Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Με τουλάχιστον τρεις αιχμές για την Τουρκία «διάνθισε» την ομιλία του στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τίτλο «Strengthening Maritime Security through International Cooperation for Global Stability» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η Ελλάδα είναι η τρέχουσα προεδρεύουσα του Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις. Οι απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια δεν διαφέρουν: ο μόνος τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε είναι μέσω της αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας, είτε σε επίπεδο κρατών είτε σε επίπεδο διεθνών οργανισμών είτε σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα. Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα».
Η πρώτη έμμεση αναφορά του στην Τουρκία εντοπίζεται στη φράση «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις μη ασφαλείς και παράνομες πρακτικές που συνιστούν σοβαρή απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον. Περιλαμβάνουν απάτες που σχετίζονται με τη νηολόγηση, τις θαλάσσιες μεταφορές χαμηλής ποιότητας, την παράκαμψη κυρώσεων, αλλά και φαινόμενα όπως οι “σκιώδεις στόλοι”, στους οποίους η Ελλάδα επιδεικνύει μηδενική ανοχή», καθώς στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν η Άγκυρα είχε κατηγορηθεί ότι διευκολύνει μέσω της ναυσιπλοΐας το «σπάσιμο» των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.
Μια δεύτερη αιχμή προς την Άγκυρα ήλθε όταν ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η ελευθερία της συνδεσιμότητας για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Διότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μια διαφοροποιημένη, οικονομικά προσιτή και υψηλού επιπέδου ενέργεια και συνδεσιμότητα ως προς τα δεδομένα. Αυτό είναι ένα ζήτημα καίριας σημασίας, παγκοσμίως». Υπενθυμίζονται εδώ οι αντιδράσεις της Τουρκίας στο σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ένα σχέδιο που προς το παρόν μοιάζει να έχει «παγώσει».
Σε τρίτο επίπεδο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση του νομικού πλαισίου είναι απαραίτητη. Από την άποψη αυτή, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) θέτει τη βάση για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημερινές και οι αναδυόμενες απειλές ασφάλειας. Η UNCLOS αντικατοπτρίζει, ουσιαστικά, το διεθνές εθιμικό δίκαιο και πρέπει να γίνεται σεβαστή στο σύνολό της». Αυτή ήταν η Τρίτη αιχμή προς την Τουρκία η οποία δεν έχει κυρώσει την UNCLOS, θέτοντας ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η θαλάσσια ασφάλεια είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων: άνω του 80% του όγκου του διεθνούς εμπορίου μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. Ο ασφαλής θαλάσσιος χώρος προάγει την παγκόσμια πολιτική σταθερότητα, την οικονομική σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της σταθερότητας των τιμών, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία όλων των λαών».
Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε ότι «η χώρα που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, η Ελλάδα, θα παραμείνει “θεματοφύλακας” της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Σε στενή συνεργασία με όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ, θα εργαστούμε από κοινού γι’ αυτόν τον πολύ σημαντικό σκοπό, κατά τη διάρκεια της θητείας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πέραν αυτής».
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.