search
ΠΕΜΠΤΗ 26.03.2026 07:42
MENU CLOSE

ΗΠΑ – Ρωσία: Δεν τα βρίσκουν ούτε στην συμφωνία για τα πυρηνικά, λόγω… κακών σχέσεων – «Υπαρξιακός» ο πόλεμος με Ουκρανία, λέει η Μόσχα

06.06.2025 14:33
russia_nuclear_weapons

Η Ρωσία δεν βλέπει πολλές πιθανότητες να διασωθεί η τελευταία συμφωνία της για τα πυρηνικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αναμένεται να λήξει σε οκτώ μήνες, δεδομένης της «διαλυμένης» κατάστασης των σχέσεών της με την Ουάσινγκτον δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος της για τον έλεγχο των πυρηνικών σε συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων TASS πως το σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας Χρυσός Θόλος που έχει προτείνει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας «πολύ αποσταθεροποιητικός παράγοντας» που προκαλεί ανυπέρβλητα νέα εμπόδια στον έλεγχο των εξοπλισμών.

Τα σχόλιά του είναι τα πιο ζοφερά μέχρι τώρα σχετικά με τις προοπτικές της συμφωνίας New START, της τελευταίας εναπομείνασας συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών, που θέτει ανώτατα όρια στον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει η κάθε πλευρά.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέστειλε το 2023 τη ρωσική συμμετοχή στη New START, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις ΗΠΑ λόγω της υποστήριξής τους στην Ουκρανία, αν και είπε πως η Ρωσία θα παρέμενε εντός των ορίων της συνθήκης στις πυρηνικές κεφαλές, στους πυραύλους και στα βαριά βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

Αν όμως η συνθήκη δεν παραταθεί ή αντικατασταθεί μετά τη λήξη της στις 5 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, ειδικοί στην ασφάλεια φοβούνται ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών σε μια περίοδο έντονης διεθνούς πίεσης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία για τον οποίο τόσο ο Πούτιν όσο και ο Τραμπ έχουν πει ότι μπορεί να οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, μια αξιόπιστη πηγή για τον έλεγχο των εξοπλισμών, λέει πως αν η Ρωσία αποφασίσει να εγκαταλείψει τα όρια της συνθήκης, θα μπορούσε θεωρητικά να αυξήσει το αναπτυγμένο πυρηνικό οπλοστάσιό της έως 60% μεταφορτώνοντας εκατοντάδες επιπρόσθετες πυρηνικές κεφαλές.

«Απλώς ερείπια»

Ο Ριαμπκόφ χαρακτήρισε τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ «απλώς ερείπια». «Δεν υπάρχει βάση για πλήρους κλίμακας συνέχιση της New START υπό τις παρούσες συνθήκες. Και δεδομένου ότι η συνθήκη κλείνει τον κύκλο ζωής της σε περίπου οκτώ μήνες, το να μιλάμε για ρεαλισμό ενός τέτοιου σεναρίου χάνει όλο και περισσότερο το νόημά του», είπε ο Ριαμπκόφ στο TASS.

«Βέβαια, πολύ αποσταθεροποιητικά προγράμματα όπως ο Χρυσός Θόλος –και οι ΗΠΑ εφαρμόζουν έναν αριθμό από αυτά– δημιουργούν επιπρόσθετα, δύσκολο να ξεπεραστούν εμπόδια στην εποικοδομητική εξέταση οιωνδήποτε πιθανών πρωτοβουλιών στο πεδίο του ελέγχου των πυρηνικών πυραυλικών όπλων, όταν και αν φτάσουν εκεί», προσέθεσε.

Ο Τραμπ δήλωσε τον περασμένο μήνα πως επέλεξε ένα σχέδιο για το κόστους 175 δισ. δολαρίων, το πρόγραμμα Χρυσός Θόλος, που αποσκοπεί να εμποδίσει απειλές από την Κίνα και τη Ρωσία με τη δημιουργία ενός δικτύου δορυφόρων, που μπορεί να φθάνουν τις μερικές εκατοντάδες, προκειμένου να αναγνωρίζουν, να παρακολουθούν και ενδεχομένως να αναχαιτίζουν εισερχόμενους πυραύλους.

Αναλυτές λένε πως η πρωτοβουλία μπορεί να κλιμακώσει απότομα τη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, προτρέποντας και άλλες χώρες να θέσουν παρόμοια συστήματα εκεί ή να αναπτύξουν πιο προηγμένα όπλα ώστε να διαφεύγουν από την πυραυλική ασπίδα.

Κρεμλινο: «Υπαρξιακό ζήτημα» ο πόλεμος στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο επισήμανε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι υπαρξιακό ζήτημα για τη Ρωσία, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέκρινε τη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου με έναν καυγά παιδιών στο πάρκο.

«Καμιά φορά βλέπεις δύο μικρά παιδιά να τσακώνονται σαν τρελά, μισούν το ένα το άλλο και τσακώνονται σε ένα πάρκο», δήλωσε ο Τραμπ την Πέμπτη. «Καμιά φορά είναι καλύτερο να τα αφήσεις να τσακωθούν για λίγο και μετά να τα χωρίσεις», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για το σχόλιο αυτό του Ρεπουμπλικάνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σχολίασε: «Εδώ, φυσικά, ο Αμερικανός πρόεδρος μάλλον έχει τη δική του άποψη για το τι συμβαίνει, αλλά για εμάς είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα, είναι ένα ζήτημα που αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα, είναι ένα ζήτημα που αφορά την ασφάλειά μας και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, το μέλλον της χώρας μας».

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα ευγνωμονεί τις ΗΠΑ για τις μεσολαβητικές τους προσπάθειες και εκτίμησε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι επαφές με την Ουάσινγκτον. Σε ό,τι αφορά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, το Κρεμλίνο επεσήμανε ότι δεν θα εμπλακεί, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών είναι εσωτερικό θέμα των ΗΠΑ, τόνισε ο Πεσκόφ.

Διαβάστε επίσης

Αμερικανοί στρατιώτες στον Παναμά για γυμνάσια με στόχο την προστασία της διώρυγας

Έκκληση του ΠΟΥ για προστασία των δύο τελευταίων νοσοκομείων που λειτουργούν στη Γάζα

8 τρόποι με τους οποίους ο Mασκ και ο Tραμπ θα μπορούσαν να βλάψουν ο ένας τον άλλον

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 26.03.2026 07:42