Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Λόγο για τρεις νεκρούς σε αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο νότιο τμήμα της χώρας, έκανε χθες (22/5) το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, παρά την κατάπαυση του πυρός που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο.
Κατά το υπουργείο, «ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε επιδρομή drone εναντίον οχήματος στο χωριό Άιν Μπάαλ», στην περιοχή της Τύρου.
Άλλα πλήγματα μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων σκότωσαν δεύτερο άνθρωπο στο χωριό Γιατέρ και τρίτο στο χωριό Αϊταρούν. Και οι δυο κοινότητες βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «εξάλειψε τον τρομοκράτη Χουσέιν Νάτζι Μπάρζα» στην περιοχή της Τύρου.
Κατ’ αυτόν, ο Χουσέιν Μπάρζα ήταν μηχανικός και άνθρωπος-κλειδί στην παραγωγή όπλων της Χεζμπολά, επιφορτισμένος με την ανάπτυξη υποδομών για την κατασκευή πυραύλων εδάφους-εδάφους του σιιτικού κινήματος.
Πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, «εξάλειψε διοικητή» της δύναμης Ραντουάν, επίλεκτης μονάδας του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, στην κοινότητα Γιατέρ, και «τρομοκράτη της Χεζμπολά» στην κοινότητα Αϊταρούν.
Αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης στο Γιατέρ είπε πως η επιδρομή στο χωριό του σκότωσε άνδρα που χρησιμοποιούσε εκσκαφέα για να απομακρύνει συντρίμμια από το σπίτι του, που υπέστη ζημιές στον πόλεμο, σύμφωνα με το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI.
Επρόκειτο για την τέταρτη φορά που εξαπολύθηκαν ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο σε τρεις μέρες. Προχθές Τρίτη, ανακοινώθηκε πως τραυματίστηκαν εννιά άνθρωποι. Το Ισραήλ ανακοίνωσε από την πλευρά του πως «εξάλειψε τοπικό διοικητή της Χεζμπολάχ».
Παρά την ανακωχή που κηρύχθηκε την 27η Νοεμβρίου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν συχνά τον Λίβανο, στοχοποιώντας μαχητές ή υποδομές της Χεζμπολάχ, και μονάδες τους συνεχίζουν να κατέχουν πέντε τοποθεσίες στρατηγικής σημασίας στο νότιο τμήμα της λιβανικής επικράτειας.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που κλείστηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Γαλλίας προέβλεπε ιδίως τη διάλυση των στρατιωτικών υποδομών του κινήματος στις περιοχές ανάμεσα στον ποταμό Λιτάνι και τα σύνορα με το Ισραήλ, κάπου 30 χιλιόμετρα νότια.
Προχθές Τρίτη, η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ειδική απεσταλμένη για τη Μέση Ανατολή, η Μόργκαν Όρταγκους, δήλωσε πως οι αρχές του Λιβάνου έχουν «πολλά να κάνουν» ακόμη για να αφοπλίσουν τη Χεζμπολάχ, «όχι μόνο νότια του (ποταμού) Λιτάνι», αλλά και «σε όλη τη χώρα».
Διαβάστε επίσης:
Βόρεια Κορέα: Εκτοξεύει πυραύλους κρουζ
Αιματηρή επίθεση έξω από Εβραϊκό Μουσείο στις ΗΠΑ – Νεκροί δύο υπάλληλοι της Ισραηλινής Πρεσβείας
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.