Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Ερωτήματα σχετικά με την Κεντροαριστερά, αλλά και για το ενδεχόμενο νέου κόμματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αντώνη Σαμαρά κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της MRB για το Open, το β΄ μέρος της οποίας παρουσιάστηκε την Παρασκευή .Στην πολιτική αποτύπωση των κομμάτων, η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας ανέρχεται στο 77,5% ενώ του ΠΑΣΟΚ στο 75,7%, ενώ δόθηκαν απαντήσεις και ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
Ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, το 31,9% θεωρεί τον πρώτο ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό, και το 29,1% την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. Κανένας από τους δύο απαντά το 39%.
Ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Νίκο Ανδρουλάκη, το 32,2% προτιμά τον πρώτο για πρωθυπουργό και το 22,3% τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 45,5%.
Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας κρίνουν σε 70,9% ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε 11,7% τον… κανένα.
Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 40,2% κρίνουν ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Νίκο Ανδρουλάκη, σε ποσοστό 26,9% τον κανένα και σε ποσοστό 7,5% τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος έρχεται… τρίτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Πρώτος έρχεται ο κανένας με 33,8% και δεύτερη Ζωή Κωνσταντοπούλου με 21,7%.
Το 65,8% απαντά πως μάλλον ή σίγουρα δεν θα ψήφιζε πιθανό κόμμα με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 29,1% πως μάλλον ή σίγουρα θα ψήφιζε. Το 5,1% απαντά πως δεν γνωρίζει.
Ανάμεσα στους ψηφοφόρους που προσδιορίζονται ως κεντρώοι/κεντροαριστεροί ή αριστεροί, το 52,9% απαντά πως σίγουρα ή μάλλον δεν θα ψήφιζε ένα νέο κόμμα υπό τον Τσίπρα, ενώ το 43,7% πως μάλλον ή σίγουρα θα ψήφιζε.
Αναφορικά με το ποιος μπορεί να ενώσει το χώρο της κεντροαριστεράς και στο δίπολο Αλέξης Τσίπρας και Ζωή Κωνσταντοπούλου, το 32,5% προτιμά τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ το 30,9% την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας. Το 31,2% απαντά κανένας και το 5,4% απαντά πως δεν γνωρίζει.
Από την άλλη το 80,1% απαντά πως μάλλον και σίγουρα δεν θα ψήφιζε ένα νέο κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ το 16,1% απαντά πως μάλλον ή σιγουρα θα το ψήφιζε.
Στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, το ποσοστό που δεν θα ψήφιζε ένα πιθανό κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, ανέρχεται στο 75,5%. Το ποσοστό που θα ψήφιζε ένα πιθανό κόμμα υπό τον πρώην πρωθυπουργό, στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, ανέρχεται στο 22%.
Το 52% διαφωνεί με την άποψη πως δεν υπάρχει ισχυρή εναλλακτική εξουσίας και ότι η Νέα Δημοκρατία τελικά θα ανακάμψει, την ώρα που το 39,8% απαντά πως συμφωνεί με αυτή την άποψη.
Το 43,5% απαντά πως θα πάει να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές ακόμη και εάν δεν εκφράζεται από άλλο κόμμα, το 20,4% πως θα ψηφίσει διότι έχει συγκεκριμένο κόμμα που θέλει να στηρίξει, το 10,4% γιατί θέλει να ψηφίσει το κόμμα που του δημιουργεί σιγουριά, παρότι δεν τον εκφράζει, το 10,4% γιατί θέλει να επιλέξει το μικρότερο κακό, και το 2,6% γιατί θέλει να στηρίξει ένα επιθετικό κόμμα και να στείλει μήνυμα τιμωρίας στα υπόλοιπα.
Στον αντίποδα, το 5,9% απαντά πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα ψηφίσει, το 5,2% απαντά πως δεν θα ψηφίσει γιατί δεν εκφράζεται από κανέναν και το 0,6% απαντά πως δεν θα ψηφίσει διότι έτσι «τιμωρεί» το σύστημα.
Συνολικά το 87,3% απαντά πως θα πάει να ψηφίσει και το 11,7% πως δεν θα πάει να ψηφισει ή δεν έχει αποφασίσει.
Η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στο 77,5%, ενώ του ΠΑΣΟΚ στο 75,7%:
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.