search
ΠΕΜΠΤΗ 31.07.2025 06:29
MENU CLOSE

Στα χαρακώματα για τα Τέμπη και πάλι τα κόμματα – Καταγγέλουν συγκάλυψη μετά την πρόταση της ΝΔ για την προανακριτική

28.05.2025 06:30
proanakritiki_0704_1920-1080_new

Στα χαρακώματα για την τραγωδία των Τεμπών βρίσκονται και πάλι τα κόμματα μετά την κατάθεση στη Βουλή της πρότασης της ΝΔ για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Καραμανλή. 

Η γαλάζια πρόταση που ρίχνει στα μαλακά τον πρώην υπουργό και με fast track διαδικασίες θα τον παραπέμψει στο Δικαστικό Συμβούλιο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς «τα στοιχεία για τυχόν ποινική ευθύνη εις βάρους του κ. Καραμανλή δεν είναι ισχυρά», έχει πυροδοτήσει νέα σφοδρή πολιτική σύγκρουση. 

Τα κόμματα κάνουν λόγο για συγκάλυψη και καταγγέλλουν ότι διαδικασίες εξπρές με «οδηγό» το μοντέλο Τριαντόπουλο επιχειρούν να απαλλάξουν τον πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί στην Ολομέλεια όπου στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να συζητηθούν οι δύο προτάσεις, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε μια συνεδρίαση. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις η συζήτηση θα δοθεί την εβδομάδα μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και σίγουρα μετά τις 3 Ιουνίου οπότε και λήγει το 7ήμερο στο οποίο 30 βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την ενεργοποίηση του γνωμοδοτικού δικαστικού συμβουλίου για να ελέγξει τη βασιμότητα της κατηγορίας που ζητείται να ελεγχθεί ο Κώστας Καραμανλής. Το 7ήμερο για τον «έλεγχο» της πρότασης του ΠΑΣΟΚ έχει παρέλθει. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με όσα έλεγαν βουλευτές του ενδέχεται να μην καταθέσει καν δική του πρόταση, αφού δεν διαθέτει τις απαιτούμενες 30 υπογραφές. Οι συζητήσεις με τη Νέα Αριστερά κατέληξαν σε ναυάγιο, επιμένοντας ότι πρέπει να μπει κι ο πρωθυπουργός στο κάδρο. 

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια μπορούν, εφόσον, το θελήσουν να λάβουν το λόγο ο Κώστας Καραμανλής αλλά και όλα τα πρόσωπα που ζητά το ΠΑΣΟΚ να ελεγχθούν για κακούργημα, οι κ.κ. Καραμανλής και Σπίρτζης αλλά και οι υφυπουργοί τους Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Καραγιάννης (ΝΔ), Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκος Μαυραγάνης και Θάνος Μωραϊτης (ΣΥΡΙΖΑ).

Στο τέλος της συζήτησης θα στηθούν 8 κάλπες, μια για κάθε ένα από πρόσωπα που ζητείται να ερευνηθούν με τους βουλευτές στη μυστική ψηφοφορία θα αποφασίζουν τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Καραμανλή που είναι και η πρόταση της πλειοψηφίας. Βουλευτές της ΝΔ δεν κρύβουν πάντως, την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαρροές στη μυστική ψηφοφορία. 

Σημειώνεται ότι με ανάρτησή του στο Facebook, ο Χ. Σπίρτζης ανέφερε ότι «η μη συμπερίληψή μου στην πρόταση της Ν.Δ. για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής διερεύνησης για το έγκλημα των Τεμπών, αποτελεί πράξη πολιτικής δειλίας και ανηθικότητας.

Αποδεικνύει όσα έλεγα από την πρώτη μέρα για την λάσπη, την προσπάθεια συμψηφισμών και διάχυσης ευθυνών, την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, τον συντονισμένο επικοινωνιακό χειρισμό, με μοναδικό στόχο να μείνει ως σήμερα αναπάντητο το ερώτημα του λόγου της καταστροφής στοιχείων από την σιδηροδρομική τραγωδία.

Το βέβαιο είναι ένα : Αν ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε το 2023 όπως το 2019, με το ίδιο προσωπικό, τα ίδια συστήματα, την ίδια συνεργασία με όλους τους ανθρώπους της σιδηροδρομικής οικογένειας και την ίδια επιμέλεια στην πρόοδο των έργων, δεν θα είχαν χαθεί 57 ανθρώπινες ζωές.

Με την πρόταση τους οι βουλευτές της ΝΔ κρύβονται πίσω από την δήθεν παραγραφή, όταν έχω ζητήσει δύο φορές την διερεύνηση πιθανών ευθυνών μου, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 5 του Συντάγματος, που ξεπερνά την παραγραφή.

Επικαλούνται την παρέλευση της αποσβεστικής προθεσμίας του όποιου υπουργικού αδικήματος μου, χωρίς να έχουν στοιχειοθετήσει οποιοδήποτε αδίκημα και χωρίς να έχουν οποιοδήποτε έγγραφο ή στοιχείο.

Αναφέρουν δήθεν ευθύνες μου για καθυστερήσεις της άθλιας σύμβασης της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, 717/14, όταν δεν τολμούν να με συμπεριλάβουν στην προανακριτική, όταν για 4 χρόνια υλοποίησαν το 5% της υπολειπόμενης σύμβασης, όταν δεν επιδιόρθωσαν την τηλεδιοίκηση Λάρισας και όταν κλείνουν επιδεικτικά τα μάτια, όπως και οι Εισαγγελικές αρχές, στις δικαστικές αποφάσεις και στα πορίσματα των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων, παρόλο που εμπεριέχονται στην δικογραφία.

Δεν με συμπεριλαμβάνουν στην πρόταση τους για να μην μιλήσω με στοιχεία, όπως πάντα, στην προανακριτική, για να μην αναδειχθούν οι ευθύνες τους τόσο για τους λόγους που οδήγησαν στο δυστύχημα, όσο και για τα όσα ακολούθησαν.

Δεν θα σταματήσω να αγωνίζομαι για να διερευνηθούν όλοι και όλα. Δεν ήμασταν, δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ποτέ ίδιοι».

Διαβάστε επίσης:

Θεοδωρικάκος: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια για την πατρίδα από μια ισχυρή, πραγματικά ανταγωνιστική οικονομία

ΠΑΣΟΚ: Υπερπλεόνασμα εντυπώσεων εις βάρος των κοινωνικών και αναπτυξιακών αναγκών

Μαρία Καρυστιανού: Η Νέα Δημοκρατία ξεπλένει τον Κώστα Καραμανλή, που έπαιξε τις ζωές των παιδιών μας στα ζάρια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 31.07.2025 05:23