταν η Λευκορωσία ξεκίνησε καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης αποφάσισε να αναστείλει τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Λευκορωσίας — κάτι που σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετάσχει στη Eurovision — εξαιτίας αυτού που χαρακτήρισε ως “εξαιρετική” κυβερνητική παρέμβαση στη λειτουργία του φορέα.

Το 2022, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η EBU αρχικά είπε ότι η Ρωσία μπορούσε να διαγωνιστεί, αλλά μετά από αντιδράσεις, την απέκλεισε.

Ορισμένοι το θεώρησαν αυτό ανθρωπιστική, όχι πολιτική απόφαση. Παρ’ όλα αυτά, ακτιβιστές χρησιμοποιούν τον αποκλεισμό της Ρωσίας ως προηγούμενο για την αποβολή του Ισραήλ.

Άλλες χώρες αποχώρησαν από μόνες τους: η Τουρκία από το 2013, επειδή σύμφωνα με τον Ερντογάν η Eurovision υπονομεύει τις οικογενειακές αξίες. Η Ουγγαρία, με παρόμοια γραμμή κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, δεν συμμετείχε από το 2019.

Ο Γκριν τόνισε ότι η παρουσία ΛΟΑΤΚΙ+ καλλιτεχνών δεν θεωρείται πολιτική πράξη από τη Eurovision, αλλά μέρος του χαρακτήρα της – εορτασμός της ταυτότητας και της διαφορετικότητας.

Για χώρες με άλλες αξίες, μπορεί να δημιουργηθεί εναλλακτική: ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για αναβίωση του Intervision, ενός ανταγωνιστικού διαγωνισμού με συμμετοχές από Ινδία, Κίνα και Βραζιλία.

Διαβάστε επίσης:

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, τρόμος και «Λαμπυρίσματα» (Videos)

Σινεμά: Μια γλυκειά μελέτη θανάτου

Robert Benton: Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο Οσκαρικός σκηνοθέτης του «Kramer vs. Kramer» (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 08.07.2025 23:49