search
ΚΥΡΙΑΚΗ 27.07.2025 21:35
MENU CLOSE

Λιβύη: Ο Χάφταρ εξετάζει την αναγνώριση του τουρκολιβυκού μνημονίου

03.06.2025 18:56
haftar-12-new

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τον Χαφτάρ, ανακοίνωσε ότι συστάθηκε επιτροπή για την έγκριση της «Συμφωνίας Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας» (το περίφημο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο) που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της λιβυκής κυβέρνησης. Την είδηση μεταδίδουν ΜΜΕ της Λιβύης και αναμεταδίδει η τουρκική ιστοσελίδα trhaber.com.

Η συμφωνία αυτή είχε υπογραφεί το 2019 μεταξύ της Τουρκίας και της επίσημης κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, και επί της ουσίας οριοθετούσε ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της ωστόσο τα ελληνικά νησιά μεταξύ των οποίων και την Κρήτη.

Η κυβέρνηση του Χαφτάρ, που εδρεύει στο Τομπρούκ δεν την είχε αναγνωρίσει, ενώ η Ελλάδα την είχε καταγγείλει ως παράνομη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2024, το εφετείο της Τρίπολης στη Λιβύη είχε ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο για κοινή έρευνα για υδρογονάνθρακες καθώς, η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας «δεν έχει την δικαιοδοσία να υπογράφει συμφωνίες που αφορούν την κυριαρχία του κράτους, την εκμετάλλευση φυσικών πόρων, χωρίς την εξουσιοδότηση και την έγκριση του κοινοβουλίου».

Ωστόσο, η κίνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων εγείρει υπόνοιες ότι ο Χαφτάρ σκέπτεται πλέον να το αναγνωρίσει.

Το τουρκικό trhaber επιχαίρει για την νέα εξέλιξη, γράφοντας πως «μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δέχτηκαν ένα βαρύ πλήγμα οι επεμβατικές και φανταστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας, οι οποίες ήταν αντίθετες με το διεθνές δίκαιο».

Επίσης, αναφέρει ότι «στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Χαφτάρ να προσεγγίσει την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η εν λόγω συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας αναμένεται επίσης να εγκριθεί από την κυβέρνηση του Τομπρούκ».

«Η Συμφωνία για την Οριοθέτηση των Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στις 27 Νοεμβρίου 2019, προσέλκυσε την προσοχή ως συμφωνία που προστατεύει τα δικαιώματα των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία ήταν επίσης απάντηση στα μονομερή βήματα που έλαβαν η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της “Νότιας Κύπρου” στη Μεσόγειο», αναφέρει το δημοσίευμα του TR Haber.

Και προσθέτει: «Προκειμένου να δείξει την αντίδρασή της στη συμφωνία, η Ελλάδα έδωσε τελεσίγραφο στον Μοχάμεντ αλ-Μενφί, ο οποίος ήταν τότε πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα, για να παρουσιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας. Όταν ο αλ-Μενφί δεν συμμορφώθηκε με το τελεσίγραφο, κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο από την Ελλάδα».

«Τον Δεκέμβριο του 2019, όταν του ζητήθηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα εντός 72 ωρών, ο αλ-Μένφι επέστρεψε στη Λιβύη περίπου 1,5 χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και έγινε επικεφαλής της διοίκησης της χώρας ως Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης. Ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δέχτηκε στην Τρίπολη τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος τον κήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Διαβάστε επίσης:

Πάνω από 8 εκατ. ευρώ απέσπασε διεθνής σπείρα από τηλεφωνικές απάτες – Συνέλαβαν και δύο Έλληνες

Την αποφυλάκισή του ζητά ο Ράτκο Μλάντιτς, καταδικασμένος για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Κακά μαντάτα για τους Γάλλους: Το Pornhub αναστέλλει τη λειτουργία του στη χώρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 27.07.2025 21:34